Spectacolul merge mai departe (Show must go on)
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-merge-mai-departe-show-must-go-on/

Oamenii au nevoie de teatru. Au nevoie să se întâlnească într-un loc, să-şi vorbească, să se cunoască, să se emoţioneze şi să le fie dor până se vor vedea următoarea dată.

Un articol de Diana Parpalea|30 septembrie 2021

Au nevoie să privească împreună spre un singur lucru și să-i înțeleagă multiplele sensuri. Să plângă și să râdă la aceeași poveste, iar la final să adune mulțumiri între palme. Au nevoie de teatru, pentru că e o lume cu mai multe lumi, în care cu toții sunt la fel de participativi. Toată lumea o spune, iar alții nu fac decât să o confirme iar și iar… 

Într-un oraș cochet aflat pe malul unui râu ce-i poartă numele, oamenii se întâlnesc în acest loc – teatru. Și nu doar oameni mari, ci, în primul rând, tineri.  Se strâng cu zecile și fac să se întâmple un lucru frumos și abia așteptat de toți – un festival. Echipa teatrului împreună cu câțiva prieteni dragi fac să se întâmple, la Buzău – Săptămâna Teatrului Tânăr. De 8 ani, Buzăul adună tineri iubitori și creatori de teatru pentru a le dedica un festival.   

La Teatrul „George Ciprian” Buzău se întâmplă tot. Gina Ghivulescu, în calitatea de manager al teatrului, își deschide porțile pentru ca împreuna cu Vlad Trifaș (director de festival), Cosmin Pană și Oana Borș să facă ca acest festival să se întâmple, cu câteva dintre cele mai bune și tinere spectacolele din stagiunea curentă a teatrelor și universităților de profil din țară.  

Ediția din acest an are loc în perioada 29 septembrie – 3 octombrie. Deschiderea festivalului a avut loc aseară, cu spectacolul „Forma lucrurilor” de Neil LaBute, de la Teatrul de Comedie din București, în regia lui Silviu Debu și a fost cu adevărat o demonstrație a faptului că publicul are nevoie de teatru, în orice formă. Situația epidemiologică de la nivel național nu poate fi ignorată, deoarece oamenii trebuie să se simtă în siguranță, chiar și la teatru, de aceea actorii sunt testați înainte de venirea lor în festival. Astfel, în urma unui test ieșit pozitiv, unul dintre actorii din distribuție a devenit suspect de virusul Sars-Covid19 și nu a mai putut juca, oricât de tare și-ar fi dorit. În schimb, soluții există, iar teatrul rezistă sub orice formă. Bucuroși și norocoși de faptul că tânărul regizor, care este și actor, a fost și el prezent în festival, echipa de organizare a găsit posibilă reprezentația spectacolului printr-o lectură a textului. 

Spectacolul lectură a fost mai mult decât bine primit de către publicul înțelegător al situației. Astfel, în decorul spectacolului, în fața publicului, actorii – Anca Dumitra, Silviu Debu, Andreea Alexandrescu și Anghel Damian au citit textul. Chiar și așa – spectacolul nu a lipsit nici o secunda de pe scenă. Spectatorii au rămas în sală la fel de atenți, receptivi și participativi. Se simțea foarte bine faptul că este un spectacol jucat, care funcționează foarte bine. Fiind și un text care se bazează mai mult pe relația dintre personaje, nu pe forma lucrurilor din exterior, a contat foarte mult în această situație. A fost de admirat și prezența actorului și regizorului Silviu Debu, care a încercat pe cât posibil să ducă mai departe reprezentația împreună cu colegii săi, deja cunoscători ai textului, lucru care i-a reușit cu succes. Aplauzele de la final au reprezentat o confirmare. 

După această seară care s-a prezentat a fi un succes, cred că publicul buzoian ar mai veni să vadă spectacolul și a doua oară. Nu doar datorită actorilor care sunt cunoscuți în lumea teatrului și a filmului, dar și a calităților actoricești, care ies foarte bine în evidență într-un astfel de text care oferă destul de multe provocări. De această dată nu mai este vorba despre un spectacol allegro, cu multe schimbări de decor și care se bazează pe vizual, ci unul în care relația dintre actori, pe scenă, este cea care redă viu și imaginile spectacolului. Astfel, un spectacol bun se vede și prin simpla lecturare a unui text, iar curiozitatea de a-l vede în forma sa completă există.

Festivalul continuă orice ar fi, dar în condiții de siguranță. Spectatorii sunt așteptați și în zilele următoare la teatru cu zâmbetul pe buze, chiar dacă e ascuns după mască. Programul spectacolelor îl puteți vedea pe site-ul teatrului teatrulgeorgeciprian.ro, de unde puteți cumpăra și bilete.05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

După doi ani în care a călătorit prin orașele din țară, într-o formulă descentralizată, adaptată contextului pandemic, Ideo Ideis Festivalul național de teatru tânăr se întoarce acasă, în Alexandria. Între 15 și 21 august, zece trupe de liceeni vor celebra bucuria de a trăi împreună experiența festivalului, alături de comunitatea în care a luat naștere cel mai mare eveniment dedicat educaţiei alternative prin artă.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

04
/07
/22

„Privitor ca la teatru: despre arta de a descoperi scena și lumea” se intitulează ediția de vară a seriei de dezbateri creart/Teatrelli Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, avându-i ca invitați speciali pe E.S. David Saranga (Ambasadorul Israelului la București), Gilda Lazăr (organizatoarea Întâlnirilor JTI), Andreea Sandu (fondatoarea și curatoarea Galeriei Galateca), pe Tudor Giurgiu (regizor de film și pe Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania [TIFF]). Dialogul are loc la Teatrelli, pe 6 iulie, de la ora 19.00, iar intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare.