Spectacolele-vedetă ale Festivalului Internațional de Teatru Sibiu 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolele-vedet%c4%83-ale-festivalului-interna%c8%9bional-de-teatru-sibiu-2020/

Pe 6 februarie, preşedintele FITS, Constantin Chiriac, a anunţat o parte dintre cele mai importante spectacole prezentate la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Sibiu (www.sibfest.ro), ce are loc între 12-21 iunie.

Un articol de Cristina Enescu Aky|10 februarie 2020

Această a 27-a ediție se va desfășura sub motto-ul „Puterea de a crede” și va aduce la Sibiu invitați de renume din peste 70 de țări și numeroase spectacole multipremiate la nivel internațional. Pe 1 martie va fi anunțat programul complet al spectacolelor indoor și outdoor, iar pe 27 martie (Ziua Mondială a Teatrului) se vor pune în vânzare biletele și se vor anunța și evenimentele speciale ce vor completa programul Festivalului. Iată așadar câteva dintre spectacolele-vedetă din programul FITS de anul acesta:

Spectacole de teatru Indoor

Cavalerul înflăcărat/ The Knight of the Burning Pestle (Jowl – Marea Britanie/Moscow Pushkin Drama Theatre – Rusia) este o comedie hilară și groaznic de relevantă într-o lume omniscientă în care toată lumea poate atinge faima și oricine poate scrie o poveste.

Imposibila reîntoarcere [Cheiul Senei] / Points of no-return [The Banks of the Seine] (ALEXANDRA BADEA/COMPAGNIE HEDERA HELIX – Franța/ România). Piesa scrisă și regizată de Alexandra Badea vorbește despre viața a trei generații de vieți distruse de greutatea lucrurilor nespuse. Politicul și umanul se întrepătrund. Piesa pătrunde în apele tulburi ale masacrului algerienilor de la Paris din 17 octombrie 1961, explorând istoria personală și memoria colectivă.

Imposibila reîntoarcere [Cheiul Senei] / Points of no-return [The Banks of the Seine]

Casa din casă / Home (Beth Morrison Projects, Geoff Sobelle – SUA), proiect comandat de Brooklyn Academy of Music, Universitatea din Arizona – Gammage, Festivalul Noua Zeelandă, Festivalul Internațional de la Edinburgh și Proiectele Beth Morrison. Din senin, pe scenă apare o casă. Se ridică rapid, asemenea unei fotografii de tip timelapse. Locatarii se mută în casă, apoi o părăsesc, sunt evacuați, o ard, o jefuiesc, o închiriază, o reamenajează, se căsătoresc și divorțează între pereții ei, cresc și mor aici, o bântuie și în tot acest timp, își duc viața pe urmele locatarilor din prezent, din trecut și din viitor.

Macbeth/ Macbettu (Sardegna Teatro – Italia), spectacol jucat în limba sardă (cu traducere română/ engleză), și cu o distribuție complet masculină conform tradiției elisabetane.

În viață numai de bine/ All the Good (Jan Lauwers & Needcompany – Belgia) s-a născut din întâlnirea dintre Elik Niv, un veteran de război israelian accidentat și ulterior devenit dansator, și regizorul și scenograful Lauwers). Un spectacol despre pierdere și speranță. O poveste de dragoste într-o vreme în care Europa își sacrifică valorile și o mulțime de oameni se pierd în fața urii și a lipsei înțelegerii.

 

Spectacole de dans

Barcelona Flamenco Ballet (Spania), care incorporează în producțiile sale jazz, dans contemporan și desigur flamenco, va aduce la FITS 2020 două spectacole: Flamenco – puterea de a renaște/ Flamenco Reborn  și Flacăra nopții/ Flamenco Nights (ce va avea premiera internațională la FITS 2020).

Flamenco – puterea de a renaște/ Flamenco Reborn

Celebra companie de dans israeliană Kibbutz Contemporary Dance Company (Israel), care a adus anterior la Sibiu spectacole extrem de apreciate, va prezenta anul acesta Nevoia de mângâiere/ Asylum, în care coregraful Rami Be’er analizează concepte precum identitatea, caracterul străin, opresiunea, discriminarea, dominația, libertatea, apartenența, imigrarea, patria, năzuința și acasă.

Nevoia de mângâiere/ Asylum

De asemenea, publicul va mai putea viziona:

De-a viața/ TOML (Sol Dance Company – House of Dance, Israel), un spectacol de dans și text având ca temă capacitatea omului de a se privi cinic, de a râde de sine însuși și, în special, de a își analiza obsesia față de frumusețea externă.

Puterea de a crede/ Ino Moxo (Integro – Peru): inspirat din poveștile Câmpiei Amazonului, pendulează abil între granițele artelor vizuale (vizualizând uzul spațiului, imagini, elemente, prezențe), ale muzicii (canto, muzică, medii sonore) și ale spectacolului (prezență, mișcare, acțiune).

Puterea de a crede/ Ino Moxo

Ritualul primăverii / La Consagración de la Primavera (Israel Galván & Sylvie Courvoisier& Cory Smythe – Spania): dansatori și două piane și muzica lui Stravinski ca „o nebunie devenită reverie”: la baza monumentului lui Stravinski, artiștii-creatori vor depune „Spectro”, o compoziție originală de Sylvie Courvoisier, reprezentând o metamorfoză a creației sale pe partitura lui Stravinski.

Ritualul primăverii / La Consagración de la Primavera

Puterea creației / Kreatur (Sasha Waltz & Guests – Germania), în care dansul se naște din tensiunile dintre ființe care împart același habitat. Datorită experiențelor colective de zbucium, fericire și căutarea unui adăpost, dansatorii iau forma unei ființe unice, care se sparge iar și iar în destine separate, îndreptându-se spre noi conflicte și conexiuni.

 

Spectacole de circ contemporan

Artă performativă aflată la granița dintre circ, dans și teatru, circul contemporan este unul dintre cele mai apreciate genuri la fiecare ediție a FITS. Anul acesta, la solicitarea publicului, FITS va include un sezon de circ contemporan încă și mai ofertant decât la edițiile precedente. Printre spectacolele pe care merită să nu le ratați la Sibiu se numără Marele început: unu, doi, trei/ Eins Zwei Drei (Martin Zimmermann – Elveția), în care trei arhetipuri de clovn ilustrează teme puternice precum autoritatea, supunerea și libertatea; Născut din haos/ Out of ChaosGravity & Other Myths, Australia (o producție în care acrobații la limită, trepidante, explozive despre naștere, moarte și fizica primordială se împletesc cu mărturii verbale și perspective asupra senzațiilor de pe scenă în timp real); Sacru și profan/ Sacre Yaron Lifschitz and the Circa Ensemble, Australia (în care tot pe muzica „Ritualului primăverii” al lui Stravinsky se desfășoară acrobații impresionante dar și întâlniri dinamice pline de umor negru și de gingășie); Renaștere prin circ / BloomCirkus Cirkor, Suedia (o invitație coregrafică într-o lume a florilor, a muzicii clasice și a trucurilor de circ cu adevărat uimitoare, un omagiu adus bucuriei mișcării, încrederii și grijii, cu o mulțime de momente de circ superbe și debordează de entuziasmul tinerilor artiști de circ.)

 

Spectacole Outdoor

Grupo Puja (Spania) va prezenta pe străzile din centrul Sibiului două spectacole: Visul lui Don Quixote/ Quixote, o călătorie inițiatică ce explică viața eroului lui Cervantes: visător și călăuză, o călăuză necesară ce-și duce existența într-o lume aflată în criză, care și-a pierdut valorile morale, și alegoria cosmică Haos în cosmos/ Kaosmos.

Visul lui Don Quixote/ Quixote

Moby Dick (Teatro dei Venti – Italia) e un spectacol-eveniment conceput pentru spații urbane aduce în fața publicului corabia Căpitanului Ahab și obsesia acestuia de a găsi balena albă. Producția inspirată din romanul „Moby Dick” de Herman Melville, include decoruri de mari dimensiuni și o echipă formată din 20 de artiști, actori, muzicieni, acrobați și tehnicieni.

Liniște, se deschide cortina!/ Behind the Scene (Les P’tits Bras -Franța), o producție de circ contemporan ce transpune publicul în plină perioadă barocă și totodată în culisele unui spectacol, împletind fantezia cu umorul și un menuet pe sârmă extrem de amuzant și neconvențional.

Liniște, se deschide cortina!/ Behind the Scene

Ce-ați făcut cu părul meu?!/ Get your Head Together (Sienta la Cabeza – Spania) este un spectacol de hairdressing și muzică ce are la bază curajul participanților de a da frâu liber excentricilor stiliști să le aranjeze părul; astfel, se trezește curiozitatea tot mai multor trecători, atrași în lumea fantastică a invențiilor vizuale și sonore, în care obiecte cotidiene dau tușa finală sculpturilor realizate live pe capetele participanților.

Nu vor lipsi la Sibiu, ca în fiecare an, și diferite concerte live în aer liber, printre care Cinema Tropico (Puerto Candelaria – Columbia). Totodată, deja tradiționala Alee a Celebrităților din Sibiu  (eveniment cultural ce recunoaște merite cultural-artistice ale unor artiști importanți de talie mondială) se va îmbogăți cu câteva stele noi, anume cele dedicate coregrafilor Sasha Waltz, Israel Galvan și Akram Khan, actorului Denis O’Hare, regizorului Jan Lauwers și scenografului Helmut Stürmer.

Mai multe informații despre ediția 2020 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu puteți găsi pe www.sibfest.ro

Cover foto: „Ce-ați făcut cu părul meu?!/ Get your Head Together” (Sienta la Cabeza – Spania)

18
/09
/12

Soprana Angela Gheorghiu va fi distinsă pe 25 octombrie de Regele Mihai cu decoraţia „Nihil Sine Deo”, ce este acordată personalităţilor marcante, care au realizat performanţe de înalt nivel, a declarat biroul de presă al artistei.   Distincţia îi va fi acordată sopranei Angela Gheorghiu chiar în ziua în care Regele Mihai sărbătoreşte cea de-a […]

18
/09
/12

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, marţi, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român. Horia Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri, în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri. „Le urăm […]

18
/09
/12

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian. Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie. „În mod evident […]

18
/09
/12

În 1783, a încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional (n. 15 aprilie 1707)   1831 – A încetat din viaţă poetul Vasile Cârlova (poeziile: „Înserare”, „Ruinurile Târgoviştii”) (n. 4 februarie 1809) 1883 – S-a inaugurat, la Bucureşti, „Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu […]

17
/09
/12

Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie – 9 octombrie 2012 la Cinematograful Odyssée din Strasbourg, şi este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, informează un comunicat de presă al ICR Bruxelles. „Cu ocazia împlinirii a […]

17
/09
/12

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura, în perioada 17 – 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Comunicare al […]

17
/09
/12

Mai multe filme ce aparţin cinematografiei est-europene şi au obţinut premii în competiţiile de gen, vor fi proiectate pentru publicul din Bucureşti la cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Evenimentul, ce va avea loc în perioada 27 septembrie şi 7 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional […]

17
/09
/12

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.   1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” […]

17
/09
/12

„Zilele culturii armene la Muzeul Satului” vor fi găzduite în perioada 21-23 Septembrie, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, informează Uniunea Armenilor din România (UAR), într-un comunicat transmis luni, 17 septembrie.   Cu această ocazie Muzeul Satului va fi animat de spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, acestea fiind completate de expoziţii de […]

17
/09
/12

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, susţine, într-un mesaj adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, că anul şcolar ce se deschide „aduce ceva nou”, şi anume clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional, recunoscând că mai sunt multe de rezolvat în sistemul educaţional.   În opinia ministrului Liviu Pop, deschiderea anului şcolar este, şi va fi întotdeauna, […]

17
/09
/12

n. 04/05/1977 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea Actorie WebSite: www.cristianaraduta.ro culoare par: blond; culoare ochi: caprui; inaltime: 1,70 cm; greutate: 52 kg

14
/09
/12

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

14
/09
/12

Expoziţia „Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, organizată în cadrul proiectului european cu acelaşi nume, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, va fi prezentată, în cadrul unui itinerariu european susţinut de Institutul Cultural Român, la Paris.   În perioada 12-30 septembrie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduieşte muzeul copilăriei: un melanj inedit de […]

14
/09
/12

În 1321, a încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: “Divina Comedie”, şi a romanului “Viaţa nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).   1769    – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de […]

14
/09
/12

Catherine, soţia prinţului William, a rostit primul său discurs oficial în străinătate joi, în Malayezia, în cadrul celei de-a doua etape a unui amplu turneu Asia-Pacific menit să finalizeze „ucenicia” regală a ducesei de Cambridge, informează AFP. „A le oferi copiilor şi familiilor lor un loc unde să se bucure de sprijin, de îngrijire pentru […]

14
/09
/12

Filmele Despre oameni şi melci, Campania şi Resident Evil: Răsplata au premiera pe marile ecrane în acest sfârşit de săptămână. A treia ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc are loc vineri seara la Bucureşti şi, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. O expoziţie cu lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate […]