Senzaţional! Gala HOP, la 17 ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/senzational-gala-hop-la-17-ani/

Gala Tânărului Actor HOP, ajunsă deja la ediţia a XVII-a, se desfăşoară zilele acestea (9-12 septembrie) la Costineşti, fiind organizată de Uniter şi de Vox Maris No1. Club Grand Resort. Directorul artistic al Galei HOP este regizorul Radu Afrim.

Un articol de Andrei Crăciun|10 septembrie 2014

Gala HOP este gândită ca un concurs pentru tinerii actori, absolvenți recenți ai facultăților de Teatru, dar mai mult este un prilej de întâlnire între regizori, directori de teatre, actori și – de ce nu ? – cronicari. Și unde să se defășoare HOP-ul, dacă nu în Costinești, stațiunea tineretului de pe litoralul românesc?

Deși, la drept vorbind, nici Costineștiul nu mai este stațiunea pe care o știați, așa cum și tineretul a continuat să se schimbe tot mai abrupt. Lucrarea timpului. Dacă nu ai mai trecut prin Costinești de un deceniu și jumătate, cum i s-a întâmplat celui care scrie aceste rânduri, riști să nu mai recunoști decât epava. Epava de la Costinești (o amintire și ea). E altă lume.

Tema Galei de anul acesta este “Joacă-te cu mine! Sunt om. Nu personaj”. Tinerii actori participanți la secțiunea individual au putut alege dintre următoarele două teme:

a) să ia un om dintr-o piesă pe cât posibil celebră, un om trist și să-l facă să râdă, fără ca actul artistic să decadă în parodie.

b) să aleagă dintre patru fotografii, celebre și ele (Arthur Tress, Flood Dream; Chris Killip, Crabs, Skinningrove; Erwin Olaf, Hope, The Hallway, Gregory Crewdson, Penitent Daughter) și să intre în poveste, fie și ca martor.

Există și o probă obligatorie, în care fiecare concurent își alege un idol din film, teatru, muzică sau desene animate (!) și îl personifică, într-o situație verbală sau non-verbală, în trei minute.

Cine decide

Anul acesta, juriul de preselecție a fost compus la secțiunea individual din regizorul Radu Afrim, actorul Marius Manole și criticul de teatru Mihaela Michailov, iar la secțiunea grup din actrița Ana Ciontea, criticul de teatru Claudiu Groza și regizorul Cristian Theodor Popescu.

Ana Ularu şi Ioana Marchidan, în juriul Galei Hop

Ana Ularu şi Ioana Marchidan, în juriul Galei Hop

Se vor acorda următoarele premii: Premiul “Ștefan Iordache” – marele premiu al Galei Tânărului Actor HOP, premiul pentru cel mai bun actor și premiul pentru cea mai bună actriță (la secțiunea individual). La secțiunea grup – Premiul “Cornel Todea” – pentru cea mai bună trupă de actori, respectiv Premiul “Sică Alexandrescu” – premiul special al juriului.

Se vor acorda și un premiu pentru prestanță și rostire scenică (acordat de actrița Dorina Lazăr), premiul Vox Maris (acordat câștigătorului Marelui Premiu) și un premiu al publicului. Juriul ediției de anul acesta este compus din regizoarea Gianina Cărbunariu, regizorul și producătorul de film Tudor Giurgiu, dansatoarea și coregrafa Ioana Marchidan, actorul George Mihăiță și tânăra, dar deja consacrata actriță Ana Ularu.

Viitorul teatrului românesc, la prima mare gală

Marți, în prima zi a Galei, au participat la individual Andrei Brădean (25 de ani, absolvent în 2011 al Facultății de Teatru și Televiziune, domeniul Teatru, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), Aurora Păunescu (24 de ani, absolventă în 2012 de UNATC din București, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Actorie), Marian Olteanu (22 de ani, absolevent în 2014 al UNATC, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Actorie), Ada Lupu (23 de ani, absolventă în 2013 a Universității de Arte “George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete), Alexandru Ștefănescu (26 de ani, absolvent în 2013 de UNATC, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Arta Actorului).

La secțiunea grup/spectacole, Lucian Ionescu, Dana Marineci, Smaranda Nicolau, Ana Bianca Popescu , Oana Cristina Pușcatu și Alina Suărășan au pus în scenă “O poveste Imposibilă” (scenariu și regia Alina Suărășan). Lucian Ionescu are 24 de ani, Dana Marineci are 27 de ani, Smaranda Nicolau are 28 de ani, Ana Bianca Popescu are 24 de ani, Oana Cristina Pușcatu are 25 de ani, Alina Suărășan are 29 de ani. Toți au absolvit UNATC în 2012, fie la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, fie la cea a prof. univ. dr. Olga Delia Mateescu.

Rebengiuc

La proba impusă, aceștia au ales să personifice cântăreți din altă vreme (Ana Bianca Popescu a intrat în hainele vintage ale lui Cindy Lauper), personaje de desene animate (Ada Lupu a fost foarte convingătoare în rolul lui Olive Oyl, capricioasa iubită a lui Popeye Marinarul) sau actrițe de la Hollywood (Aurora Păunescu a fost Nicole Kidman într-o secvență din Eyes Wide Shut).

Au rupt ropote de aplauze Lucian Ionescu într-un foarte convingător moment Freddie Mercury și Oana Cristina Pușcatu imitându-l fără greșeală pe Ștefan Bănică Junior și, intrinsec, pe Elvis Presley. Foarte bine a intrat și Dana Marineci în rolul Ofelia Popii din “Faust”. Alexandru Ștefănescu a cântat la chitară cântece compuse chiar de el. Erau cântece profunde despre oameni care apar din asfalt.

În public, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Florin Piersic Junior

Gala HOP este, totodată, și una dintre întâlnirile speciale dintre generații. Puntea este Nicușor Năstase, patronul Vox Maris, vechi prieten al actorilor români. Ion Caramitru, președintele UNITER, într-un cuvânt înainte, scris, îl descria drept “un adevărat Mecena”.

Anul acesta, din public, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au aplaudat viitorul teatrului românesc, iar Florin Piersic Jr. și-a permis luxul de a se arăta încântat de un travesti al băcăuanului Ștefan Huluba (26 de ani, absolvent al UNATC în 2010), care a acompaniat-o vocal pe talentata Ana-Maria Bercu (26 de ani, absolventă a UNATC în 2013), care a încântat printr-o reprezentație la pian.

Dacă toți tinerii actori ar fi cămile…

Și pentru că nimeni nu știe cine este HOP, cel care dă numele Galei, tinerii actori au fost invitați să și-l imagineze și să-l descrie în câteva cuvinte.

Alexandru Ștefănescu: “HOP e un sărut pasional urmat de o palmă peste față. E un pește pe uscat căruia i-au crescut aripi”.

Alina Suărășan: “HOP este singurul personaj care poate să vadă ce gândesc oamenii în timp real”.

Lucian Ionescu: “Dacă lumea teatrului ar fi un deșert și toți actorii ar fi cămile, HOP ar fi prima oază care, în sfârșit, nu este un miraj”. Ca să înțelegeți despre cine e vorba, rugat să spună cinci cuvinte despre el, Lucian Ionescu le-a spus organizatorilor aceste cuvinte: “Iubesc muzica, femeia, logica, soarele și mandarinele. Ăsta e teatrul pentru mine”.

Prezentatorul galei este actorul Pavel Bartoș, el însuși câștigător al premiului pentru cel mai bun actor, în îndepăratul an 1999. Pavel Bartoș este, în prezent, o îndrăgită vedetă de televiziune. Regizorul Radu Afrim a dezvăluit, încă de la startul lucrărilor acestei gale, că i-a monitorizat pe câștigătorii de anul trecut și s-a bucurat să constate că joacă.

E adevărat – joacă. Pe una dintre actrițele care au câștigat anul trecut (cu spectacolul “Pisica verde”, pus în scenă chiar la Teatrul Metropolis), Irina Antonie am remarcat-o în “cont (r) acte”, la Act și în “Două liniuțe”, la Godot. Irina are 29 de ani, a absolvit UNATC în 2013 și participă și la HOP-ul de anul acesta în secțiunea grup, cu spectacolul “Paravan – două telefoane”, care se va juca joi. Mai multe despre ea, am aflat în întâlnirea de aici. E doar un exemplu.

Aproape toamnă, ospătarii au obosit, micul e 2.5 lei

Costineștiul, 2014, începutul toamnei, când studenții restanțieri își dau restanțele, când melancolicii se dedau melancoliei, când se cam încheie socotelile iubirilor de-o vară. Nu e prea frumos acum la Marea Neagră, e aproape toamnă, ospătarii au obosit (ei vara nu dorm) și abia așteaptă să se încheie sezonul estival, micul și-a stabilizat prețul la 2.5 lei și fiecare terasă care nu mai seamănă cu ea însăși de la sfârșitul mileniului trecut îți aduce aminte de ficatul de altădată. Costineștiul nu mai e, cum se tot spune, aici, Costineștiul e atunci.

Pavel Bartoş şi Radu Afrim

Pavel Bartoş şi Radu Afrim

Totuși, HOP-ul este aici și acum și pentru acești tineri actori amintirile abia își încep viața. Ana-Maria Bercu, de loc din Chișinău: “HOP are 17 ani, dar arată de 35. (…) Are ticul făcutului cu ochiul”. Cam așa și e.

Fotografii de la Gala Hop 2014 – Adi Bulboacă

03
/10
/12

Opera Naţionala Bucureşti (ONB) va găzdui, între 12 şi 14 octombrie, o serie de evenimente, organizate cu prilejul închiderii proiectului european studiOpera, informează Biroul de presă al ONB, într-un comunicat transmis, miercuri. Astfel, în datele de 12 şi 13 octombrie angajaţi din instituţii de spectacol din ţară şi străinătate au fost invitaţi să ia parte […]

03
/10
/12

Cotidianul de limbă engleză International Herald Tribune (IHT), livrat cu şareta la începuturile sale chioşcurilor de ziare şi hotelurilor din Paris, celebrează, joi, 125 de ani de la înfiinţare, rămânând încrezător în viitorul său, în pofida revoluţiei digitale care a bulversat industria presei.   „Ca toată lumea, şi noi căutăm soluţia magică”, afirmă Alison Smale, […]

03
/10
/12

Carmina Burana – una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile – revine, vineri seară, pe scena Sălii Radio în concertul extraordinar de deschidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta noului dirijor principal al orchestrei, Tiberiu Soare.   Din distribuţia celebrei cantate scenice Carmina Burana de Carl Orff fac parte soprana Irina Iordăchescu, […]

03
/10
/12

1938 – A încetat din viaţă Alexandru Averescu, mareşal şi om politic; a participat la Războiul de independenţă (1877-1878), la cel de-al doilea război balcanic (1913), la Războiul de reîntregire naţională (a condus bătălia de la Mărăşti din 1916); a fost prim-ministru (ianuarie – martie 1918) şi ministru în mai multe rânduri între anii 1919 […]

02
/10
/12

Duminicã, 30 septembrie, în sectorul 3 a avut loc lansarea Casei Artelor. Acest proiect a luat naştere sub patronajul primarului Robert Negoiṭã şi se doreşte a fi un loc de promovare şi dezvoltare al abilitãṭilor artistice. Lansarea a mai gãzduit atât un vernisaj de artã modernã, cât şi o expoziṭie de fotografie. Printre invitaṭi s-au […]

02
/10
/12

Profesorul universitar Zoe Petre, fost consilier prezidenţial în mandatul de preşedinte al lui Emil Constantinescu, a fost propusă de grupul senatorial al PNL pentru funcţia de membru al Consiliului de conducere al Institutului Cultural Român (ICR). Biroul permanent al Senatului a primit o serie de propuneri pentru posturile de membri ai Consiliului ICR şi a […]

02
/10
/12

Biblioteca Academiei Române organizează sâmbătă Noaptea Porţilor Deschise, între orele 18,00-01,00, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare. Potrivit unui comunicat, deschiderea festivă a evenimentului va avea loc în prezenţa conducerii Academiei Române cu vernisarea unei valoroase expoziţii patrimoniale de carte veche românească, urmată de un concert aniversar de muzică bizantină, oferit de […]

02
/10
/12

Cea de-a opta ediţie a „Zilelor culturii române la Munchen” va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Berlin în perioada 5 octombrie – 2 decembrie. Potrivit unui comunicat al instituţiei, „Zilele culturii române la Munchen” reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale şi de diplomaţie publică realizată de asociaţii ale românilor din […]

02
/10
/12

Regizorul palestinian Elia Suleiman, premiat la Cannes şi aclamat îndelung pentru ceea ce critica internaţională numeşte „trilogia palestiniană”, vine în premieră în România, ca invitat special al evenimentului „Les Films de Cannes a Bucarest”.   Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Elia Suleiman va asista la deschiderea festivalului cu filmul colectiv „7 Days in Havana”, în […]

02
/10
/12

Concertul extraordinar ce marchează împlinirea a 125 de ani de la naşterea marelui dirijor român George Georgescu va fi susţinut de Filarmonica „George Enescu” joi şi vineri, de la ora 19,00, în deschiderea stagiunii 2012-2013, informează un comunicat al instituţiei remis luni.   La pupitrul orchestrei simfonice se va afla dirijorul Horia Andreescu iar programul […]

02
/10
/12

Pianistul Dan Grigore şi interpreta de folclor Sofia Vicoveanca au primit premii de excelenţă pentru întreaga activitate, în cadrul ediţiei a doua a Galei Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR), care s-a desfăşurat luni, la Palatul Cantacuzino-Enescu din Bucureşti. La Gala Premiilor UNIMIR 2012 au fost premiate personalităţile culturale ale vieţii publice româneşti. Astfel, […]

02
/10
/12

Teatrul Naţional Bucureşti prezintă, miercuri, de la ora 19,30, în avanpremieră, spectacolul-coupe „2 x 2” la Sala Mică. Potrivit unui comunicat al TNB prezentat în cadrul proiectului „Uşi deschise pentru toţi”, spectacolul pus în scenă de regizorul Vlad Stănescu este compus din piesele într-un act „Tigrul” de Murray Schisgal şi „Amantul” de Harold Pinter. Spectatorii […]

02
/10
/12

1409 – Este atestată cea mai veche pisanie românească, cea de la biserica Streisângiorgiu (jud. Hunedoara)   1911 – S-a născut scriitorul Miron Radu Paraschivescu (m. 17 feb. 1971) 1920 – A încetat din viaţă Max Bruch, compozitor şi dirijor german. (n. 6 ianuarie 1838) 1939 – S-a născut solistul de muzică uşoară Dan Spătaru […]

01
/10
/12

Marchizul de Sade nu respingea nici violenţa, nici perversitatea şi ar fi apreciat fără niciun dubiu bătălia surdă care se dă în zilele noastre în jurul manuscrisului romanului său „Cele 120 de zile ale Sodomei” (Les 120 Journées de Sodome), afirmă autorul unui articol postat pe site-ul lefigaro.fr. Istoria acestui manuscris este marcată de furt, […]

01
/10
/12

Istoricul britanic marxist Eric Hobsbawm, autorul celebrului volum „The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, a murit luni, la Londra, la vârsta de 95 de ani, a anunţat fiica lui „A murit din cauza unei pneumonii, la primele ore ale dimineţii”, a precizat Julia Hobsbawm. Născut pe 9 iunie 1917 în oraşul egiptean […]

01
/10
/12

Pianistul Richard Clayderman, supranumit „Prince of Romance”, va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 21 martie 2013, potrivit unui comunicat al organizatorilor, Phoenix Entertainment. Richard Clayderman le va oferi romanticilor de toate vârstele aproximativ două ore de reverie, timp în care publicul va avea şansa să asculte şi melodii de succes internaţional, […]