Sibiu Jazz Festival 2022, Ediția 50 (25-30 octombrie)
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-2022-editia-50-25-30-octombrie/

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediţie. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înşirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marţi până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spaţiile deja consacrate şi cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’, Biblioteca Judeţeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ şi Centrul Istoric (parada de jazz).

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2022

Publicul se va putea bucura de un amplu program artistic, sub forma unui line up care celebrează jazzul și transformările sale în timp, după cum urmează:

Marți, 25 octombrie
• “Muzica pentru suflet” – Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ Sibiu
Alexandru Tomaselli și Ralu Stoica
• Parada de Jazz – Centrul Istoric al Sibiului
Fanfara Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” și Fanfara Neppendorfer Blaskapelle

Miercuri, 26 octombrie – Teatrul Național ‘Radu Stanca‘ Sibiu
• Spectacolul de teatru-jazz: “Aproape Înger”

Joi, 27 octombrie, Biblioteca Județeană ASTRA
• JazzyBIT

Vineri, 28 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Szilárd Banai & Friends (HU)
– ONJ – Orchestra Națională de Jazz a Franței (FR)
– 7th SENSE (RO) – Marele Premiu al Sibiu Jazz Competition 2021
Jam Session & After-Party

Sâmbătă, 29 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Maria João & Mário Laginha Quartet (PT)
– Ramon Valle Quintet (CU/DE/ES/FR)
Jam Session & After-Party

Duminică, 30 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Kristin Asbjørnsen Band (NO/Ghana)
– Fish in Oil (Serbia)
Jam Session & After-Party

”Cu ocazia acestei ediții ce statuează jumătate de veac de jazz am rememorat edițiile trecute și pe lângă poveștile de jazz ce au scris istorie am descoperit și afișele vechi ale festivalului. Într-unul există un motto, care spune: Există atâtea arome în jazz încât cu siguranță se va găsi una pe gustul tău. Acesta mi-aș dori să fie mesajul către toți iubitorii de muzică din România care aleg să vină la Sibiu. Cred în evantaiul acestor arome și în valoarea libertății promovată de jazz în toate aceste decenii adunate și înșirate pe note. De la acest capital al libertății pleacă și pasiunea pentru muzică, o stare molipsitoare pentru Festivalul de Jazz de la Sibiu, de peste 50 de ani”, explică Simona Maxim, directorul Sibiu Jazz Festival & Competition.

Sibiu Jazz este o manifestare culturală plenară a spiritului de jazz și a felului în care acesta poate atinge inimile și sufletul semenilor. Festivalul cultivă și promovează spiritul libertății în oameni prin imersiunea lor în lumea jazzului.

Fondat în anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului românesc în toată lumea, aducând oameni din diferite culturi și țări împreună. Sibiu Jazz a câștigat o recunoaștere internațională, fiind membru de 18 ani în cea mai celebră rețea europeană de jazz: European Jazz Network.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.