Sophia Loren: Nu te gândeşti niciodată că eşti o celebritate
https://www.ziarulmetropolis.ro/sophia-loren-nu-te-gandesti-niciodata-ca-esti-o-celebritate/

„Nu te gândeşti niciodată că eşti o celebritate. Dacă o faci, cariera ta este terminată”, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, celebra actriţă italiană Sophia Loren, omagiată în cadrul celei de-a 15-a ediţii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Un articol de Ionuţ Mareş|3 iunie 2016

Dorinţa de a vorbi în continuare uneori dialectul din Napoli

Dialectul îl înveţi de când te naşti. Şi nu îl uiţi. În cea mai incredibilă sau dramatică experienţă  a vieţii, revii la el, pentru că aşa te simţi mai în largul tău, pentru că e ceva care vine din inima ta (…)

Despre cum a fost să lucreze cu fiul ei, regizorul Edoardo Ponti, cu care a făcut, cel mai recent, scurtmetrajul „Voce umană”, în 2014

Sunt mama lui, ascultam de el, pentru că ştia ce voia să facă din această poveste dificilă. O piesă pe care multe actriţe au făcut-o mult timp, pentru că este o povestire scurtă minunată. Ne-am înţeles bine împreună, am făcut multe repetiţii şi am început să filmăm. A fost ideea de a filma cu mine, am încercat să uit că el este fiul meu, ceea ce a fost greu pentru mine când mă uitam în ochii lui (…) A ieşit o bijuterie (…) Este o mare poveste a unei femei. Era ceva ce voiam să fac de mulţi ani.

Despre cinemaul românesc şi dacă ar accepta propunerea unui regizor român

Unele (dintre filmele româneşti) sunt cele mai bune filme făcute vreodată. Acum nu mai sunt adolescentă, prin urmare cred că înainte de a spune da, ar trebui să mă gândesc foarte atent, pentru că ar trebui să fie ceva care să mi se potrivească. Şi să fie o operă de artă. Dar aş lua în considerare. Orice artist ar face acest lucru.

Secretul lungii căsnicii cu producătorul Carlo Ponti

E ceva ce nu poate fi spus în cuvinte. Eşti tânără, întâlneşti bărbatul vieţii, e ceva ce nu se uită. E destinul, întâlneşti un bărbat, aşa am făcut eu, şi vezi că poate această persoană va fi bărbatul vieţii tale. El era căsătorit şi avea doi copii, astfel că a fost tragic pentru mine. A fost o viaţă dificilă pentru mine la început. Eram foarte tânără, aveam 16 ani. La început am avut nevoie de un tată. Şi apoi am început să lucrăm împreună la filmele pe care le făcea, pentru că era producător. Încet-încet, fata care eram a ajuns femeie matură. A fost cea mai bună poveste a vieţii mele. Am fost foarte fericită cu soţul meu. Încă îmi este dor de el.

Opinia despre noii regizori italieni – Paolo Sorrentino, Matteo Garrone

Noii regizori caută alte tematici decât cei de altădată. Abordează probleme care sunt apropiate de viaţa de astăzi (…) Sunt regizori minunaţi, care caută profund ceea ce se întâmplă în Italia şi în lume. Sunt fantastici. Avem regizori italieni minunaţi astăzi. Fac lucruri foarte bune şi sunt premiaţi la marile festivaluri.

Cel mai dificil rol al ei?

Cred că fiecare rol pe care l-am făcut sub regia lui Vittorio De Sica a fost foarte greu. Pentru „Două femei” a trebuit să fiu îmbătrânită mult, pentru că aveam 26 de ani şi trebuia să joc o femeie de 30 şi ceva de ani. Alt rol dificil la De Sica a fost în filmul „Căsătorie în stil italian”, care este povestea unei femei care încearcă să se căsătoarească cu un bărbat din Napoli şi nu reuşeşte. A fost o viaţă dificilă pentru ea. Este unul din filmele mele favorite, deoarece este această poveste a unei femei care iubeşte atât de mult un bărbat şi este atât de greu pentru ea să îl obţină (…)

Marcello Mastroianni a fost unul dintre cei mai minunaţi parteneri pe care i-am avut. Fiecare film cu el a fost un mare succes. Am lucrat peste 20 de ani cu el. Ne-am simţit foarte bine împreună. L-am apreciat foarte mult ca actor. Şi el pe mine. Îmi pare rău că nu mai este astăzi şi el cu noi.

Despre stilul lui De Sica

(…) De Sica era un maestru al filmelor. Ştia să lase actriţele care nu erau actriţe să se mişte. De Sica a fost un miracol. Ne este tare dor de el. Lucra cu fiecare – de la cel mai mic copil la bătrân. Oricine ar fi câştigat un Oscar cu el. Aşa cum am făcut eu. Putea să facă orice tip de film voia să facă.

Despre condiţia femeii în cinematografia de astăzi

Lumea de astăzi nu mai este cum a fost. Relaţiile sunt diferite. Sunt atât de multe lucruri care nu merg  bine, în timp ce altele merg bine. E dificil să vorbesc despre asta. Este mult prea multă libertate. Sunt lucruri ce ţin de intimitatea femeilor. Mi-e dificil să răspund. Cu unele lucruri sunt de acord, cu altele nu sunt deloc de acord.

La ce moment al carierei şi-a dat seama că a devenit faimoasă

Nu te gândeşti niciodată că eşti o celebritate. Dacă o faci, cariera ta este terminată, pentru că este un punct peste care nu poţi să treci (…) Nu mi-a venit în minte, într-o dimineaţă, că sunt o celebritate. Nici măcar când iei Oscarul. Trebuit să munceşti pentru el. Nici atunci nu ştii. Sunt atât de bucuroasă să fiu astăzi aici, să răspund la întrebări (…) Simt că pot să-mi deschid inima.

19
/08
/19

Lungmetrajul „Ivana cea Groaznică”, regizat de Ivana Mladenović, a câștigat premiul special al juriului secțiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, care s-a încheiat sâmbătă. Premio speciale della giuria CINÉ+ constă într-o campanie de promovare în valoare de 25.000 de franci elvețieni acordați de canalul francez de televiziune pentru lansarea filmului câștigător în cinematografele din Franța.

16
/08
/19

CRONICĂ DE FILM În cel mai nou film al său, „Once Upon in... Hollywood” (2019), Quentin Tarantino e interesat mai puţin să creeze suspans sau să ofere acţiune, şi mai mult să redea cu melancolie ceea ce se presupune a fi sfârşitul unei epoci în cinema-ul american - finalul anilor `60.

16
/08
/19

Din cele peste 1500 de producţii înscrise în cele trei secțiuni competiționale din cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2019 au fost selectate 43 de scurtmetraje, din 18 țări de pe întreg mapamondul. Competiția internațională cu secțiunile  - Time Stand Witness, The Road not Taken și Acts of Rebellion -  cuprinde 30 de filme, din 15  țări. Bucharest International Dance Film Festival se va desfasura in perioada 4 - 8 septembrie 2019.

15
/08
/19

Sriitorul Vasile Ernu ("Născut în URSS", "Ultimii eretici ai Imperiului", (2009); "Bandiţii") a văzut aseară ultimul film scris, regizat şi jucat de Casey Affleck  și a scris despre el în această dimineață, pe pagina sa de facebook. Cinefilii care nu se tem de spoilere se pot bucura astfel de un text savuros. Din păcate, "Light of My Life" nu este încă disponibil în cinematografele din România.

15
/08
/19

Raoul Taburin este un geniu al bicicletelor. Poate depista orice defecțiune doar folosindu-și auzul. Puțini ar crede că Raoul ascunde un secret care îl bântuie și pe care a tot încercat să-l împărtășească: în ciuda experienței sale de mecanic, Raoul nu-și poate ține echilibrul pe două roți. SECRETUL LUI RAOUL TABURIN/ RAOUL TABURIN, o poveste fermecătoare despre biciclete și sindromul impostorului, imaginată de scenaristul filmului Amélie, va fi lansat în cinematografele din România pe 23 august.

14
/08
/19

Joi, 15 august, începând cu ora 19.00, are loc avanpremiera celei de-a patra ediții a DokStation Music Documentary Film Festival, la Fabrica Gastropub (Splaiul Unirii, 160). În Avanpremiera ediției a 4-a a DokStation, va fi proiectat, în premieră națională, filmul documentar Sting : A Free Man (2017, regia: Julie Veille), precedat de o selecție muzicală din discografia Sting și The Police. Intrare liberă.

13
/08
/19

Deja aclamat de critici și așteptat de cinefilii din lumea întreagă, cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, “Once Upon A Time In Hollywood” / “A fost odată la… Hollywood”, se lansează săptămâna aceasta în cinematografe. Cu o distribuție impresionantă, producția Sony Pictures va avea premiera pe marile ecrane din România vineri, 16 august 2019, și se anunță drept una dintre cele mai “fierbinți” lansări ale verii.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

12
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Exponent al Generației `70 și probabil singurul în relații strânse cu Noul Cinema post-2000, regizorul Iosif Demian se destăinuie într-o necesară carte-interviu realizată de Laura Dumitrescu – „Iosif Demian. Note de autor”, recentă publicată, în ediție bilingvă (română și engleză), de iadasarecasa, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

10
/08
/19

Evenimentul FILME ÎN AER LIBER a început marți, 6 august, pe Faleza Cazino din Constanța, într-un nou sezon de cinema în aer liber, care va avea loc până pe 18 august. Anul acesta este programată o selecție specială, ce cuprinde unele dintre cele mai bune comedii, filme de aventuri și filme pentru copii și familie ale tuturor timpurilor.