„Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” are premiera la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/seymour-am-ajuns-aici-din-intamplare-are-premiera-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

Joi, 31 martie, la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va avea loc premiera spectacolului „Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” de Anne Lepper, pus în scenă de Ferenc Sinkó.

Un articol de Liliana Matei|29 martie 2022

Din distribuție fac parte actorii: Csilla Albert, Zsolt Gedő, Éva Imre, Tamás Kiss, Attila Orbán, Zsuzsa Tőtszegi

La realizarea spectacolului au contribuit: Noémi Vajna (dramaturgia), Mihai Păcurar (decorul), Zsófia Gábor (costumele), Danaga (muzica originală), Balázs Bodolai (colaborator regie).

Cinci copii supraponderali se află într-o instituție din munți. Dr. Bärfuss, care locuiește departe de ei, a inventat un „leac” care îi va ajuta să slăbească și să redevină oameni normali. Cu toții speră că doctorul va sosi și va atesta succesul leacului, permițându-le astfel să se întoarcă în sfârșit acasă.

În deschiderea conferinței de presă organizate cu ocazia premierei, András Visky a spus că îl bucură alegerea piesei lui Anne Lepper pentru că temele sale sunt actuale și abordate poetic, iar problemele societății noastre sunt prezentate acut.

Regizorul Ferenc Sinkó a vorbit despre relația sa cu piesa: „Acest text m-a prins și am dezvoltat o curiozitate și o „dragoste la prima citire”. S-a întâmplat acum șase ani și de atunci mă gândesc că aici ar fi locul potrivit pentru a o regiza. În ceea ce privește obezitatea, în piesă există un sanatoriu pentru copiii grași. Cinci copii sunt închiși acolo. Au fost aduși de părinții lor la sanatoriul din munți. Au timp să se gândească și să vorbească. Primul meu gând a fost cum ar putea toată această situație să fie convertită în ceva care nu este despre grăsimea fizică, ci despre faptul că fiecare are propria „obezitate” de care vrea să scape.”

Despre lucrul cu echipa de creație, regizorul a explicat: „Acesta este al patrulea proiect pe care îl fac împreună cu Zsófi Gábor. Suntem pe aceeași lungime de undă și gândim la fel. Mihai Păcurar este o veche cunoștință, i-am văzut lucrările și mi-au plăcut foarte mult. A fost o provocare să lucrez cu el. Imaginile sale sunt poate un pic mai dense sau mai adânci decât ale mele. Cu Danaga (Daniel Aga), compozitorul, este al doilea proiect la care lucrăm împreună. Este DJ și de curând a început să scrie muzică de teatru și se descurcă foarte bine. El a ajutat cu atmosfera spectacolului. Munca sa este foarte importantă pentru că este mai mult un spectacol de atmosferă. Adică sper să fie așa.”

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului și online, de pe www.biletmaster.ro.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".