Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-radio-romania-muzical-25-recital-sustinut-de-violonistul-razvan-stoica-si-pianista-andreea-stoica/

Un nou recital-eveniment pe scena Sălii Radio, organizat de Radio România Muzical ca un cadou pentru ascultătorii săi, la aniversarea a 25 ani de existenţă: îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2022

Lucrări de virtuozitate se îmbină cu opusuri de profunzime dedicate viorii și pianului, programul serii cuprinzând Rapsodia de concert Tzigane de Maurice Ravel, Ciaccona în sol minor de Tomaso Vitali, Suita italiană de Igor Stravinski și Sonata D 574 în La major de Franz Schubert.

Recitalul este urmat de lansarea albumului Lost in translations, apărut în 2021 la Editura Casa Radio, înregistrat de cei doi protagoniști alături de Kamerata Stradivarius, ansamblu înființat de Răzvan Stoica, cu care a cântat deja pe întregul mapamond. La final, Răzvan și Andreea Stoica vor oferi autografe.

Răzvan Stoica este astăzi unul dintre cei cunoscuți și iubiți violoniști români; este una dintre vedetele actuale, descoperite de Radio România Muzical. În 2013, Răzvan Stoica a participat, la propunerea Radio România Muzical, la Concursul New Talent de la Bratislava, derulat sub egida EBU (European Broadcasting Union), o competiție pe care a și câștigat-o, primul român din istorie care a reușit această performanță. Premiul i-a deschis noi oportunități atât la nivel național, cât și internațional. În anii care au urmat, Răzvan Stoica a evoluat în mai multe concerte pe scena Sălii Radio din București și a înregistrat mai multe discuri sub egida Editurii Casa Radio.

Răzvan Stoica cântă pe o vioară Stradivarius din anul 1729, pe care a câștigat-o spre folosință în cadrul unui concurs internațional la care a avut alți 170 de competitori.
Cei doi frați Stoica formează un duo din anul 1996; Andreea Stoica este, la rândul ei, o pianistă de mare calibru. Cei doi au studiat mai întâi în România, apoi, în Olanda, unde s-au și stabilit, însă în prezent revin frecvent în România pentru concerte și multe alte proiecte artistice.

Biletele la recitalul din 2 iunie sunt disponibile în rețeaua www.iabilet.ro.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.