Spectacole românești remarcabile, la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-romanesti-remarcabile-la-fest-fdr/

Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) continuă cu spectacole de la Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2014

Sâmbătă, 17 mai, se vor juca spectacolele Efectul Genovese de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” şi Dontcrybaby de Catinca Drăgănescu și Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Luni de la GreenHours și Compagnie 28).

Prin intermediul piesei Efectul Genovese, Alina Nelega interoghează o lume care ani de zile a ascuns, în spatele firescului vieţii de zi cu zi, în spatele unei apareţe de normalitate, pasivitatea colectivă şi acceptarea participativă a acestei infestări generale.

Imagine din spectacolul „Dontcrybaby“

Imagine din spectacolul „Dontcrybaby“

În spectacolul realizat de Gavril Cadariu, personajele se înfruntă, într-un spaţiu gol, circular, o arenă a vieţii, folosind doar forţa propriilor argumente şi lăsând conflictul să-şi atingă tensiunile conţinute.

Explozie de imaginaţie. Aceasta pare a fi cheia reuşitei spectacolului-performance Dontcrybaby, semnat de Eugen Jebeleanu. Pe un text fragmentar (Catinca Drăgănescu), ce îmbină monologurile cu scenele scurte şi intervenţiile „din spate” ale DJ-ului, printr-o dinamică aparate dată de construcţia scenică – actorii preiau personajele unul de la celălalt, interpretându-le pe rând –, spectacolul, în fapt, este un remix al unui basm cvasi cunoscut.

Aparent inocent, se pun întrebări la care răspunsul este greu dat, privind graniţa dintre vină şi nevinovăţie, sau raportul dintre victimă și circumstanţă.

Ultima zi

Duminică, 18 mai, în ultima zi a primei sesiuni FEST-FDR, sunt programate trei spectacole: Pisica verde de Elise Wilk, regia Cristi Juncu (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” București); Dreaming Romania de Mihai Pintilei-Jabeniţan, creație colectivă (Asociaţia Centrul Mutimedia Teatru Fix, Iaşi) şi Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, regia Ștefan Iordănescu (Teatrul Naţional Timișoara).

Despre Pisica verde, autoarea textului scria: „Pisica verde spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru totdeauna. (…) Pisica verde spune o poveste de dragoste. Ca multe poveşti de dragoste din adolescenţă, e vorba despre o iubire neîmpărtăşită. Pisica verde spune o poveste despre o crimă. E o poveste pe care o ştim cu toţii: am citit-o în ziar sau am văzut-o la ştiri..”

Realizat ca o creaţie colectivă a actorilor protagonişti în spectacol, Dreaming Romania este un comentariu când sarcastic, când plin de ironie la adresa unor tipare socio-politice ale României. Trecerile alerte între scene, verva replicii dar şi verva interpretării sunt atuurile acestei creaţii.

Cabaretul cuvintelor, una dintre cele mai recente piese scrise de Matei Vişniec, pare a fi doar un joc. Un joc al sunetelor, literelor, cuvintelor, cele care se lasă şi nu se lasă prinse în forme, pentru a se umple de sensuri şi a da naştere limbajului. Dinamic, imaginativ, spectacolul devine şi el joc-ul ce ne vorbeşte despre comunicare, într-un timp în care aceasta se află la graniţa imploziei.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

16
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2017 s-au pus în vânzare în această dimineață (16 februarie), de la ora 10.00, în rețeaua EVENTIM, atât online, cât și în rețeaua magazinelor EVENTIM din întreaga țară la birourile EVENTIM din București și din țară, precum și pe site-urile EVENTIM din străinatate şi în reţelele EVENTIM internaţionale. Între 2 și 24 septembrie, Festivalul Enescu aduce la București și în alte șapte orașe din peste 3.000 de artiști din întreaga lume în cadrul a 80 de evenimente.

15
/02
/17

“Fac multă comedie – în proporţie de 75-80%, dar o fac cumva împotriva firii mele. Eu sunt un tip romantic, melancolic, reflexiv, am exaltări doar pe scenă.” – George Ivașcu. În copilărie a jucat fotbal pe maidan, în cartierul Militari. A stat în poartă şi a apărat până şi-a rupt mâna. Mai târziu, şi-a apărat visurile, jucând nu între blocuri, ci pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Apoi a construit un teatru, Teatrul Metropolis. George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, împlinește astăzi 49 de ani.

15
/02
/17

Concertul Orchestrei Naţionale Radio din 17 februarie 2017, ora 19.00, de la Sala Radio, îl va aduce la pupitru pe cunoscutul dirijor Cristian Oroșanu. Programul va cuprinde exclusiv muzică rusă, respectiv Simfonia concertantă în mi minor pentru violoncel şi orchestră, op. 125 de Prokofiev, avându-l ca solist pe tânărul violoncelist Ştefan Cazacu, şi superba Simfonie Manfred în si minor, op. 58, de Ceaikovski.

15
/02
/17

Teatrul Apollo111 și Asociația SUB25 anunță lansarea proiectului SATELIT, dedicat regizorilor români tineri. Acești sunt invitați să înscrie în concurs proiecte de teatru după texte scrise de autori români contemporani. Membrii echipei artistice (regizor, scenograf, coregraf, compozitor etc; actorii nu sunt incluși) trebuie să aibă sub 35 de ani. Două proiecte câștigătoare vor fi produse și montate pe scena teatrului Apollo111.

15
/02
/17

Joacă la Teatrul Excelsior în #EmojiPlay, un spectacol admirabil semnat Gigi Căciuleanu. Adrian Nour – talentat actor, dansator, cântăreț – vorbește despre spectacol, despre creatorul acestuia, despre emoticoane – „colegi” de scenă… Vă îndemnăm să vedeți această creație în 16 februarie – de la ora 19:00. Cu dragoste de teatru în luna în care e sărbătorită dragostea!

15
/02
/17

De peste 25 de ani nu mai stau la cozi. Prefer să pierd trenul, dar coadă nu servesc. Am trăit într-o vreme când nu puteai să cumperi o pâine fără să stai o oră la coadă, așa că…

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.