Sold out la Gala de deschidere BIEFF 2019. Cum arată programul festivalului în weekend
https://www.ziarulmetropolis.ro/sold-out-la-gala-de-deschidere-bieff-2019-cum-arata-programul-festivalului-in-weekend/

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF şi-a deschis porţile miercuri, pe 6 noiembrie, cu proiecţia celui mai recent film semnat de multi-premiatul regizor Roy Andersson.

Un articol de Liliana Matei|8 noiembrie 2019

Sala Cinema PRO s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 500 de spectatori dornici să urmărească în premieră în România About Endlessness – lungmetrajul premiat în acest an cu Leul de argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de film de la Veneția. O proiecție suplimentară a filmului va avea loc vineri, pe 8 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Union.

Cinefilii îi vor întâlni la proiecțiile organizate vineri pe regizorii invitați la București în perioada festivalului. De la ora 21:00, la Cinema Union, prezentarea programului competițional Labor of Love / Labor or Love va oferi noi perspective asupra muncii și abordări inedite ale modului în care ne raportăm la ea. Regizoarea Isabelle Tollenaere va oferi detalii din culisele The Remembered Film, scurtmetrajul în care și-a propus să testeze percepția tinerilor aflați înafara zonelor de conflict asupra războiului, iar cineastul Benjamin Crotty va răspunde tuturor întrebărilor venite din partea publicului după proiecția The Glorious Acceptance of Nicolas Chauvin, filmul premiat în 2018 la Locarno.

Programul zilei de sâmbătă va debuta cu proiecția The Human Flow: Home in the Age of Displacement, o selecție competițională de filme care subminează modalitățile convenționale de a aborda migrația, oferind noi perspective asupra acestui subiect prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative. De la ora 16:00, la Cinema Union, spectatorii îl vor întâlni pe artistul danez Stefan Kruse Jørgensen, creatorul The Migrating Image, filmul care chestionează implicarea opiniei publice în crearea imaginilor distorsionate asupra migrației. De la ora 19:00, pe același ecran de proiecție vor rula în premieră în România filmele prezentate în parteneriat cu secțiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs (cunoscută internațional ca Directors’ Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes. Sub umbrela tematică a programului Caught in the Frame, cinci titluri care sfidează constrângerile ideologice sau tehnice reprezentative pentru cinematografia mondială vor oferi spectatorilor șansa de a-și confrunta propriile bariere.

Sâmbătă și duminică, scurtmetrajele premiate recent la cele mai importante festivaluri de film din lume vor ajunge la întâlnirea cu publicul din București. După succesul primelor ediții, numărul titlurilor prezentate în programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, una dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului, se dublează în acest an. Împărțite în două programe, filmele vor putea fi urmărite pe 9 noiembrie, de la 20:30, la Institutul Cervantes, și pe 10 noiembrie, de la 18:30, la Cinema Muzeul Țăranului. 

În colaborare cu Institutul Cervantes, sâmbătă de la ora 18:00 cinefilii vor urmări, cu intrare liberă, o selecție de filme spaniole care prezintă unele dintre cele mai semnificative forme și linii de lucru, provenite din operele mai multor generații de regizori spanioli. Focus Spain este o prezentare a evoluției eseului cinematografic de-a lungul unui deceniu și aduce pe același ecran exerciții emoționale curajoase, invitând publicul la reflecție și dialog.

Considerat ,,unul dintre cele mai riscante filme făcute până acum’’, Aquarela – noul documentar al regizorului Victor Kossakovsky, ne va purta într-o călătorie cinematografică fascinantă, inspirată de frumusețea transformatoare și puterea brută a apei. Seducător și inovator, filmul oferă noi perspective asupra celui mai important element natural de pe Planetă, prin ochii echipei de producție care a înfruntat cele mai grele condiții meteorologice pentru a surprinde măreția naturii. Proiecția este programată sâmbătă, pe 9 noiembrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, după decernarea premiilor pentru cele mai bune filme din Competiția Internațională BIEFF.

Filmele câștigătoare vor avea parte de o proiecție specială duminică, pe 10 noiembrie, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Țăranului. Conectat în permanență la evenimentele politice și sociale care marchează evoluția comunității, BIEFF va oferi acces gratuit spectatorilor care vor face dovada participării la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale. Pentru a-și asigura locul în sală, organizatorii recomandă publicului să-și rezerve biletele online, urmând ca acestea să fie achitate în ziua evenimentului de către spectatorii care nu și-au propus să-și exercite dreptul de a se exprima prin intermediul votului.

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc între 6 și 10 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Instituto Cervantes, Cinemateca Union, POINT și Cinema PRO.

Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM

Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii și Identității Naționale

Cu sprijinul: Instituto Cervantes, Institutul Francez din București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Goethe-Institut România, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, Universitatea Națională de Arte București

Sponsori: Uniunea Cineaștilor din România, Cinelab România, Noumax, Tuborg

Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Sky Tour, Lokal, Lente, Apollo111

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Observator Cultural, Films in frame, Ziarul Metropolis, The Institute, Cartierul Creativ, IQads, All About Romanian Cinema

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.