Sibiul cuceritor
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiul-cuceritor/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfăşurat între 12 şi 21 iunie) a împrăştiat culori proaspete peste seculara cetate Hermannstadt. Artele spectacolului deţin din nou supremaţia, oraşul devenind o imensă scenă.

Un articol de Maria Sârbu|19 iunie 2015

Lume de pe lume… Aici se întrepătrund idei, se pun la cale proiecte, îşi dau întâlnire oameni de pe continente. Companii de tot felul îşi prezintă spectacolele. Sunt producţii pentru toate categorii de public, pentru toate gusturile.

Manifestarea culturală, aflată la a XXII-a ediţie, reprezintă, de 22 de ani încoace, cel mai important eveniment din Sibiu, oraşul care „ştie cum să îşi păstreze frumuseţea”, vorba lui Constantin Chiriac – iniţiatorul şi animatorul festivalului. Este imposibil să urmăreşti toate evenimentele din program, chiar dacă majoritatea spectacolelor se joacă de două ori.

E o alergătură continuă de la o sală de spectacol la alta, dintr-un spaţiu neconvenţional de joc în altul (sală de sport, hală, pieţe, strada pietonală). Dar sunt şi spectacole-lectură, concerte, conferinţe, ateliere, lansări de carte, expoziţii, întâlniri cu personalităţi ale lumii teatrale.Sibiul

În prima zi publicul a fost uimit de spectacolul de strada „Big Bang” al companiei franceze Plasticiens Volants, prezentat în Piaţa Mare –  “o saga vizuală impresionantă despre naşterea Universului”. S-a jucat şi „Faust”-ul lui Silviu Purcărete – minunata producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca”, de care publicul nu se mai satură.

A impresionat şi „Cenuşăreasa” – o montare a Teatrului Naţional al comunităţii franceze din Belgia, creat (text şi regie) de Joël Pommerat, caracterizat drept „un artist excepţional, un vrăjitor plin de sensibilitate faţă de oameni şi frământările lor”. Iar spectacolul său este de o rară inteligenţă.

„Eternul Shakespeare”

De remarcat şi „Eternul Shakespeare” – un recital al actorului polonez Andrzej Seweryn (Arnold Szyfman Polish din Varşovia), „În inima nopţii – episodul Hamlet” – scenariu şi regia Gavriil Pinte, cu inserţii de George Banu şi Monique Borie (Teatrul „Regina Maria” din Oradea”, „Fantoma” (din seria „Spectacol-eveniment”) de Kobo Abe, în regia japonezului Kushida Kazuyoshi, spectacol creat cu trupa Naţionalului sibian, printre interpreţi numărându-se Constantin Chiriac, Marius Turdeanu, Maria Soilică, Mariana Mihu, dar şi „Nathan înţeleptul”, după Gotthold Ephraim Lessing, în regia lui Armis Petras,  coproducţie Teatrul Naţional „Radu Stanca” – Schauspiel Stuttgart.

Apropo, Armis Petras a avut şi alte spectacole în festival, programul cuprinzând un „sezon german”: „Vizita bătrânei doamne” de Dürrenmatt sau „Cele 5 dimineţi” – ambele create la Schauspiel Stuttgart.

O surpriză a fost montarea japonezilor „Vicleniile lui Scapin” de Molière, regia Kazuyoshi Kushida (Matsumoto Performing Arts Centre), dar şi spectacolul lui Răzvan Mazilu „West Side Story” (producţie Festivalul Naţional de Teatru 2014 – UNITER).

Pe scenă, zi de zi, au urcat şi urcă, de asemenea,  italieni, greci, georgieni, cilieni, canadieni, francezi şi bineînţeles români. Pe stradă, trupe de artişti dintre cele mai spectaculoase.

Şi la această ediţie se acordă o atenţie deosebită dansului. Publicul a avut parte până acum de „Tango la înălţime” de Brenda

Klaus Maria Brandauer

Klaus Maria Brandauer

Angiel (Argentina), „Ţara miracolelor” de Barak Marshall (Israel), „Imagine all the  people” de Gigi Căciuleanu (Opera Naţională Română din Iaşi).

Cei interesaţi de „conferinţe şi seminarii” s-au bucurat la actuala ediţie a festivalului de întâlnirea cu Armin Petras („Teatrul, dincolo de cuvânt”), cu Dan Perjonski („În jurul zidului”), cu George Banu în dialog cu Kazuyoshi Kushida (Teatrul oriental: între utopie şi realitate”.

Acelaşi George Banu are programat un dialog cu Eimuntas Nekrosius şi Roman Dolzhanskiy („Tezaurele culturii şi regândirea lor azi”).

Multe evenimente au loc şi în week-end. Vineri seara e programat „Ultima bandă a lui Krapp” de Beckett, regia Peter Stein (Klaus Maria Brandauer/ Peter Stein: Austria – Germania), dar şi N(AUM) cu Oana Pellea (Bucureşti).

Klaus Maria Brandauer va fi în dialog, sâmbătă, cu George Banu şi Irina Margareta Nistor, cu tema „Actor de teatru – actor de film: alegere imposibilă”. Seara, de la ora 19.00, se va desfăşura Gala Celebrităţilor.

Un spectacol aşteptat în festival şi programat de la ora 22.00 este „Cartea lui Iov”, regizat de Eimuntas Nekrosius (Teatrul Meno Fortas, Lituania). De la aceeaşi oră se poate vedea din nou „Faust”, regia Silviu Purcărete.

Duminică, la închiderea ediţiei a XXII-a a FITS, va fi prezentat „De vânzare” (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2014) de Gianina Cărbunariu, producţie a Teatrului Odeon, Bucureşti.

Foto: FITS, Sibiul – sibfest.ro

29
/09
/15

Cunoscut publicului din România pentru rolurile sale din teatru (în prezent joacă în peste 20 de piese în București și în țară), televiziune ("În derivă", HBO) și cinematografie ("Italiencele", "Restul e tacere" etc.), Vlad Zamfirescu, a încheiat de curând filmările la lungmetrajul “Secretul Fericirii”, unde se află în dublă postură: regizor și actor.

29
/09
/15

La mijlocul lunii octombrie, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiție, organizat anual de Goethe-Institut București. Ediția din acest an, 16-22 octombrie, vine cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepție: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaști germani până la creații semnate de regizori consacrați, de la povești intime la scenarii cu largi implicaţii sociale.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.

28
/09
/15

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort va avea loc în perioada 15-18 octombrie. Proiecția de deschidere va avea loc pe 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.

28
/09
/15

Papa Francisc va lansa, pe 27 noiembrie, "Wake Up!", un album de rock progresiv, care va include 11 melodii în care fragmente din cele mai emoţionante discursuri ale Suveranului Pontif, în diferite limbi, vor fi îmbinate cu imnuri creştine în viziunea unor muzicieni contemporani.

28
/09
/15

În această seară, de la ora 19:10 (prima parte) şi de la ora 20:40 (a doua parte), iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2 şi TVR HD, spectacolul „Trei surori”, de Cehov, pus în scenă de regizorul Dominic Dembinski, la Teatrul din Constanța. Cu ocazia aniversării a 155 ani de la nașterea lui A. P. Cehov, TVR aduce în fața publicului micului ecran această montare modernă, care transformă casa din gubernia uitată de lume, într-o casă a păpușilor, unde timpul se dilată pentru a îngloba istoria de început de secol XX, cu a sa Marea Revoluție Socialistă din Octombrie cu tot.

27
/09
/15

Teatrul EXCELSIOR anunţă programul oficial al primei ediţii a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST care va avea loc în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2015, în Bucureşti. Spectacole de teatru, proiecţii de film şi ateliere, într-un eveniment dedicat adolescenţilor bucureşteni. EXCELSIOR TEEN FEST - o stare de spirit cu efecte benefice pe termen lung!

27
/09
/15

Asociația „Tîrgu Mureș Capitală Europeană a Culturii 2021” anunță oficial lansarea strategiei de promovare a candidaturii orașului Tîrgu Mureș pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Cu mesajul Făcut în Tîrgu Mureș, campania vorbește despre un oraș în care înveți pe viu despre ce este Europa: despre unitatea în diversitate.

26
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Cele mai devastatoare imagini din „Amy”, documentarul despre Amy Winehouse, sunt cele în care chipul expresiv - frumos prin imperfecţiunea sa - şi corpul firav al solistei sunt transfigurate radical de vecinătatea înfiorătoare cu moartea, din cauza drogurilor tari şi a alcoolului în exces.

25
/09
/15

Ediția a 4-a a festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest debutează pe 30 septembrie cu o proiecție în premieră în cadrul galei de deschidere la Cinemateca Eforie. Accesul la Gala de deschidere se face pe baza completării unei invitații online. 

25
/09
/15

Semnele norocului pot apărea când te aștepți mai puțin. Vă spun din experiența recentă. În timp ce mă îndreptam cu pași șovăitori spre un spectacol cu accente de thriller socio-economic, cunoscut sub numele de „ședință cu părinții”, semnele norocului s-au arătat de trei ori în mai puțin de 500 de metri, o vrabie și doi guguștiuci eliberându-și intestinele fix în capul meu.

25
/09
/15

Antoaneta Cojocaru (37 de ani), actriţă, un nume mare deja pe scenele teatrelor din Bucureşti. I se spune Anto. Toată lumea o iubeşte pe Anto, sufletul Laboratorului de Noapte de la Teatrul Bulandra. Ea a intrat prima la ATF, în 1997. De-atunci tot joacă.