SoNoRo Conac propune o vară “À la française”
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-conac-propune-o-vara-a-la-francaise/

SoNoRo Conac „À la française” continuă în lunile iunie şi iulie şi cheamă publicul într-o vacanţă de vară armonioasă. Muzica de cameră va răsuna fantastic în impresionantele biserici fortificate din ţinutul Haferland, dar si castele, vile, conace si alte clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc din judeţele Braşov, Oradea, Sibiu, Argeş şi Iaşi. 

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2019

Programul concertelor este compus din lucrările unor mari compozitori francezi precum Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns, Francis Poulenc, dar și ale unor giganți ai muzicii clasice precum Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, alături de lucrări de Grigoraș Dinicu, Iacob Mureșianu, Johan Halvorsen, Béla Bartók, Eugène Ysaÿe, Anton Arensky, Gustav Mahler și Eduard Orendi.

Cele 10 concertele SoNoRo Conac ale acestei veri se vor desfășura după următorul program:

  • 31 mai – Biserica Fortificată din Criț, jud. Brașov
  • 1 iunie – Biserica Fortificată din Meșendorf, jud. Brașov
  • 2 iunie – Biserica Fortificată din Viscri, jud. Brașov
  • 3 iunie – Cercul Militar din Brașov, jud. Brașov
  • 7 iulie – Sinagoga Neologă din Oradea, jud. Bihor
  • 8 iulie – Biblioteca Astra, jud. Brașov
  • 9 iulie – Castelul Bran, jud. Brașov
  • 10 iulie – Biserica Cisterciana de la Cârța, jud. Brașov
  • 11 iulie – Vila Florica de la Ștefănești, jud. Argeș
  • 30 iulie – Conacul Petre P Carp, Tibanesti, jud. Iasi

Parte din Sezonul România-Franța, turneul SoNoRo Conac „À la française” va aduce în fața publicului român muzicieni francezi remarcabili, precum violoniștii Philippe Graffin, Anton Martynov și Nicolas Detricout, violoncelistul Bertrand Raynaud și pianista de origine română, Mara Dobrescu, alături de muzicienii Ioan-Dragoș Dimitriu, pian, Răzvan Popovici, violă, Benedict Klöckner, violoncel, Petru Iuga, contrabas, Răzvan Poptean, clarinet, și Miruna Nagy, harpă.

„În cel de-al șaptelea an SoNoRo Conac, celebrăm atât influența franceză asupra culturii noastre prin artă și arhitectură, cât și aportul țării noastre la cultura franceză prin intelectualii și artiștii de origine română. Sezonul România-Franța 2019, în care este inclusă ediția SoNoRo Conac „À la française”, ne oferă prilejul să facem cunoștintă publicului român cu artiști francezi remarcabili și să punem lumina pe compozitori francezi de marcă ai muzicii clasice. Vă invităm să faceți alături de noi o incursiune memorabilă, să vă cufundați pe îndelete în povestea fiecărui palat, castel, biserici fortificate și case boierești, să ascultați poate cea mai bună muzică compusă vreodată și, astfel, să vedem împreună partea armonioasă a împletirii culturii franceze cu cea românească”, declară muzicianul Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo.

Biserica Cisterciana de la Cârţa

„Încă de la început, cele două comisariate, român și francez, au considerat că succesul programării Sezonului România-Franța depinde de realizarea unor parteneriate cu acele instituții care sunt deja reprezentative în cele două țări la nivel de excelență pentru domeniul lor. Ne-am adresat unor festivaluri, unor instituții recunoscute la nivel național sau local care aveau ambiția și istoricul de a programa artiști români în Franța sau artiști francezi în România. SoNoRo este unul dintre cele mai importante evenimente independente care reușește să aducă public tânăr și să aibă succes la nivel național. În acest an, Sonoro Conac este dedicat culturii franceze, iar concertele propuse de organizatori sunt dovada că împreună putem uita de clișee, așa cum ne îndeamnă sloganul Sezonului”, a declarat Andrei Țărnea, comisar general al Sezonului România-Franța 2019.

Primele concerte ale verii melomane aduc publicul în inima vieții rurale din vechile sate săsești ale zonei Haferland, regiune situată în județul Brașov, între Rupea și Sighișoara. Cu această ocazie, turneul SoNoRo Conac se întâlnește cu SoNoRo Musikland, un festival al muzicii de cameră în acord cu frumusețea naturii, arhitecturii și tradițiilor ținutului Haferland. Astfel, bisericile fortificate din Criț, Viscri și Meșendorf vor oferi publicului ocazia să asculte muzica clasică în clădiri cu o acustică fabuloasă.

Pe 3 iunie, SoNoRo Conac și SoNoRo Musikland ajung în Brașov, la Cercul Militar, una dintre clădirile de mare importanță arhitectonică din oraș, construită în 1938, după planurile arhitectului Constantin Iotzu, prin îmbinarea elementelor moderne cu stilul românesc de secol XX.

Castelul Bran

În ziua de 7 iulie, iubitorii muzicii de cameră sunt invitați în județul Bihor, într-o sinagogă grandioasă, a treia ca mărime din Europa, Sinagoga Neologă Sion din Oradea. Istoria Templului Sion începe în 1878, în urma separării evreilor reformiști de comunitatea evreiască ortodoxă. Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti, a gândit această clădire eclectică cu influențe orientale maure și dominată de o cupolă centrală uriașă.

Pe 8 iulie, SoNoRo Conac ajunge la Palatul Astra din Sibiu, în frumoasa clădire ce găzduiește prima bibliotecă naţională publică, muzeul etnografic şi prima sală de teatru român din Transilvania. Palatul construit în 1903 fascinează prin intrarea impozantă străjuită de doi atlanți, sala festivă cu a sa atmosferă victoriană și prin colecția impresionantă de cărți vechi.

Pe 9 iulie, publicul are ocazia participării la un concert de muzică de cameră în Castelul Bran, unul dintre cele mai vizitate castele din țară, cu peste un milion de turiști anual. Ridicat în 1377 de către sașii din regiune, castelul Bran a devenit în 1920 reședința de vară favorită a Reginei Maria, iar în 2009 a fost retrocedat moștenitorilor de drept. Acest monument al arhitecturii medievale este înconjurat de un parc englez ce cuprinde două iazuri și o Casă de Ceai.

Ultimele concerte SoNoRo Conac „À la française” incluse în Sezonul România-Franța 2019 aduc publicul pe 10 iulie în Biserica Cisterciană de la Cârța, din județul Brașov și pe 11 iulie la Vila Florica din Stefănești, județul Argeș.

Construită într-o primă fază din lemn, la inițiativa unor călugări ce au apelat ulterior la pietrari din Franța, biserica ridicată în stil gotic a fost distrusă și refăcută în repetate rânduri. Astăzi, Biserica Cisterciană găzduiește un muzeu și este frecventată de comunitatea evanghelică din localitate.

Vila Florica Bratianu de la Stefanesti

De vila Florica din Stefănești, casa unde a trăit familia Brătianu timp de 10 ani, sunt legate date istorice importante precum Războiul de Independenţă de la 1877, Marea Unire a Principatelor de la 1918 și înfiinţarea Partidului Naţional Liberal. Numele conacului a fost ales în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, Florica. În prezent, se poate vizita conacul, parcul dendrologic și capela.

Sfârșitul lunii iulie cheamă îndrăgostiții de muzică clasică în zona deluroasă a Moldovei, la Conacul Petre P. Carp din Țibănești. Familia boierilor Carp a construit conacul la începutul secolului al XIX-lea și, de-a lungul timpului, ansamblului istoric şi de arhitectură i-a fost adaugat un al doilea etaj, o terasă, un parc și un mausoleu neogotic.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

Detaliu Sinagoga Oradea

Programul complet al seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile conac.sonoro.ro.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect, SoNoRo Conac, ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul
cultural.

Foto: SoNoRo Conac – facebook

 

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.