Spectacolul merge mai departe (Show must go on)
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-merge-mai-departe-show-must-go-on/

Oamenii au nevoie de teatru. Au nevoie să se întâlnească într-un loc, să-şi vorbească, să se cunoască, să se emoţioneze şi să le fie dor până se vor vedea următoarea dată.

Un articol de Diana Parpalea|30 septembrie 2021

Au nevoie să privească împreună spre un singur lucru și să-i înțeleagă multiplele sensuri. Să plângă și să râdă la aceeași poveste, iar la final să adune mulțumiri între palme. Au nevoie de teatru, pentru că e o lume cu mai multe lumi, în care cu toții sunt la fel de participativi. Toată lumea o spune, iar alții nu fac decât să o confirme iar și iar… 

Într-un oraș cochet aflat pe malul unui râu ce-i poartă numele, oamenii se întâlnesc în acest loc – teatru. Și nu doar oameni mari, ci, în primul rând, tineri.  Se strâng cu zecile și fac să se întâmple un lucru frumos și abia așteptat de toți – un festival. Echipa teatrului împreună cu câțiva prieteni dragi fac să se întâmple, la Buzău – Săptămâna Teatrului Tânăr. De 8 ani, Buzăul adună tineri iubitori și creatori de teatru pentru a le dedica un festival.   

La Teatrul „George Ciprian” Buzău se întâmplă tot. Gina Ghivulescu, în calitatea de manager al teatrului, își deschide porțile pentru ca împreuna cu Vlad Trifaș (director de festival), Cosmin Pană și Oana Borș să facă ca acest festival să se întâmple, cu câteva dintre cele mai bune și tinere spectacolele din stagiunea curentă a teatrelor și universităților de profil din țară.  

Ediția din acest an are loc în perioada 29 septembrie – 3 octombrie. Deschiderea festivalului a avut loc aseară, cu spectacolul „Forma lucrurilor” de Neil LaBute, de la Teatrul de Comedie din București, în regia lui Silviu Debu și a fost cu adevărat o demonstrație a faptului că publicul are nevoie de teatru, în orice formă. Situația epidemiologică de la nivel național nu poate fi ignorată, deoarece oamenii trebuie să se simtă în siguranță, chiar și la teatru, de aceea actorii sunt testați înainte de venirea lor în festival. Astfel, în urma unui test ieșit pozitiv, unul dintre actorii din distribuție a devenit suspect de virusul Sars-Covid19 și nu a mai putut juca, oricât de tare și-ar fi dorit. În schimb, soluții există, iar teatrul rezistă sub orice formă. Bucuroși și norocoși de faptul că tânărul regizor, care este și actor, a fost și el prezent în festival, echipa de organizare a găsit posibilă reprezentația spectacolului printr-o lectură a textului. 

Spectacolul lectură a fost mai mult decât bine primit de către publicul înțelegător al situației. Astfel, în decorul spectacolului, în fața publicului, actorii – Anca Dumitra, Silviu Debu, Andreea Alexandrescu și Anghel Damian au citit textul. Chiar și așa – spectacolul nu a lipsit nici o secunda de pe scenă. Spectatorii au rămas în sală la fel de atenți, receptivi și participativi. Se simțea foarte bine faptul că este un spectacol jucat, care funcționează foarte bine. Fiind și un text care se bazează mai mult pe relația dintre personaje, nu pe forma lucrurilor din exterior, a contat foarte mult în această situație. A fost de admirat și prezența actorului și regizorului Silviu Debu, care a încercat pe cât posibil să ducă mai departe reprezentația împreună cu colegii săi, deja cunoscători ai textului, lucru care i-a reușit cu succes. Aplauzele de la final au reprezentat o confirmare. 

După această seară care s-a prezentat a fi un succes, cred că publicul buzoian ar mai veni să vadă spectacolul și a doua oară. Nu doar datorită actorilor care sunt cunoscuți în lumea teatrului și a filmului, dar și a calităților actoricești, care ies foarte bine în evidență într-un astfel de text care oferă destul de multe provocări. De această dată nu mai este vorba despre un spectacol allegro, cu multe schimbări de decor și care se bazează pe vizual, ci unul în care relația dintre actori, pe scenă, este cea care redă viu și imaginile spectacolului. Astfel, un spectacol bun se vede și prin simpla lecturare a unui text, iar curiozitatea de a-l vede în forma sa completă există.

Festivalul continuă orice ar fi, dar în condiții de siguranță. Spectatorii sunt așteptați și în zilele următoare la teatru cu zâmbetul pe buze, chiar dacă e ascuns după mască. Programul spectacolelor îl puteți vedea pe site-ul teatrului teatrulgeorgeciprian.ro, de unde puteți cumpăra și bilete.



19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.