Sosesc de la Paris, după Tudor Muşatescu, astăzi, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/sosesc-de-la-paris-dupa-tudor-musatescu-astazi-la-tvr-2/

TVR 2 difuzează luni, 26 mai, de la ora 19.30, musicalul „Sosesc de la Paris” (premiera tv: 1991), realizat de regizorul Cornel Popa după piesa lui Tudor Muşatescu, „Sosesc diseară”, scrisă în 1931, cu un an înainte de celebra „Titanic vals”.

Un articol de Petre Ivan|26 mai 2014

„Cele mai scumpe lucruri la Paris sunt diversele… Mii şi mii de diverse, mereu altele, mereu proaspete, mereu mai scumpe… Parisul fără diverse, tată, este ca Bucureştiul nostru fără mititei…” (personajul Puiu în „Sosesc diseară” de Tudor Muşatescu)

Carmen Stănescu, Marian Hudac, Mihai Fotino, George Mihăiţă, Oana Ioachim, George Ulmeni sunt cei care au dat viaţă personajelor imaginate de Tudor Muşatescu şi aduse în scenă de Cornel Popa, într-una dintre montările memorabile păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române.

Personajul principal al comediei este Puiu, un tânăr student în drept la Sorbona, care se întoarce de la Paris în oraşul natal pentru a-i cere tatălui său 500.000 de lei pentru… „diverse”. „Cele mai scumpe lucruri la Paris sunt diversele… Mii şi mii de diverse, mereu altele, mereu proaspete, mereu mai scumpe… Parisul fără diverse, tată, este ca Bucureştiul nostru fără mititei…”, spune Puiu în încercarea de a obţine banii.

Tatăl lui, Olimpiu, priceput în tainele oratoriei, „preşedinte la toate ligile şi societăţile” înfiinţate de el însuşi, cu o „reputaţiune de om cu scaun la cap”, refuză să-i finanţeze lui Puiu… investiţia.

Alături de ei, intră în jocul conflictelor comice Adelaida – verişoara lui Olimpiu, „o domnişoară de circa 50 de ani”, Anişoara – nepoata lui Olimpiu, o tânără „cuminte, cu inima corectă ca un as de cupă şi dulce ca o bucăţică de candel roz”, mama Zinca – doica lui Puiu, „o băbuşcă sprintenă ca o veveriţă şi autohtonă ca o mămăligă” şi Sache – un prieten vechi, de încredere, al lui Olimpiu.

Sosesc de la Paris Cornel Popa şi-a început activitatea în Televiziunea Română în anul 1959, la redacţia emisiunilor pentru copii, în cadrul căreia a semnat regia a peste 200 de emisiuni; a realizat primul şi unicul spectacol-feerie pe gheaţă din România şi a creat seria „Să desenăm cu actorul Iurie Darie”.

Tot el propune şi realizează primul serial de televiziune din România (1962-1965) – „Aventurile echipajului Val Vârtej”, primul film artistic al TVR – „Val Vârtej la Mamaia”, precum şi prima emisiune de tineret a Televiziunii Române – „Clubul Tinereţii” (1964, prezentatori: Mariana Mihuţ, Valentin Plătăreanu, Florian Pittiş) şi primele clipuri publicitare la TVR (emisiune pilot – 1970).

SOSESC DE LA PARIS

Musical realizat după piesa lui Tudor Muşatescu „Sosesc diseară”

Interpretează: Carmen Stănescu, Marian Hudac, Mihai Fotino, George Mihăiţă, Oana Ioachim, George Ulmeni

Adaptarea şi regia artistică TV: Cornel Popa

Regia de studio: Sanda Bejan

Redactor: Mihaela Burda

Asistenţa tehnică: ing. Cătălin Jifcu

Sunetul: Dan Banu

Regia de montaj: Marga Niţă

Scenografia: Gheorghe Constantin

Costume: Cristina Popescu

Operator şef: George Grigorescu

Muzica: Valenţiu Grigorescu

Coregrafia: Mariana Grigorescu

Foto cu Sosesc de la Paris – TVR

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.