Sharon Fridman invitat special la Bucharest International Dance Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/sharon-fridman-invitat-special-la-bucharest-international-dance-film-festival-2017/

Celebrul coregraf israelian, stabilit în Spania, Sharon Fridman este invitatul special la cea de-a III-a ediţie Bucharest International Dance Film Festival (7-10 septembrie 2017). Prezent pentru prima oară în România, Fridman va aduce pe scena singurului festival de film de dans experimental din România, spectacolul care l-a consacrat – „Cădere liberă”/„Free Fall”/„Caida Libre”.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2017

Evenimentul va avea loc în închiderea BIDFF 2017, pe 10 septembrie, ora 19:30, la Centrul Național al DansuluiBucurești, Sala „Stere Popescu”.

„Caida Libre” explorează o caracteristică esențială a firii umane: supraviețuirea. Sharon Fridman caută să exploreze felul în care grupurile se formează pentru a crea suport, o rețea fizică și emoțională, care ne permite să ne lăsăm purtați într-o cădere în gol și apoi să ne ridicăm. Această intenție apare ca un rezultat al nevoii de a găsi un spațiu dedicat libertății fiecărui individ dintr-un grup.

„Caida Libre”, despre care presa de specialitate a declarat că este un spectacol inteligent de coregrafie, în care Fridman jonglează cu dilatarea timpului și aduce pe scenă, într-un mod convingător, dinamica unui grup, a fost desemnat „Cel mai bun spectacol de dans” în cadrul Feria Internacional de Teatro y Danza Huesca (2014) și a fost marele câștigător al galei Premios MAX Madrid (2015)

Sharon Fridman

„Mișcându-se într-un corp comun și fiind motivați de dorința de a se atașa unul de celălalt, dansatorii lui Sharon par să caute să fuzioneze corporal. „Caida Libre” te va ține cu sufletul la gură”, concluzionează criticii.

Sharon Fridman și-a început cariera de dansator în anul 1999, când s-a alăturat prestigioasei companii „IdoTadmor”, fondată în Tel Aviv. Cariera de performer a lui Fridman este îmbogățită de experiența acumulată colaborând cu „Kibbutz Contemporary Dance Company”, „Vertigo Dance Company”și participând la numeroase proiecte pentru efervescentul Centru „Suzanne Dellal”, unul dintre cele mai apreciate centre de dans contemporan din lume.

Metodalui Sharon Fridman se bazează pe câteva elemente cheie: necesitate, spontaneitate naturală, verticalitate, cădere, impulsși contact. Ultimele sale creații au generat, într-un mod natural, o sistematizare a limbajuluisău de mișcare.

„Nu știu altceva, nu am făcut niciodată altceva. Eu înțeleg lumea prin dans”, declară celebrul coregraf.

Și tot în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, Sharon Fridman va prezenta performance-ul „Hasta Donde”, un spectacol despre care cotidianul spaniol „El Pais” a titrat: „O bijuterie plină de intensitate și nuanțe, o lipsă de dragoste față de duetul haotic”. Evenimentul va avea loc pe 9  septembrie, în aer liber, detaliile urmând a fi anunțate în curând.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ”, co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Parteneri: Cinema „Elvira Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, POINTși Gallery.

Oerol 2014 – Compana Sharon Fridman – © Saris & den Engelsman

Foto: International Dance Film Festival 2017 – www.bidff.ro, Saris & den Engelsman

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.