Serile ShortsUP, la librăria Humanitas – Scurtmetrajele şi cărţile
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-shortsup-la-libraria-humanitas-scurtmetrajele-si-cartile/

Filmele scurte „prind viaţă” printre cărţi, într-o serie de proiecţii speciale însoţite de dezbateri interactive, la „Serile ShortsUP – scurtmetraje printre cărţi”, un proiect care se va desfăşura la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, între 5 şi 16 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2014

„Serile ShortsUP – scurtmetraje printre cărți” este un proiect dedicat pasionaților de film scurt, dar și celor interesați să exploreze fuziunea dintre cinema și arte conexe filmului, precum muzică, scenografie și literatură, notează Mediafax.

Proiecțiile debutează vineri, de la ora 19.00, cu „Seara scurtmetrajului muzical”, un eveniment care-și propune să pună în discuție relația trainică dintre film și muzică.

Spectatorii vor viziona trei scurtmetraje în care coloana sonoră are rolul principal și vor participa la dezbaterea din jurul filmelor, alături de Mihai Dobre, membru și fondator al trupei Șuie Paparude, una dintre cele mai populare formaţii de muzică electronică din România, și Iulia Rugină, regizor.

Dezbaterile vor fi moderate de Alexandra Safriuc, selecționer de film ShortsUP.

Seara scurtmetrajului muzical include producția spaniolă „Goana” (regia – Victor Carrey, Spania, 2011), o comedie despre coincidențele insolite care transformă o zi banală într-un eveniment memorabil, dar și scurtmetrajul „Muzeul relațiilor destrămate” (regia – Iulia Rugină, Bosnia-Herţegovina, 2009), care vorbeşte despre încercarea de a păstra amintirile frumoase după o despărţire furtunoasă.

Programul este completat de animaţia „Secretul Caracatiţei” (regia – Alin Adnan Vasile, România, 2014), realizată pentru piesa cu acelaşi titlu a formaţiei Şuie Paparude.

Seria de proiecţii şi dezbateri ShortsUP continuă pe 11 şi 16 septembrie, cu două seri ce explorează temele scenariului și scenografiei în film. Fiecare proiecție începe la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

Foto cu Serile ShortsUP – humanitas

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.