Spectacol de teatru și o lansare inedită în cadrul Anului Cultural Martha Bibescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-teatru-si-o-lansare-inedita-in-cadrul-anului-cultural-martha-bibescu/

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia vă invită duminică, 31 ianuarie, la un spectacol de teatru şi o lansare inedită in cadrul Anului Cultural Martha Bibescu.

Un articol de Liliana Matei|23 ianuarie 2016

La ora 16:00 va avea loc spectacolul creștin ,,Diaconița Olimpiada”, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiță Olimpiada.

Interpretează actrița Ana Calciu
Regizor: Marian Popescu
Voci: Tomi Cristin si Florin Nan
Manager cultural: Malvina Roșu

Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o vastă corespondență, din care ni s-au păstrat 236 de scrisori adresate unui numar mare de persoane. Cele mai complexe și elaborate sunt adresate unui personaj feminin ,,Diaconița Olimpiada”.

Acțiunea spectacolului surprinde corespondența dintre Sfântul Ioan Gură de Aur și Diaconița Olimpiada. Spectacolul își propune să prezinte evoluția duhovnicească/spirituală a Diaconiței Olimpiada. Actualitatea textului adaptat constă în faptul că raspunde și marilor întrebări ale omului contemporan. Fiecare dintre noi suntem într-o continuă căutare spre împlinire și desăvârșire umană. Spectacolul ne propune o modalitate de viețuire și devenire.

Spectacolul este susținut de Compania teatrală „Zona”, care a luat naştere în anul 2002 din iniţiativa câtorva artişti, actori și regizori, ca răspuns la dorinţa lor de a propune publicului proiecte creștine, recitaluri de poezie și teatru creștin.
Intrarea este  liberă.

Durata spectacolului este de 50 min.
2016 a fost declarat Anul Cultural Martha Bibescu. Cu acest prilej, Asociația Istoria Artei în parteneriat cu Palatele Brâncovenești organizează în data de 31 ianuarie următoarele evenimente:

De la orele 17:00, lansarea volumului Oanei Marinache, „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris” – volum în care sunt trecute în revistă proprietățile familiei boierești și domnești din secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, recuperând etape importante din modernizarea societății românești.
Prezintă: dr. Ioana Beldiman și dr. Oana Marinache

De la orele 17:30 va avea loc vernisajul expoziției „Martha Bibescu 130”,
vor fi trecute în revistă principalele repere ale vieții prințesei prin proiecția video pe Palatul Mogoșoaia, cu fotografiile Marthei Bibescu.
Prezintă: dr. Doina Mândru

Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130” a fost inițiat de Asociația Istoria Artei și finanțat de Ministerul Culturii. Evenimentele prilejuite de ziua de naștere a prințesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) au început în data de 15 ianuarie, desfățurându-se până în 31 ianuarie 2016 la București, Sinaia și Mogoșoaia.

05
/03
/15

O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.

05
/03
/15

Cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de ’ 89, care a supraviețuit cu succes după Revoluție: în prezent, Compania de Librării București (CLB) numără 46 de spații comerciale, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei.

03
/03
/15

Astăzi, 3 martie 2015, debutează înscrierile la cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari sau specialiști în vînzări, marketing și comunicare – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.

03
/03
/15

Editura Univers vă propune o nouă colecție, dedicată tuturor celor care vor să-şi recucerească micul lor moment special de la Ora 11. Este timpul vostru, nu uitaţi, şi merită apărat de invazia zgomotului, a scandalului cotidian, a stresului de peste zi.

03
/03
/15

O ediţie de coleţie a poeziilor lui Mihai Eminescu, lansată la editura Humanitas, precum şi un audiobook cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu vor fi prezentate miercuri, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti.

26
/02
/15

Militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) au devalizat bibliotecile din oraşul Mosul aflat în nordul Irakului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase, potrivit unor informaţii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

25
/02
/15

Ridic o odă, neîncheiată nici ea, romanului „Halebarde, halebarde, archebuze, archebuze“, pe care marele José murind...

24
/02
/15

Artistul Grigore Leşe se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

17
/02
/15

Actorul american Kevin Spacey, care este pasionat de scrisori şi obiecte personale care au aparţinut unor celebrităţi, lucrează la o carte despre arta de a redacta o epistolă.

17
/02
/15

Revista americană The New Yorker marchează 90 de ani de la lansare prin publicarea unei nuvele a scriitorului japonez Haruki Murakami, intitulată "Kino", ediţia aniversară a revistei având nouă variante de coperte.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.