Soviet Hippies & Baron Prášil–lupta pentru escapism și libertate de exprimare
https://www.ziarulmetropolis.ro/soviet-hippies-baron-prasil-lupta-pentru-escapism-si-libertate-de-exprimare/

Proiecţiile de film din cadrul Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays continuă, zilele de luni şi marţi stând sub semnul imaginaţiei ca refugiu şi mijloc de evadare dintr-o realitate opresivă. Pe 15 aprilie, de la ora 20:00, veţi putea vedea documentarul Soviet Hippies, care ilustrează subcultura hippie din Uniunea Sovietică, iar pe 16 aprilie, de la aceeaşi oră, filmul Baron Prášil, care ne propune o călătorie fantastică prin timp şi spaţiu.

Un articol de Petre Ivan|11 aprilie 2019

Multi-premiatul documentar al regizoarei estoniene Terje Toomistu se desfășoară în contextul anilor 1970 și prezintă mișcarea hippie din Uniunea Sovietică, împreună cu oamenii și ideile sale definitorii.

La fel ca mai cunoscuții reprezentanți din Statele Unite sau Europa de Vest, hipioții din spatele Cortinei de Fier militau pentru pace mondială și iubire, protestau împotriva războiului din Vietnam și făceau parte dintr-o rețea de artiști și vagabonzi nonconformiști.

Cu toate acestea, realitatea politică din URSS a avut o influență definitorie asupra mișcării hippie, în sensul că participanții acesteia nu se puteau bucura de libertatea de exprimare a hipioților din Vest. Totodată, după spusele regizoarei, aceștia nu se împotriveau doar războiului sau politicilor de stat, ci și violenţei de zi cu zi: de la propagandă, birocraţie, militarism, la supraveghere, arestări, hărţuire, şi tratamentul primit în închisori şi în spitalele psihiatrice.

Baron Prášil, alegerea Centrului Ceh pentru această săptămână de Fiction Tuesdays, vă va purta alături de Baronul Munchausen și de însoțitorul său într-o călătorie prin timp și spațiu ce depășește barierele logice ale realității. Prin combinația iscusită de animație, acțiune și tehnici cinematografice impresionante, regizorul Karel Zemal ilustrează aventurile suprarealiste ale celor doi, combinând iluzia evadării din lumea reală cu deziluzia romantică a protagonistului eponim.

Elementele fantasticului se îmbină cu cele ale unor teme universale, așa cum este iubirea, iar filmul constituie, de asemenea un răspuns artistic la progresele științifice realizate în domeniul călătoriilor prin spațiul cosmic. Astfel, voiajul celor doi ilustrează atat năzuința către o libertate absolută, dar și dorința de a evada dintr-o realitate care parcă nu funcționează cum trebuie.

 Astfel, ambele proiecții sunt marcate de aspirația către escapism din apăsarea chinuitoare a realității cotidiene. În Soviet Hippies, suntem martori la modurile în care un grup de rebeli încearcă să navigheze printr-o societate opresivă, dar și a consecințelor suferite în urma îndrăznelii de a fi ei înșiși. Totodată, Baron Prášil ne poartă într-o aventură ce transcende timpul și spațiul, permițându-ne astfel să ne detașăm cu totul de lumea reală și de legile care o guvernează.

Dacă doriți să vă lăsați imaginația să călătorească în voie, puteţi să vă petreceţi serile de luni și marți la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11, Bucureşti), vizionând Soviet Hippies, respectiv Baron Prášil. Proiecțiile încep de la ora 20:00, iar intrarea și berea Budweiser Budvar sunt gratis.

Evenimente Facebook aici: Documentary Mondays & Fiction Tuesdays.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Foto: Soviet Hippies – facebook

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.