Seria erotică ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey”-în topul preferinţelor deţinuţilor de la Guantanamo
https://www.ziarulmetropolis.ro/seria-erotica-cincizeci-de-umbre-ale-lui-grey-in-topul-preferintelor-detinutilor-de-la-guantanamo/

Volumele trilogiei erotice ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” (,,50 Shades of Grey”), de E. L. James, se numără printre cele mai căutate cărţi în rândul deţinuţilor închisorii de la Guntanamo, alături de Coran.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Volumele trilogiei erotice ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” (,,50 Shades of Grey”), de E. L. James, se numără printre cele mai căutate cărţi în rândul deţinuţilor închisorii de la Guntanamo, alături de Coran.

Trilogia nu este interzisă de autorităţi şi are acelaşi statut ca şi cărţile religioase sau revistele despre fotbal.

Subiectul a fost tratat amplu de presa americană, mai ales după ce reprezentantul democrat Jim Moran a declarat, după o vizită la închisoare, că volumul erotic este foarte căutat în rândul deţinuţilor, mai ales printre prizonierii din secţiunea dedicată teroriştilor.

Un bibliotecar al închisorii a declarat pentru AFP că materialele care conţin prea multă nuditate, violenţă sau dezvoltă idei extremiste sunt interzise în incintă. Milton, care este angajat al Pentagonului, trebuie să citească şi să vizioneze toate materialele cerute de prizonierii din secţiile 5 şi 6 ale închisorii, care formează majoritatea din totalul de 166 de deţinuţi.

Trilogia literară ,,50 Shades of Grey” – încadrată în aşa-zisul „mummy porn”, un gen literar destinat gospodinelor în vârstă de până la 50 de ani, aflate în căutarea erotismului şi a unei soluţii facile pentru a-şi condimenta căsniciile – a intrat fără probleme în securizata incintă.

Un volum pentru anumiţi deţinuţi

,,Nu există nicio restricţie legată de această carte”, a declarat căpitanul Andi Hahn, confirmând prezenţa mai multor copii ale volumelor în secţia 7, unde sunt încarceraţi cei care sunt consideraţi cei mai periculoşi deţinuţi. Pe de altă parte, gardienii spun că deţinuţii din secţiile 5 şi 6 nu au acces la acest volum.

Persoanele închise în secţia 7 sunt ori condamnate pentru terorism şi acte grave sau încarcerate temporar în timpul anchetelor şi au acces la o vastă colecţie de cărţi, ce include volume religioase, romane poliţiste, cărţi medicale, dar şi seria ,,Harry Potter” în limbile arabă, rusă, franceză, engleză şi farsi.

95 milioane de dolari

E. L. James, autoarea romanelor din trilogia erotică ,,50 Shades of Grey”, ocupă primul loc în topul Forbes al celor mai bine plătiţi scriitori din lume, cu venituri de 95 de milioane de dolari, obţinute în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Acţiunea romanelor din seria ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” se pretează polemicilor. Inspirate iniţial din cea mai în vogă idilă în rândul adolescenţilor din acest moment, cea dintre personajele Edward şi Bella din franciza ,,Twilight”, cărţile romancierei E. L. James iau o cu totul altă turnură. În Seattle, Anastasia Steele, o studentă în vârstă de 22 de ani şi încă virgină, cedează în faţa şarmului şi a practicilor sadomasochiste ale miliardarului Christian Grey.

Trilogia ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” va fi adaptată şi pentru marele ecran. Studiourile Universal Pictures au cumpărat drepturile de ecranizare pentru 5 milioane de dolari.

Deşi nu se ştie deocamdată cine va interpreta rolul principal în noua producţie cinematografică, reprezentanţii acestor studiouri hollywoodiene au anunţat că Sam Taylor-Johnson a fost aleasă pentru a asigura regia proiectului. Filmul va fi lansat pe 1 august 2014. În România, cartea a apărut la editura Trei.

Foto credit: E L James (Facebook)

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.