Silviu Purcărete duce „Cafeneaua” la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-duce-cafeneaua-la-iasi/

Premiera spectacolului „Cafeneaua“ de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete, va avea loc luni, 30 mai, la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi. Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar muzica îi aparţine lui Vasile Șirli.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2016

Premiera se joacă în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, eveniment organizat de Primăria Municipiului Iaşi. Din distribuție fac parte Teodor Corban, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Puşcaşu, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Constantin Avădanei, Horia Veriveş, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Puşa Darie, Gelu Zaharia, Livia Iorga, Oana Sandu, Diana Roman, Andreea Spătaru, Radu Homiceanu, Cosmin Panaite, Grigore Andrei Sava, Adrian Marele, Lucian Valacu.

Despre această piesă care avea să devină clasică și să se joace sute de ani pe nenumărate scene din lumea întreagă. Dramaturgul Carlo Goldoni scria astfel în volumul săuu de memorii:  „În italiană, piesa se numea La Bottega del Caffé şi în franceză pur şi simplu Le Café. Locul acţiunii, care nu se schimbă, e vrednic de oarecare luare-aminte; e o răspântie de drumuri din Veneţia.[…] Nu înfăţişez în titlul piesei o poveste, o pasiune, un caracter; ci o cafenea, unde se petrec în acelaşi timp mai multe acţiuni, unde mai multe persoane sunt aduse de interese deosebite; şi, dacă am avut fericirea să găsesc legătură temeinică între aceste felurite fiinţe, făcându-le trebuincioase una alteia, cred că mi-am împlinit datoria, trecând cu atât mai vârtos peste greutăţi“.

La Naţionalul ieşean, în stagiunile trecute publicul a urmărit alte două montări ale regizorului Silviu Purcărete: Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello şi Pălăria florentină de Eugène Labiche.

Dragoş Buhagiar, un nume cu greutate în lumea teatrală, este cunoscut publicului ieşean prin semnătura inconfundabilă a scenografiilor unor spectacole de mare succes ale Teatrului Naţional Vasile Alecsandri: Uriaşii munţilor, Pălăria florentină, O noapre furtunoasă, Iaşii în carnaval, Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin, ultimele trei fiind montate de Alexandru Dabija.

Renumitul compozitor Vasile Şirli se află la a doua colaborare cu teatrul ieşean, fiind şi creatorul muzicii unei alte producţii marca Purcărete, Pălăria florentină.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.