Solitude project
https://www.ziarulmetropolis.ro/solitude-project/

Mihai Mihalcea, alias Farid Fairuz participă la Festivalul Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, Franţa

Un articol de Petre Ivan|20 mai 2015

În urmă cu 13 ani, atunci când își prezenta pentru prima oară o lucrare solo la Centrul Național al Dansului din Paris, Marie-Christine Vernay, unul dintre cei mai acizi și greu de mulțumit critici de dans de la Paris spunea în ziarul Liberation din 12 decembrie 2002: ‘Spectacolul ‘You come to see the show and you’ll get an extra burger!’ al românului Mihai Mihalcea este un spectacol inteligent, emoționant și plin de umor.’

În 2015, Mihai Mihalcea, reinventat în Farid Fairuz, a fost invitat să susțină trei reprezentații cu spectacolul ‘Realia (București-Beirut)’, în cadrul prestigiosului festival Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis.

Festivalul are o istorie lungă, care începe în anul 1969. Inițiat sub forma unui concurs coregrafic destinat noilor tendințe din dans, proiectul a devenit cu timpul un concurs de talie mondială — Le Concours de Bagnolet — care a lansat și consacrat multe dintre numele de referință ale dansului contemporan francez: Dominique Bagouet, Maguy Marin, Jean-Claude Gallotta, Karine Saporta, François Verret, apoi Catherine Diverres, Bernardo Montet, Mark Tompkins, Angelin Preljocaj, Odile Duboc și chiar actuala directoare a Centrului Național al Dansului din Paris, celebra coregrafă Mathilde Monnier.

În contextul Concursului de la Bagnolet, devenit astăzi un festival internațional, coregraful Florin Fieroiu a obținut în anul 1995 un premiu pentru

Farid Fairuz, foto: Claudiu Popescu

Farid Fairuz, foto: Claudiu Popescu

interpretarea spectacolului ‘Le Grand Jeu’ al coregrafului Christian Trouillas, în care dansa alături de Mihai Mihalcea și Cosmin Manolescu.

Spectacolul Realia (București-Beirut) creat și interpretat de Farid Fairuz va avea loc în 26, 27 și 28 mai, la Teatrul Le Colombier din Bagnolet. Spectacolul a fost prezentat anterior la subRahova, în cadrul Festivalului Temps d’Images în Cluj-Napoca, la Dance House Limassol, la Centrul Național al Dansului București, la Teatrul — Alfred Ve Dvore/Motus, Praga, în cadrul Festivalului Antistatic, Sofia și la Hebbel am Ufer, Berlin.

În 2010 artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii devenind Farid Fairuz și lansând în spațiul public o serie de întrebări și reflecții cu privire la producția culturală, capitalism, sexualitate și religie.

Până să se reinventeze în Farid Fairuz artistul Mihai Mihalcea a fost unul dintre cei mai activi din domeniul coregrafiei contemporane din România de după 1989. A avut un rol esențial în multe dintre inițiativele care au condus la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și la înființarea unor structuri și instituții devenite repere ale acestui domeniu.

Între 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din București. În 2013-1014 a fost bursier al Academiei de Arta din Berlin. In 2014 a co-curatoriat festivalul ‘Good Guys Only Win in Movies’ la Hebbel am Ufer Berlin. A dansat și a creat spectacole și lucrări coregrafice prezentate în: Franța, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Polonia, Olanda, Belgia, Elveția și Slovenia.

Foto: Solitude project, Farid Fairuz – Claudiu Popescu, rencontreschoregraphiques.com

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

16
/07
/20

Trupa byron revine la Sibiu pe 18 iulie pentru un concert acustic pe terasa Joyme Pub (Calea Dumbrăvii, 28-32). Se vor auzi atât piese de pe cel mai recent album al trupei – „Nouă”, lansat în toamna lui 2019 – dar și cântece pe care n-o să te abții să le fredonezi: „Cu capul în nori”, „Granița-n raniță”, „Masa pentru doi”, „Anima” sau ”Perfect”.

16
/07
/20

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” au din nou onoarea și bucuria de a fi alături de publicul drag printr-o serie de concerte în aer liber intitulate „Seri de Operă Estivale”. Accesul la concerte se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.