Senzaţional! Gala HOP, la 17 ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/senzational-gala-hop-la-17-ani/

Gala Tânărului Actor HOP, ajunsă deja la ediţia a XVII-a, se desfăşoară zilele acestea (9-12 septembrie) la Costineşti, fiind organizată de Uniter şi de Vox Maris No1. Club Grand Resort. Directorul artistic al Galei HOP este regizorul Radu Afrim.

Un articol de Andrei Crăciun|10 septembrie 2014

Gala HOP este gândită ca un concurs pentru tinerii actori, absolvenți recenți ai facultăților de Teatru, dar mai mult este un prilej de întâlnire între regizori, directori de teatre, actori și – de ce nu ? – cronicari. Și unde să se defășoare HOP-ul, dacă nu în Costinești, stațiunea tineretului de pe litoralul românesc?

Deși, la drept vorbind, nici Costineștiul nu mai este stațiunea pe care o știați, așa cum și tineretul a continuat să se schimbe tot mai abrupt. Lucrarea timpului. Dacă nu ai mai trecut prin Costinești de un deceniu și jumătate, cum i s-a întâmplat celui care scrie aceste rânduri, riști să nu mai recunoști decât epava. Epava de la Costinești (o amintire și ea). E altă lume.

Tema Galei de anul acesta este “Joacă-te cu mine! Sunt om. Nu personaj”. Tinerii actori participanți la secțiunea individual au putut alege dintre următoarele două teme:

a) să ia un om dintr-o piesă pe cât posibil celebră, un om trist și să-l facă să râdă, fără ca actul artistic să decadă în parodie.

b) să aleagă dintre patru fotografii, celebre și ele (Arthur Tress, Flood Dream; Chris Killip, Crabs, Skinningrove; Erwin Olaf, Hope, The Hallway, Gregory Crewdson, Penitent Daughter) și să intre în poveste, fie și ca martor.

Există și o probă obligatorie, în care fiecare concurent își alege un idol din film, teatru, muzică sau desene animate (!) și îl personifică, într-o situație verbală sau non-verbală, în trei minute.

Cine decide

Anul acesta, juriul de preselecție a fost compus la secțiunea individual din regizorul Radu Afrim, actorul Marius Manole și criticul de teatru Mihaela Michailov, iar la secțiunea grup din actrița Ana Ciontea, criticul de teatru Claudiu Groza și regizorul Cristian Theodor Popescu.

Ana Ularu şi Ioana Marchidan, în juriul Galei Hop

Ana Ularu şi Ioana Marchidan, în juriul Galei Hop

Se vor acorda următoarele premii: Premiul “Ștefan Iordache” – marele premiu al Galei Tânărului Actor HOP, premiul pentru cel mai bun actor și premiul pentru cea mai bună actriță (la secțiunea individual). La secțiunea grup – Premiul “Cornel Todea” – pentru cea mai bună trupă de actori, respectiv Premiul “Sică Alexandrescu” – premiul special al juriului.

Se vor acorda și un premiu pentru prestanță și rostire scenică (acordat de actrița Dorina Lazăr), premiul Vox Maris (acordat câștigătorului Marelui Premiu) și un premiu al publicului. Juriul ediției de anul acesta este compus din regizoarea Gianina Cărbunariu, regizorul și producătorul de film Tudor Giurgiu, dansatoarea și coregrafa Ioana Marchidan, actorul George Mihăiță și tânăra, dar deja consacrata actriță Ana Ularu.

Viitorul teatrului românesc, la prima mare gală

Marți, în prima zi a Galei, au participat la individual Andrei Brădean (25 de ani, absolvent în 2011 al Facultății de Teatru și Televiziune, domeniul Teatru, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), Aurora Păunescu (24 de ani, absolventă în 2012 de UNATC din București, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Actorie), Marian Olteanu (22 de ani, absolevent în 2014 al UNATC, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Actorie), Ada Lupu (23 de ani, absolventă în 2013 a Universității de Arte “George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete), Alexandru Ștefănescu (26 de ani, absolvent în 2013 de UNATC, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Arta Actorului).

La secțiunea grup/spectacole, Lucian Ionescu, Dana Marineci, Smaranda Nicolau, Ana Bianca Popescu , Oana Cristina Pușcatu și Alina Suărășan au pus în scenă “O poveste Imposibilă” (scenariu și regia Alina Suărășan). Lucian Ionescu are 24 de ani, Dana Marineci are 27 de ani, Smaranda Nicolau are 28 de ani, Ana Bianca Popescu are 24 de ani, Oana Cristina Pușcatu are 25 de ani, Alina Suărășan are 29 de ani. Toți au absolvit UNATC în 2012, fie la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, fie la cea a prof. univ. dr. Olga Delia Mateescu.

Rebengiuc

La proba impusă, aceștia au ales să personifice cântăreți din altă vreme (Ana Bianca Popescu a intrat în hainele vintage ale lui Cindy Lauper), personaje de desene animate (Ada Lupu a fost foarte convingătoare în rolul lui Olive Oyl, capricioasa iubită a lui Popeye Marinarul) sau actrițe de la Hollywood (Aurora Păunescu a fost Nicole Kidman într-o secvență din Eyes Wide Shut).

Au rupt ropote de aplauze Lucian Ionescu într-un foarte convingător moment Freddie Mercury și Oana Cristina Pușcatu imitându-l fără greșeală pe Ștefan Bănică Junior și, intrinsec, pe Elvis Presley. Foarte bine a intrat și Dana Marineci în rolul Ofelia Popii din “Faust”. Alexandru Ștefănescu a cântat la chitară cântece compuse chiar de el. Erau cântece profunde despre oameni care apar din asfalt.

În public, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Florin Piersic Junior

Gala HOP este, totodată, și una dintre întâlnirile speciale dintre generații. Puntea este Nicușor Năstase, patronul Vox Maris, vechi prieten al actorilor români. Ion Caramitru, președintele UNITER, într-un cuvânt înainte, scris, îl descria drept “un adevărat Mecena”.

Anul acesta, din public, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au aplaudat viitorul teatrului românesc, iar Florin Piersic Jr. și-a permis luxul de a se arăta încântat de un travesti al băcăuanului Ștefan Huluba (26 de ani, absolvent al UNATC în 2010), care a acompaniat-o vocal pe talentata Ana-Maria Bercu (26 de ani, absolventă a UNATC în 2013), care a încântat printr-o reprezentație la pian.

Dacă toți tinerii actori ar fi cămile…

Și pentru că nimeni nu știe cine este HOP, cel care dă numele Galei, tinerii actori au fost invitați să și-l imagineze și să-l descrie în câteva cuvinte.

Alexandru Ștefănescu: “HOP e un sărut pasional urmat de o palmă peste față. E un pește pe uscat căruia i-au crescut aripi”.

Alina Suărășan: “HOP este singurul personaj care poate să vadă ce gândesc oamenii în timp real”.

Lucian Ionescu: “Dacă lumea teatrului ar fi un deșert și toți actorii ar fi cămile, HOP ar fi prima oază care, în sfârșit, nu este un miraj”. Ca să înțelegeți despre cine e vorba, rugat să spună cinci cuvinte despre el, Lucian Ionescu le-a spus organizatorilor aceste cuvinte: “Iubesc muzica, femeia, logica, soarele și mandarinele. Ăsta e teatrul pentru mine”.

Prezentatorul galei este actorul Pavel Bartoș, el însuși câștigător al premiului pentru cel mai bun actor, în îndepăratul an 1999. Pavel Bartoș este, în prezent, o îndrăgită vedetă de televiziune. Regizorul Radu Afrim a dezvăluit, încă de la startul lucrărilor acestei gale, că i-a monitorizat pe câștigătorii de anul trecut și s-a bucurat să constate că joacă.

E adevărat – joacă. Pe una dintre actrițele care au câștigat anul trecut (cu spectacolul “Pisica verde”, pus în scenă chiar la Teatrul Metropolis), Irina Antonie am remarcat-o în “cont (r) acte”, la Act și în “Două liniuțe”, la Godot. Irina are 29 de ani, a absolvit UNATC în 2013 și participă și la HOP-ul de anul acesta în secțiunea grup, cu spectacolul “Paravan – două telefoane”, care se va juca joi. Mai multe despre ea, am aflat în întâlnirea de aici. E doar un exemplu.

Aproape toamnă, ospătarii au obosit, micul e 2.5 lei

Costineștiul, 2014, începutul toamnei, când studenții restanțieri își dau restanțele, când melancolicii se dedau melancoliei, când se cam încheie socotelile iubirilor de-o vară. Nu e prea frumos acum la Marea Neagră, e aproape toamnă, ospătarii au obosit (ei vara nu dorm) și abia așteaptă să se încheie sezonul estival, micul și-a stabilizat prețul la 2.5 lei și fiecare terasă care nu mai seamănă cu ea însăși de la sfârșitul mileniului trecut îți aduce aminte de ficatul de altădată. Costineștiul nu mai e, cum se tot spune, aici, Costineștiul e atunci.

Pavel Bartoş şi Radu Afrim

Pavel Bartoş şi Radu Afrim

Totuși, HOP-ul este aici și acum și pentru acești tineri actori amintirile abia își încep viața. Ana-Maria Bercu, de loc din Chișinău: “HOP are 17 ani, dar arată de 35. (…) Are ticul făcutului cu ochiul”. Cam așa și e.

Fotografii de la Gala Hop 2014 – Adi Bulboacă

10
/10
/12

În perioada 8-18 noiembrie va avea loc Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical ,,Viaţa e frumoasă’’ organizat de către Teatrul Naţional de Operetă ‘’Ion Dacian’’. Aflat la cea de-a V-a ediţie, festivalul va fi unul complex, reunind atât concerte, cateliere, conferinţe, lansări de carte, seri tradiţionale, cât şi spectacole de operetă şi musical. În decursul […]

10
/10
/12

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice. Conferinţa […]

10
/10
/12

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF continuă în 2012 colaborarea cu QUINZAINE DES REALISATEURS, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes este reprezentat de tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană.   QUINZAINE DES REALISATEURS revine la BIEFF cu cele mai interesante scurt metraje ale ediției de anul acesta – 90 […]

10
/10
/12

GOOD TASTE of Bucharest, între 13 şi 14 octombrie, la World Trade Plaza.   Delicatese fine şi lucruri de bun gust recompun imaginea surprinzătoare a unui Bucureşti cosmopolit, plin de savoare si joie de vivre. O selecţie exquisite de trufe de pădure, praline belgiene, vinuri alese, epicerie, băuturi fine, patiserie, ceaiuri elegante, cafea aromată, branzeturi […]

10
/10
/12

Filmul „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, a câştigat, la sfârşitul săptămânii trecute, Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, a anunţat miercuri Voodoo Films printr-un comunicat. Trofeul este acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană […]

10
/10
/12

În 1967, s-a născut cântăreaţa Laura Stoica. În perioada 1987-1991 a participat la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente, reuşind foarte repede să intre în preferinţele publicului. A decedat în urma unui accident de circulaţie alături de viitorul ei soţ, bateristul Cristi Mărgescu, în data de 9 martie 2006, pe când se […]

09
/10
/12

Biletele pentru concertul pe care Bonnie Tyler îl va susţine pe 8 decembrie la Sala Palatului din Bucureşti au fost puse în vânzare la preţuri cuprinse între 50 şi 300 de lei. Potrivit unui comunicat Project Events transmis marţi, biletele, cu preţurile de 300 lei – categoria VIP, 250 lei – categoria I, 200 lei […]

09
/10
/12

Scriitoarea britanică J.K. Rowling a promis tinerilor săi fani că următoarea sa carte, după volumul „The Casual Vacancy”, pe care l-a lansat recent, va fi dedicată copiilor. Autoarea seriei „Harry Potter” a şocat cititorii cu prima sa incursiune în piaţa de carte pentru oameni maturi, cu „The Casual Vacancy”, care include scene de sex, consum […]

09
/10
/12

Cercetătorii francez Serge Haroche şi american David J. Wineland au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2012, informează site-ul oficial al premiului. Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru „metodele lor experimentale inovatoare care permit măsurarea şi manipularea sistemelor cuantice individuale”. În 2011, câştigătorii premiului Nobel pentru fizică au fost cercetătorii […]

09
/10
/12

Lungmetrajul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost inclus printre cele 71 de pelicule considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin care va fi decernat în 2013, a anunţat, luni, Academia de film americană. Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare – un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur […]

09
/10
/12

„Cu Caragiale de la Washington la Bucureşti”, expoziţie de fotografie şi bandă desenată la Biblioteca Naţională. „Cu Caragiale de la Washington la Bucureşti”, o expoziţie de fotografie şi bandă desenată realizată de Mădălina Corina Diaconu şi Mihai Grăjdeanu, se va deschide joi la sediul Bibliotecii Naţionale a României, informează organizatorii într-un comunicat. Imagini din piesa […]

09
/10
/12

Premiera spectacolului „Două loturi”, o dramatizare de Alexandru Dabija după nuvela cu acelaşi nume de I. L. Caragiale, va avea loc marţi şi miercuri la Teatrul Naţional din Bucureşti. „În serile de marţi, 9 octombrie, şi miercuri, 10 octombrie, de la ceasurile 8 trecute fix, la Teatrul Naţional din Bucureşti, onorabilul I. L. Caragiale vă […]

09
/10
/12

Prestigiosul Studio National de Arta Contemporana LE FRESNOY in premiera in Romania la BIEFF 2012!   Fidel misiunii sale educationale, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucuresti BIEFF inaugurareaza anul acesta parteneriatul cu unul dintre cele mai importante centre de creatie artistica din Europa: Studioul National de Arta Contemporana LE FRESNOY din Franta.   Cu o […]

09
/10
/12

    Academia Română, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Hanul Manuc, Asociaţia EuroPress şi revista Contemporanul organizează Festivalul Bucureşti, mon amour (18 – 20 octombrie 2012)       Protagonişti: Nicolae Breban, D.R. Popescu, Augustin Buzura, Eugen Uricaru, Ion Simuţ, Răzvan Voncu, Daniel Cristea Enache, Vladimir Epstein, Bogdan Creţu, Maria-Ana Tupan, Lucia Hossu Longin, Dan […]

09
/10
/12

PROGRAM UnTeatru 11 – 18 OCTOMBRIE         Joi 11 octombrie, orele 19.00 TREI FEMEI INALTE după Edward Albee (Producție ArCuB și UnTeatru) cu: Cristina Casian, Florina Gleznea și Nicoleta Lefter Muzica: Nicu Alifantis și Sofia Vicoveanca scenografia: Vladimir Turturica regia: Andrei și Andreea Grosu Vineri 12 octombrie, orele 19.00 CE ZILE FRUMOASE! […]

09
/10
/12

În 1940, s-a născut John Winston (Ono) Lennon, solistul şi liderul trupei Beatles, muzician şi compozitor englez, autor al unor piese ca „Imagine”, „Strawberry fields forever”. După destrămarea trupei care i-a adus consacrarea, Lennon a urmat o carieră muzicală individuală.(d. 8 decembrie 1980) 1835 – S-a născut Camille Saint-Saëns, muzician francez (d. 1921) 1874 – […]

08
/10
/12

Festivalul studenţilor din România Unifest, ajuns la cea de-a 11-a ediţie, va avea loc anul acesta între 12 şi 22 noiembrie, în 17 centre universitare din toată ţara, incluzând manifestări culturale, educaţionale, sportive şi de divertisment. Evenimentul are loc anul acesta la Bucureşti, Timişoara, Arad, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Târgu Jiu, […]