”Shelley”, cu Cosmina Stratan, concurează pentru ”cel mai bun film de debut” – Berlinala 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/shelley-cu-cosmina-stratan-concureaza-pentru-cel-mai-bun-film-de-debut-berlinala-2016/

”Shelley”, coproducţie Danemarca-Suedia în regia lui Ali Abbasi, actriţa Cosmina Stratan ]n distribuţie, se numără printre cele 18 filme care concurează anul acesta la titlul de ”cel mai bun film de debut”, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Un articol de Petre Ivan|7 februarie 2016

Pentru acest premiu concurează filme din secțiunile Panorama, Forum, Generation sau Perspektive Deutsches Kino.

”Shelley” va fi difuzat în premieră mondială în secțiunea Panorama.

Juriul care va acorda premiul pentru ”cel mai bun film de debut” este format din Enrico Lo Verso (Italia), Ursula Meier (Elveția/Franța) și Michel Franco (Mexic), informează ICR Berlin într-un comunicat de presă difuzat la 5 februarie.

Prezența românească la Berlinală este completată de lungmetrajul ”Ilegitim” în regia lui Adrian Sitaru la secțiunea Forum, scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe ”O noapte în Tokoriki” — la secțiunea Generation 14plus, de actrița Iulia Ciochină și scenarista Ruxandra Ghițescu în cadrul Berlinale Talents, de Răzvan Rădulescu, co-scenarist al producției germano-franco-mexicane ‘Soy Nero’, în regia lui Rafi Pitts, precum și de co-producția româno-germană ‘A Quiet Place’, în regia lui Ronny Dörfler, care îi are în distribuție pe Madalina Craiu, Oana Rusu, Serban Pavlu, Maria Obretin și Andrei Ciopec.

La secțiunea Competiție, 18 din cele 23 de filme din program vor lupta pentru principalele trofee ale festivalului, Ursul de Aur și Urșii de Argint.

Juriul internațional care va decerna Ursul de Aur și Urșii de Argint la secțiunea Competiție este prezidat de către binecunoscuta actriță Meryl Streep.

Ceremonia de premiere din acest an va avea loc la Berlinale Palast sâmbătă, 20 februarie.

Foto: Cosmina Stratan – cinemagia

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.

18
/04
/22

Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg.