Sena Hidaka,absolventă a Academiei de Balet Vaganova, debuteaza pe scena Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/sena-hidakaabsolventa-a-academiei-de-balet-vaganova-debuteaza-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

  Balerina de origine japoneză Sena Hidaka,  absolventă a Academiei de Balet Vaganova din Sankt Petersburg, va debuta în Frumoasa din pădurea adormită, pe scena Operei Naţionale Bucureşti   Joi, 21 februrie, ora 19.00 – Sala Mare ONB   Joi, 21 februrie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerina de origine japoneză Sena […]

Un articol de Andrada Văsii|19 februarie 2013

 

Balerina de origine japoneză Sena Hidaka,

 absolventă a Academiei de Balet Vaganova din Sankt Petersburg,

va debuta în Frumoasa din pădurea adormită, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

 

Joi, 21 februrie, ora 19.00 – Sala Mare ONB

 

Joi, 21 februrie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerina de origine japoneză Sena Hidaka, absolventă a Academiei Vaganova din Sankt Petersburg (Rusia), una dintre cele mai renumite şcoli de balet din lume, va interpreta pentru prima oară rolul principal feminin Aurora din spectacolul de balet Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski.

Sunt foarte bucuroasă că voi avea parte de această mare oportunitate, și anume debutul în rolul Aurora pe scena Operei Naționale București. Emoţiile sunt mari, însă vreau să transmit publicului bucuria dansului”, a declarat Sena Hidaka. Balerina de doar 21 de ani s-a alăturat echipei ONB în anul 2011, repertoriul artistei cuprinzând roluri din baletele Don Quojite și Baiadera de Ludwig Minkus, Giselle și Corsarul de Adolphe Ch. Adam, Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski etc.

De altfel, Opera Naţională Bucureşti colaborează cu balerini din Japonia, Italia, Franţa, Elveţia, Marea Britanie şi Bulgaria. Cei mai mulţi balerini străini din cadrul ONB sunt însă de origine japoneză, a declarat șeful Companiei de balet a ONB, prim-balerinul Alin Gheorghiu: „Balerinii asiatici sunt foarte serioşi, corecţi, respectă programul repetiţiilor, învaţă foarte uşor, sunt buni dansatori şi chiar reprezintă un câştig pentru compania noastră de balet. Sena Hidaka este o dansatoare care a absolvit Academia Vaganova, având o tehnică foarte bună. Balerina primeşte pentru prima oară un rol titular, dar până acum a dansat ireproşabil, motiv pentru care îmi inspiră încredere totală”.

 

 

Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski

Joi, 21 februrie, ora 19.00 – Sala Mare

Libretul: I. Vsevolojski şi Marius Petipa

după basmul lui Charles Perrault

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu
Coregrafie: Alexa Mezincescu
Scenografie: Adriana Urmuzescu

 Distribuţia:

 

Aurora – Sena Hidaka (debut)

Desirée – Gigel Ungureanu

Zâna Liliac – Noellie Coutisson (debut)

Carabosse – Laura Blică Toader (debut)

Suita Carabosse – Vicenţiu Popescu, Gabriel Luca, Mircea Ioniţă, Andrei Dolcoş

Zâna Făinii – Akane Ichii (debut)

28
/01
/17

Peste 2.000 de copii provenind din medii defavorizate au văzut, până în prezent, spectacolele Operei Comice pentru Copii (OCC), prin campania „Bilet în așteptare”.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

27
/01
/17

Peter Gate, compozitor și muzician experimentalist prin proiectul lui muzical unic, dorește introducerea conceptului de cultură experimentală bazat pe creativitate și valoare. Sursa inspirațională pentru proiectul The Deep Sound of Maramureș constă în colectarea și revalorificarea sunetelor vechi din zona Maramureșului, proiectul fiind de asemenea un proiect de turism cultural.

27
/01
/17

La Sala Radio, pe 1 februarie 2017, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un concert dirijat de RALF SOCHACZEWSKY care îl va avea ca solist pe violoncelistul OCTAVIAN ALIN LUP. Programul va cuprinde F. Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia pentru coarde în sol minor, MWV nr. 12, J. Haydn, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră, Hob. VIIb/2 si W. A. Mozart, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543.

27
/01
/17

Teatrul Apollo111 anunță a doua producție proprie: După Ploaie, în regia lui Alexandru Maftei. Bazat pe un text al cunoscutului autor catalan Sergi Belbel, spectacolul spune o poveste care se petrece într-un viitor apropiat, într-o lume în care nu a mai plouat de doi ani, fumatul este complet interzis, iar corporațiile, ca simbol al autorității supreme, intervin nu doar în aspectele profesionale ale vieții angajaților, ci și în cele private. Din distribuție fac parte, printre alții, Ioana Flora, Andrei Aradits și Dana Voicu. Scenografia este semnată de Vali Ighigheanu. Premiera va avea loc pe 18 februarie.

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.

26
/01
/17

Asociația ARTES, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, anunță o dublă premieră: pentru prima oară la noi în țară este pus în scenă un spectacol cu un scenariu după José Saramago.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.

26
/01
/17

Filmele ''Bacalaureat'' al regizorului român Cristian Mungiu și ''Toni Erdmann'', cu participare românească, al regizoarei germane Maren Ade se numără printre nominalizările la premiile franceze Cesar, la categoria ''Cel mai bun film străin''. ''Elle'' de Paul Verhoeven și ''Frantz'' de François Ozon domină nominalizările la „Oscaruri franceze” - câte 11 fiecare -, inclusiv la categoriile ''Cel mai bun film'' și ''Cel mai bun regizor''.

25
/01
/17

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la București un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediție a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 și s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

25
/01
/17

Iubitorii de carte sunt așteptați în această seară, de la ora 19.30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului Noaptea de foc al celebrului scriitor şi dramaturg francez Eric-Emmanuel Schmitt. La eveniment vor participa Chris Simion, Mihaela Dedeoglu, Marieva Ionescu şi Marius Constantinescu. Cristian Iacob va oferi publicului un scurt spectacol lectură din roman în dramatizarea şi regia lui Chris Simion.