Spectacolul „Foc” vine în ajutorul familiilor victimelor din Colectiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-foc-vine-in-ajutorul-familiilor-victimelor-din-colectiv/

Duminică, 10 ianuarie, de la orele 18: 30, Teatru de Kartier vă invită la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti (Calea Plevenei, nr. 61) unde va avea loc spectacolul caritabil “FOC” de Vali Bolat. Banii strânşi vor fi donaţi direct familiilor victimelor din Colectiv .

Un articol de Ziarul Metropolis|5 ianuarie 2016

Valentin Branişte, actor la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, îşi petrece timpul liber tot pe scenă, cu trupa Teatru de Kartier. “Orice actor are ideea de a fi independent. Cum Bacăul nu avea aşa o trupă am zis de ce să nu fac eu una. Ceea ce facem noi este mai mult decât stand-up comedy. E cultură urbană. Piesele le scriem inspirându-ne din subiectele zilei sau chiar din ceea ce avem în faţa ochilor. Nu mergem spre vulgar, ci facem umor inteligent. Teatru de Kartier a fost înființat acum doi ani din necesitatea de a povesti despre subiecte urbane care, transpuse în teatru, să devină adevăruri universal valabile. Nu avem deocomandată sediu dar ne bucuram de aventura jocului în orice loc improvizat. Odată cu micile noastre turnee descoperim o altfel de Românie.”

Inspirat de drama care a avut loc în Clubul “Colectiv” din Bucureşti, Valentin Branişte scrie textul „Foc” (semnat cu numele real Bolat), regizează şi joacă în spectacol, alături de Alina Neagu. Accesul la spectacol se face pe bază de donații. Banii strânși vor fi donați direct familiilor victimelor din “Colectiv”.

P070 Piesa de Teatru Foc de Vali Bolat (C) Liviu Terinte  2015

Un tată văduv, profesor de geografie și pasionat de ortodoxie trăiește din meditații are o fiică rockeriţă, rebelă, de 30 de ani, absolventă de politologie şi casieriță la hypermaket, în București. Ea speră să evadeze din cotidian prin universul vieții de club.

La prima vedere, lupta se dă între generații, dar în plan spiritual conflictul este între lumea nevăzută și SISTEM. Zilele ei curg la fel, aproape ca un ritual: acasă, serviciu și club. La un moment dat, destinul iese din matcă. Casierița de la hypermaket are un fetiș – să ajute la artificiile de la lansările de albume din club. Prietenii au poreclit-o ,,fetița cu chibrituri”. Numai că jocul cu focul e periculos… Despre ce şi cine face jocurile veţi afla ajungând la spectacol.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.