Spectacolul de teatru educaţional „Familia Offline“, în premieră la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-de-teatru-educational-familia-offline-in-premiera-la-teatrul-foarte-mic/

Spectacolul de teatru educaţional „Familia Offline”, care tratează fenomenul copiilor lăsaţi singuri acasă după plecarea părinţilor la muncă în străinătate, va avea premiera sâmbătă, de la ora 19.00, la Teatrul Foarte Mic din Capitală.

Un articol de |2 iulie 2013

Spectacolul de teatru educaţional „Familia Offline”, care tratează fenomenul copiilor lăsaţi singuri acasă după plecarea părinţilor la muncă în străinătate, va avea premiera sâmbătă, de la ora 19.00, la Teatrul Foarte Mic din Capitală.

Potrivit studiilor realizate în ultimii ani, în România există peste 350.000 de „copii ai migraţiei”. Spectacolul „Familia Offline” face parte din proiectul de teatru educaţional „Copiii migraţiei”, care îşi propune să dezbată – prin mijloace teatrale – problematica migraţiei forţei de muncă, din perspectiva copiilor rămaşi în ţară.

„Familia Offline“, prezentat pe scena Teatrului Foarte Mic (Bd. Carol 21, Sector 1) este spectacolul maturizării în absența părinților. Este spectacolul copiilor care se transformă în oameni mari, așteptând să fie din nou alături de mama și de tata. Maturizarea lor naște întrebări inocente, tandre și cinice, despre lumea în care trăim: Când suntem destul de mari ca să putem avea grijă de noi și de cei care ne sunt aproape? Când devenim mama? Și când mama nu e, cine e mama?

Nouă copii pe scenă

Distribuţia spectacolului include un grup de nouă copii, care evoluează alături de actori profesionişti – Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu -, în regia lui Radu Apostol, pe un text de Mihaela Michailov.

Fiecare reprezentaţie este urmată de discuții moderate de psihologul Mugur Ciumăgeanu, discuții axate pe fenomenul migraţiei și pe efectele sale asupra psihologiei copilului, precum și pe posibile soluții de prevenție și reducere a abandonului școlar prin activități artistice.

„În cazul migraţiei forţei de muncă, putem vorbi de paradoxurile familiei de supravieţuire: pe de o parte, părinţii pleacă să muncească în străinătate pentru a le putea asigura copiiilor o viaţă mai bună. Pe de altă parte, copiii se bucură o vreme de această viaţă mai bună, după care îşi doresc un singur lucru: să fie din nou alături de părinţii lor. Binele pentru care părinţii pleacă se transformă într-o angoasă de abandon pe care copiii o resimt extrem de dureros”, declară Mihaela Michailov, dramaturg.

Echipa proiectului este formată din Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionuţ Roşca, Mario Ştefan, Andreea Baraitan, Georgiana Elena Moise, Anca Denisa Negoiţă, Roberta Parascan, Ana Maria Zaincovschi, Viorel Cojanu, Mihaela Rădescu, Radu Apostol, Bogdan Burlăcianu, Maria Mandea, Mihaela Michailov, Raluca Simion, Delia Pîrvu, Mugur Ciumăgeanu.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Spectacolul se va mai juca şi duminică, 7 iulie, de la ora 19.00, la Teatrul Foarte Mic.

„Copiii migraţiei” este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi iniţiat de Asociaţia Culturală Replika.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

23
/03
/17

„Faust”, unul dintre cele mai așteptate spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentații din acest an, programate în 8 și 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentații, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la Café Verona, Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre Exitus, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librăriile din ţară şi în format electronic.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.