ShortsUP Musicology are loc în weekend la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-musicology-are-loc-in-weekend-la-sala-radio/

Pe 27 şi 28 februarie, filmele scurte împart aceeaşi scenă cu orchestra simfonică, la Sala Radio.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2016

Patru din cele mai vechi scurtmetraje păstrate în Arhiva Națională de Film și alte 18 producții scurte premiate fac parte din programul ShortsUP Musicology, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 27 februarie și duminică, 28 februarie, începând de la 20.00, la Sala Radio din București.

Pe parcursul a două seri, spectatorii sunt provocați să descopere sinergiile dintre muzică și filme într-o serie de experimente vizuale și auditive. Readuse pe ecran într-o formă inedită, scurtmetrajele românești Haplea (1927), Divertisment de dansuri (1930) Gogulică CFR (1928) și Bucureşti, oraşul contrastelor (1936) vor fi acompaniate live de 11 instrumente din Orchestra Symphactory, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Un crescendo de emoții calibrate pe fundalul vieții urbane din Bucureștiul interbelic va deschide programul ShortsUP în fiecare seară, de la ora 20.00.

A doua parte a programului Musicology este dedicată scurtmetrajelor care pun ritmul în rolul principal, fie că e vorba de musical-uri moderne cu atmosfera de Broadway, ca Sub presiune (r. Kai Kuei-Chieh Hsu, SUA, 2015), ori filme experimentale ce explorează subcultura hip-hop-ului, ca Aurul de sub impreriu (r. Emily Kai Bock, SUA, 2013). La finalul celor două seri de proiecție, publicul este invitat să aleagă cel mai bun film scurt muzical, care va fi răsplătit cu un premiu de 1000 de euro în cadrul ShortsUP Audience Award, competiția care încurajează dezvoltarea diversității în producția și distribuția scurtmetrajelor.

Programul complet pe zile poate fi consultat aici.

Musicology e un tribut adus muzicii ca parte importantă din viața noastră la orice moment, tradus pe ecran în povești clasice sau moderne de iubire, experimente pline de imaginație și călătorii fantastice. ”Musicalul a fost numit de multe ori fratele nostalgic al showului live, un gen cinematografic născut la început de secol XX în tinerele studiouri de film de la Hollywood care nu s-a desprins niciodată cu totul de spectacolele de pe Broadway. Astăzi simțurile noastre sunt antrenate să accepte foarte ușor convențiile în care muzica și imaginea pot interacționa. Dar faptul că imaginea înregistrată poate fi văzută în paralel cu sunetul înregistrat a fost în anii 20′ o revelație pentru producători și creatori și o sursă de uimire pentru public.”, explică Alexandra Safriuc, selecționer de film ShortsUP Musicology.

În afara sălii de cinema, spectatorii vor intra în atmosfera ShortsUP printr-un silent cinema în care vor putea asculta, la căști, testimoniale provocatore despre muzică dar și printr-o instalație interactivă unică care îmbină senzorii grafici cu video mapping-ul și sunetul, creată de OnScreen.

INFO

Biletele la ShortsUP Musicology pot fi cumpărate în avans, online, prin rețeaua  Eventbook, la prețul de 35 de lei/ seară sau 55 lei/ abonament pe ambele seri. Programul de film și muzică este diferit în fiecare seară. La cumpărarea în avans spectatorii au avantajul de a-și alege locurile preferate în sală și de a folosi opțiunea ”print-at-home”.  Biletele vor fi disponibile spre vânzare și în seara evenimentului, la Sala Radio, la prețul de 45 lei/seară.

Accesul la ShortsUP Musicology se face începând de la ora 19.00 iar proiecția și concertul încep la ora 20.00.

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.