”Shelley”, cu Cosmina Stratan, concurează pentru ”cel mai bun film de debut” – Berlinala 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/shelley-cu-cosmina-stratan-concureaza-pentru-cel-mai-bun-film-de-debut-berlinala-2016/

”Shelley”, coproducţie Danemarca-Suedia în regia lui Ali Abbasi, actriţa Cosmina Stratan ]n distribuţie, se numără printre cele 18 filme care concurează anul acesta la titlul de ”cel mai bun film de debut”, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Un articol de Petre Ivan|7 februarie 2016

Pentru acest premiu concurează filme din secțiunile Panorama, Forum, Generation sau Perspektive Deutsches Kino.

”Shelley” va fi difuzat în premieră mondială în secțiunea Panorama.

Juriul care va acorda premiul pentru ”cel mai bun film de debut” este format din Enrico Lo Verso (Italia), Ursula Meier (Elveția/Franța) și Michel Franco (Mexic), informează ICR Berlin într-un comunicat de presă difuzat la 5 februarie.

Prezența românească la Berlinală este completată de lungmetrajul ”Ilegitim” în regia lui Adrian Sitaru la secțiunea Forum, scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe ”O noapte în Tokoriki” — la secțiunea Generation 14plus, de actrița Iulia Ciochină și scenarista Ruxandra Ghițescu în cadrul Berlinale Talents, de Răzvan Rădulescu, co-scenarist al producției germano-franco-mexicane ‘Soy Nero’, în regia lui Rafi Pitts, precum și de co-producția româno-germană ‘A Quiet Place’, în regia lui Ronny Dörfler, care îi are în distribuție pe Madalina Craiu, Oana Rusu, Serban Pavlu, Maria Obretin și Andrei Ciopec.

La secțiunea Competiție, 18 din cele 23 de filme din program vor lupta pentru principalele trofee ale festivalului, Ursul de Aur și Urșii de Argint.

Juriul internațional care va decerna Ursul de Aur și Urșii de Argint la secțiunea Competiție este prezidat de către binecunoscuta actriță Meryl Streep.

Ceremonia de premiere din acest an va avea loc la Berlinale Palast sâmbătă, 20 februarie.

Foto: Cosmina Stratan – cinemagia

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.