Spectacolul ‘’Magic Naţional’’ la final de stagiune TNB 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-magic-national-la-final-de-stagiune-tnb-2017/

Magic Naţional de la Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, jucat pentru ultima oară în stagiunea 2017, este un spectacol cu momente de muzică, actorie, dans, poezie.

Un articol de Corina Dima|27 iunie 2017

Duminică, 18 iunie 2017, la sala mare a TNB a avut loc Magic Naţional, un spectacol-concert, aşa cum era menţionat în program, cu cel puţin zece reprezentanţi ai scenei naţionalului. Acest spectacol s-a mai jucat la Teatrul Naţional, ca reprezentaţie ce precede sărbătorile de Crăciun, la sfârştul anului 2015 pentru prima dată (premieră decembrie 2015, apoi reluat în ianuarie 2016).

Într-o seară de duminică de iunie, înainte de sfârşitul stagiunii teatrale, publicul bucureştean (în sală public majoritar de 50-60 ani) a avut parte de o reprezentaţie construită dintr-o alăturare de muzică şi poezie, teatru, dans contemporan sau step şi momente-parodie muzicale şi actoriceşti semnate ActOrchestra.

Ţinând cont de faptul că majoritatea pieselor muzicale şi intermezzo-urile dintre momente artistice au fost interpretate de familia Drăgoi, în prim-plan fiind acordeonistul Emy Drăgoi, spectacolul a căpătat semnificaţia unui spectacol Emy Drăgoi & friends. Pe scenă Emy Drăgoi a fost alături de 3D Pro’ect & Jazz Hot Club Romania (avându-i în centru pe cei 2 acodeonişti Bica Drăgoi şi Emilian Jr., tatăl şi nepotul lui Emy Drăgoi),  dar şi de fiicele sale, în interpretări solistice, Alessia Drăgoi de 9 ani şi Bianca Drăgoi de 13 ani, eleve ale Colegiului de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti (anul acesta elevele au câştigat locul 3 la Olimpiada naţională a şcolilor şi liceelor de artă, la Colegiul “Sabin Drăgoi” din Arad). Familia Drăgoi ne-a purtat cu uşurinţă prin stiluri muzicale diferite, de la sonorităţi de jazz la muzică clasică, de la muzică lăutărească la şansonete sau romanţe.

Percuţionistul Lucian Maxim a susţinut, cu mult elan ‘’ritmic’’ şi măiestrie, cu ajutorul diverselor instrumente de percuţie, întregul repertoriu al artiştilor (inclusiv momentul coregrafic de dans contemporan al lui Istvan Teglas).

Dintre artiştii teatrului naţional au ieşit în evidenţă momentele muzicale interpretate de două actriţe (surprize foarte plăcute, pentru cine nu le ştia în această ipostază): Anca Sigartău (de la Leliţă Ioană la muzică lăutărească sau la şansonete cântate în franceză) şi Medeea Marinescu (atât la pian, dar mai ales vocal –Love for sale-).

Un moment intens ne-a oferit Marius Manole prin recitarea poeziei ‘’Fericirea‘’ de Zaharia Stancu (actorul şi-a şters, de câteva ori, lacrimile ce se observau pe obraz). Ion Caramitru, care a semnat şi regia spectacolului, ne-a recitat versuri scrise cu multă sensibilitate de poeţi precum Nichita Stănescu sau Ana Blandiana.

Lari Giorgescu ne-a prezentat cu prospeţime şi tonus un monolog ce a descris forfota unui târg, cu bunătăţile şi târgoveţii lui (I.L. Caragiale – Moșii).

ActOrchestra (Emilian Mârnea, Petre Ancuța, Florin Călbăjos) au adus un suflu proaspăt spectacolului prin abordarea lor nonconformistă şi amuzantă – prin alăturarea muzicii clasice de teatrul non-verbal sau elemente de pantomimă.

Pentru că gusturile nu se discută şi manifestările artistice trebuie să acopere un public cât mai larg, este salutar genul de spectacol-concert propus de naţionalul bucureştean. Dar, recomandarea vine pentru mai multă atenţie la detalii, începând cu sonorizarea (planul acordeoniştilor a fost prea tare în comparaţie cu solista Anca Sigartău, spre exemplu, la fel, vioara Biancăi Drăgoi a fost mult prea tare) sau partea video (când industria video a evoluat atât de mult şi se fac filmuleţe, ilustraţii speciale dedicate unor spectacole, să proiectezi nişte poze pe fundal cu stiluri atât de diferite unele faţă de altele, în acelaşi spectacol, cu efecte diverse deasupra, nu este onorat pentru un spectacol TNB, cu atâţia specialişti; dacă nu există bugete alocate atunci se pot elimina nişte efecte video care pot chiar dăuna atmosferei create) şi totodată de a echilibra momentele anumitor arte/ artişti. S-a simţit, de asemenea, lipsa unui mesaj sau a unei unităţi a spectacolului. Recomandabil pentru un astfel de spectacol este unitatea tematică (este cel mai lesne să alegi o temă sub care să se desfăşoare spectacolul) sau unitatea stilistică asumată, mai exact un fir comun, conducător, care să lege astfel de momente artistice şi să existe astfel un mesaj al spectacolului.

Pe 7 august 2017 spectacolul Magic Național va participa în Macedonia la cea de-a 57-a ediţie a Festivalului Internaţional de Vară, Ohrid 2017.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

CORUL DE COPII RADIO, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la IAŞI, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral „Cantus Mundi”.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

01
/07
/15

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

01
/07
/15

Bucureştenii sunt aşteptaţi la o nouă sesiune de relaxare în aer liber, în perioada 1 iulie - 31 august, în Parcul Cişmigiu, unde va avea loc cea de-a doua ediţie a evenimentului Copacul cu Cărţi. Peste 150 de romane şi publicaţii sunt puse în mod gratuit la dispoziţia vizitatorilor.

30
/06
/15

Tudor Aaron Istodor este fiul Maiei Morgenstern și al actorului Claudiu Istodor. Tudor are treizeci și unu de ani și este tot mai actor. Are deja un nume în teatrul românesc independent.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

30
/06
/15

Nume sonore din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediție a Festivalului Internațional "Marile serate muzicale ale Bucureștiului".

30
/06
/15

TEATRUL ȚĂNDĂRICĂ revine cu a doua parte a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL “TEATRU, STRADĂ ȘI COPIL”, care se va desfăşura în perioada 01 - 05 iulie, la Teatrul Itinerant Țăndărică în Parcul Herăstrău (intrarea principală din Piața Charles de Gaulle) și la Anima Studio de Teatru și Artă Contemporană al Teatrului Țăndărică (Str. Eremia Grigorescu nr. 24, etaj 4).

30
/06
/15

‚La finalul lunii iunie, Teatrul Mic încheie stagiunea 2014-2015. Iar cum orice „punct” se doreşte a fi continuat de un „şi de la capăt”, închiderea stagiunii este un bun prilej de însumare a titlurilor din sumarul „Anuarului Teatrului Mic”.

29
/06
/15

Asociaţia Pro-Youth în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, vă invită marţi, 30 iunie 2015, începând cu orele 12, la Centrul de Tineret Vălenii de Munte: Str. Berevoiesti, Nr. 9, Valenii de Munte, Jud. Prahova, pentru lansarea întreprinderii sociale Eco Bio Processing, în cadrul proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616).

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.