Spectacole și întâlniri memorabile, la ediția aniversară UNDERCLOUD
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-si-intalniri-memorabile-la-editia-aniversara-undercloud/

Mai sunt câteva zile până la deschiderea ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureştean peste 40 de spectacole româneşti, invitate sau în competiţie, producţii străine, spectacole–lectură şi conferinţe.

Un articol de Liliana Matei|20 august 2017

În cele zece zile de festival, între 22 și 31 august 2017, pasionații de teatru vor avea bucuria întâlnirii cu creatorii acestuia, dar și cu personalități ale lumii artistice românești. Festivalul este găzduit de ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului București.

În 22 august, ziua în care festivalul se deschide cu producția Institutului Grotowski, Ultima bandă a lui Krapp, regizorul acesteia, Jaroslaw Fret, va fi provocat la o discuție despre Teatrul independent vs. teatru sărac, de către criticul Octavian Saiu. Grotowski în secolul XXI va fi tema dialogului, Jaroslaw Fret fiind regizor și actor, dar și directorul Institutului Grotowski din Polonia.

La 50 de ani de carieră, Alexa Visarion își face debutul în teatrul independent din România cu un text montat în premieră în țara noastră: Hughie de Eugene O’Neill. Spectacolul, producție UNTEATRU, va fi prezentat în festival în 27 august și va fi urmat de un dialog cu Alexa Visarion Despre viață și teatru, în ce ordine vreți.

Importanța dansului în societate, impactul social al acestuia, sunt temele discuției la care vor participa perfomerii companiei israeliene MASH și Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Make dance not war. Impactul dansului în comunitate este numele întâlnirii ce va avea loc în 28 august, imediat după spectacolul ANI-MA, produs de MASH – o entitate culturală devenită simbol pentru mișcarea artistică independentă din Ierusalim.

Două evenimente speciale îl vor avea în prim plan pe filosoful, eseistul și romancierul Pascal Bruckner: Crăciunul președintelui, ce a avut lectura în premieră mondială anul trecut în festival, se va juca pentru prima dată, în prezența autorului. Datorită cererii mari de bilete, spectacolul va avea două reprezentații, în 30 august. Din distribuție fac parte actorii Claudiu Bleonț, Marian Râlea, Vlad Logigan, Vlad Bîrzanu și Iulia Lazăr.

Conform tradiției, și în ediția aniversară, UNDERCLOUD va găzdui spectacole-lectură cu invitați speciali: același Pascal Bruckner a ales să își lanseze cel de-al doilea text dramatic, din nou în premieră mondială, la UNDERCLOUD. Este vorba despre lectura piesei Cu ce vă servesc?, ce va fi regizată de Chris Simion-Mercurian și care îi are în distribuție pe Maia Morgenstern și Vlad Logigan.

Spectacolul-lectură după romanul lui Frederic Beigbeder, Oona & Salinger, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurian, va avea premiera în festival, în prezența autorului. Alături de Carla Maria Teaha și Șerban Pavlu, invitat special în distribuție este actorul George Mihăiță. De altfel, scriitorul francez va participa și la reprezentația cu numărul 700 a spectacolului Dragostea durează 3 ani, regizat de Chris Simion-Mercurian, după romanul său omonim.

Florina Gleznea și Ionuț Grama, regizați de Mariana Cămărășan, vor lectura Teoria tăcerii, cartea-confesiune a scriitorului și realizatorului de radio Iulian Tănase.

Facebook este un alt spectacol-lectură în care protagonist este chiar autorul-actor Vlad Logigan. Regia este semnată de către Chris Simion-Mercurian.

Lectura textului Noaptea de foc de Eric Emmanuel Schmitt, o poveste despre inițiere, supraviețuire și curaj, va fi realizată de actorul Cristi Iacob. Invitat special al evenimentului va fi alpinistul Alex Găvan. Dramatizarea și regia sunt realizate de Chris Simion-Mercurian.

Romeo Castellucci cu al său Iulius Caesar. Fragmente va închide, în 31 august, ediția aniversară UNDERCLOUD. Spectacolul, a cărui rețetă prevede în distribuție și doi actori români, aleși în urma unui casting ad-hoc, impresionează și șochează în același timp. Un personaj special va fi prezent în distribuție.

Ediția aniversară UNDERCLOUD prezintă 16 spectacole în competiție, realizate de către cei mai tineri și mai talentați artiști independenți, dar și o serie de spectacole invitate, montări cu notorietate în teatrul românesc.

Prima producție Grivița 53, un proiect de susținere în campania G53 Primul teatru construit împreună, spectacolul A.A.A., scris si regizat de Chris Simion-Mercurian, este prezent în festival în 30 august.

În aceeași zi, Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice ne propune fascinanta întâlnire cu o mare artistă a teatrului românesc, Oana Pellea. Singura producție a unei instituții de stat, invitată în festival, se va juca în noua sală Gloria (strada Bucovina, nr. 6) a Teatrului Metropolis, producătorul spectacolului.

Programat în prima zi de festival, Maria Callas-La Divina, un spectacol muzical-eveniment regizat de regretatul Radu Gabrea, o are ca protagonistă pe Victoria Cociaș.

Amalia respiră adânc, Zic Zac, Obsesii, Rovegan, Creditul, Carpathian garden, The Sunset Limited, Omul pernă sunt spectacole independente invitate, premiate în numeroase festivaluri, inclusiv în ediții anteriore UNDERCLOUD, cu texte și distribuții de excepție.

Răzvan Vasilescu, Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor, Richard Bovnoczki, Ionuț Grama, Dan Rădulescu, Andrei Seușan, Lucian Iftime, Cristina Casian, Ștefan Lupu, Andrea Gavriliu, Cerasela Iosifescu, Mihaela Teleoacă, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia sunt actori cu care vă veți întâlni în cele 10 zile de UNDERCLOUD.

„Creditul”

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2017 este disponibil pe www.undercloud.ro

Biletele pot fi achiziționate direct de la Casa de bilele ARCUB, între orele 14.00-20.00 și online prin mystage sau eventbook.

Spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank:  la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB -Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Eveniment cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Foto sus: Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice / Teatrul Metropolis

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.

17
/12
/15

Trebuie spus din start şi fără ocolişuri: noul „Star Wars”, varianta 2015, adică inevitabil 3D şi IMAX, este un triumf al genului SF. Nu doar raportat la direcţia pe care a trasat-o întreaga serie (de altfel, uşor supraevaluată), începând din 1977, ci pentru tot ceea ce înseamnă blockbuster în prezent.

17
/12
/15

Un tablou de Henri Matisse, "Deux femmes dans la verdure avec un chien", datând din 1938, a fost adjudecat pentru suma de 4,2 milioane de euro, fără taxe (25%), în cadrul unei licitații organizate la Yacht Club din Monaco.

17
/12
/15

Regizorul şi scenaristul american Quentin Tarantino va fi recompensat la sfârşitul lunii decembrie cu o stea pe Walk of Fame din Hollywood. Steaua lui Tarantino va fi inaugurată pe 21 decembrie, cu doar 4 zile înainte de lansarea noului său film "The Hateful Eight".

16
/12
/15

În urmă cu aproape două secole și jumătate se năştea la Bonn, în Germania, Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Ziua de 16 decembrie este considerată data de naştere a lui Beethoven, deoarece se ştie că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezaţi la o zi după naştere.

16
/12
/15

„Oameni de unică folosință” este o poveste despre drama unui bolnav de Alzheimer, un „film” derulat fotogramă cu fotogramă, care, dincolo de problemele psihologice complexe pe care le pune, transmite o puternică emoţie. Romanul grafic cu acest nume, scris și ilustrat de Elena Ciolacu, se lansează oficial joi, 17 decembrie, de la ora 18.30, la Casa cu Rost (Calea Victoriei, nr. 155).

16
/12
/15

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Conform procurorilor, renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

16
/12
/15

Numele meu este Radu Popescu. Am absolvit Regie Teatru la UNATC în 2007 și Masterul de Dramaturgie al aceleiași Facultăți în 2009. Cum n-am avut norocul să mă număr printre puținii norocoși care s-au făcut remarcați la absolvire, n-am reușit să intru în „circuit” prin teatrele de stat, iar o a doua șansă nu mi s-a dat niciodată. Așa că singura cale posibilă a fost teatrul independent, pentru că am vrut cu orice preț să fac Teatru.

16
/12
/15

Nu mai puţin de 150 de cărţi având autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii. Editura Arthur va pune la dispoziția fanilor, prin concursuri și prin intermediul partenerilor, cele 150 de exemplare din volumul 10 al seriei „Jurnalul unui puști”, Ca pe vremuri (ediţia în limba română, traducere de Andra Matzal), semnate de autor.

16
/12
/15

Teatrul Metropolis vă așteaptă sâmbătă, 19 decembrie, și duminică, 20 decembrie, de la orele 16:00 și 20:00, la spectacolul PAGANINI, în regia lui Mick Davis. Un spectacol fascinant despre viaţa marelui muzician italian Niccolò Paganini care include episodul tensionat dintre celebrul violonist şi biserica de rit catolic.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

15
/12
/15

Acum trei ani, niște actori sibieni s-au decis să pună bazele unui proiect care să îmbine teatrul cu muzica, performance-ul și poezia. Germenele aventurii se regăsește în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, când în primăvara anului 2012, Bogdan Sărătean a regizat un spectacol-lectură (Camera Isabelei) în prezența autorului, Jan Lauwers de la NeedCompany.

15
/12
/15

Dorel Vişan a debutat târziu în cinema, după vârsta de 35 de ani, însă a devenit rapid unul dintre cei mai distribuiţi actori români, activ şi astăzi. În patru decenii de carieră cinematografică, a făcut zeci de roluri în filme şi a lucrat cu mari regizori din generaţii diferite.