Silviu Purcărete – Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-doctor-honoris-causa-al-unatc-i-l-caragiale/

Marţi, 2 iulie 2019, sub auspiciile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, va avea loc, în ceremonie universitară publică, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa regizorului Silviu Purcărete.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2019

Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa va avea loc în Sala Ileana Berlogea, UNATC (str. Matei Voievod, nr. 75 – 77), începând cu ora 11:00.

Silviu Purcărete s-a născut în 5 aprilie 1950 în București. A absolvit secția de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, în anul 1974, la clasa profesorului Valeriu Moisescu. După absolvirea facultății, a colaborat cu mai multe teatre din țară printre care: Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Dramatic din Constanța, Teatrul Mic din București, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Numele său este legat în primul rând de Teatrul Național din Craiova. Aici, a montat numeroase spectacole care au participat la festivaluri din întreaga lumea (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna etc.).

A devenit cunoscut nu numai pentru regia spectacolelor de teatru, cât și pentru a celor de operă. În străinătate, a colaborat cu instituții importante precum: Wiener Staatsoper, Opera Bonn, Scottish Opera sau Teatrul Dramatic din Beersheva (Israel).

Silviu Purcărete și-a demonstrat talentul și în cinematografie. „Undeva la Palilula” (2012) este primul său lungmetraj, în realizarea căruia au fost implicate nume importante din lumea teatrului și a cinematografiei din România. Filmul a primit trofeul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Festivalul Filmului Sud-Est European – SEEFest, Los Angeles, 2013.

A pus în scenă și spectacolul de teatru de animație „Cenușăreasa”, o montare de succes și totodată longevivă (aproximativ 20 de ani) din repertoriul Teatrului Țăndărică din București. Premiera a avut loc în 1990.

Silviu Purcărete s-a dedicat și activității didactice. În perioada 1991 – 1995, a revenit la IATC, de data aceasta în calitate de cadru didactic la catedra de Regie. În anul 1996, a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges, unde a creat și o școală pentru tineri actori.

În 2002, acesta a înființat propria sa companie teatrală. Din 2003, este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

Dintre numeroasele distincții naționale și internaționale pe care le-a primit, amintim doar câteva: Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor 2000, Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor UNITER 2010, Premiul Academiei Române pentru anul 2012.

Din 2 iulie 2019, în palmaresul regizorului Silviu Purcărete se va adăuga și titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC „I.L. Caragiale”.

Foto: Silviu Purcărete – facebook

08
/08
/15

Câştigătorul Premiului Oscar, actorul Ben Kingsley acceptă o nouă provocare şi face schimb de identitate cu Ryan Reynolds, odată cu premiera filmului Self/Less: Transfer de viaţă, care va putea fi urmărit în cinematografe din 7 august, fiind distribuit de Freeman Entertainment.

08
/08
/15

În această vară, la Institutul Cultural Român se dezvoltă cunoștințe și se cultivă pasiuni: de pe 10 august, artiști, jurnaliști și scriitori vin în sala și în grădina ICR (Aleea Alexandru 38, București) să-și împărtășească experiențele, pe înțelesul celor mici, dar și pe gustul celor mari.

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".

07
/08
/15

Astăzi, 7 august, cu ocazia zilei ei de naștere, Charlize Theron îi invită pe toții fanii din România să petreacă o seară specială împreună, pe Canalul Paramount. Actriță, model și o persoană implicată în acțiuni caritabile, Charlize Theron a jucat într-o serie de filme produse la Hollywood care au reușit să obțină atât succesul de box-office, cât și aplauzele criticilor.

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?