Spectacolul „Portretul Doamnei T”, cu Olga Tudorache, a fost amânat
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-portretul-doamnei-t-cu-olga-tudorache-a-fost-amanat/

Spectacolul „Portretul Doamnei T”, cu Olga Tudorache în rolul principal, programat să aibă loc pe 23 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală, s-a amânat din cauza stării de sănătate a actriţei. Contactaţi de Mediafax, organizatorii au precizat că actriţa a amânat apariţia în spectacolul de pe 23 noiembrie la recomandarea medicilor, care au considerat că aceasta […]

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2012

Spectacolul „Portretul Doamnei T”, cu Olga Tudorache în rolul principal, programat să aibă loc pe 23 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală, s-a amânat din cauza stării de sănătate a actriţei.

Contactaţi de Mediafax, organizatorii au precizat că actriţa a amânat apariţia în spectacolul de pe 23 noiembrie la recomandarea medicilor, care au considerat că aceasta nu s-a recuperat suficient în urma accidentului vascular cerebral suferit pe 1 aprilie anul acesta.

„Organizatorii regretă situaţia creată şi îi asigură pe toţi cei care şi-au achiziţionat bilete că îşi pot recupera contravaloarea acestora din locaţiile de unde le-au procurat”, se precizează în document.

 Olga Tudorache urma să revină pe scena Sălii Palatului într-un spectacol omagial, care ar fi trebuit să marcheze aniversarea unei cariere excepţionale a unei actriţe devenite legendă – „Olga Tudorache – 60 de ani de teatru şi film”.

Tot din motive de sănătate, actriţa a amânat şi spectacolul „Portretul Doamnei T” pe care urma să îl susţină pe 30 aprilie, la Teatrul Naţional de Operetă din Capitală.

Olga Tudorache a fost internată pe 1 aprilie la Spitalul Elias din Capitală, după ce, în aceeaşi seară, i s-a făcut rău pe scena Teatrului Metropolis, unde juca în spectacolul „Peşte cu mazăre”. Actriţa a fost internată cu suspiciunea de accident vascular cerebral şi diagnosticată cu tulburare ischemică tranzitorie, apărută pe fondul unor suferinţe cronice existente, starea ei ameliorându-se ulterior.

Născută pe 11 octombrie 1929, Olga Tudorache are o carieră în teatru de peste 50 de ani. În toamna anului 1951, aceasta a fost angajatǎ la Teatrul Tineretului din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat activitatea neîntrerupt, până în anul 1966, când instituţia a fuzionat cu Teatrul Nottara. S-a angajat la Teatrul Mic, unde a lucrat până în 1978. Din 1976, ea a fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L.Caragiale”, la catedra de actorie. A avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997), iar retragerea efectivă din învăţământ a avut loc în anul 2000.

Pe scena Naţionalului bucureştean, Olga Tudorache şi-a făcut o revenire spectaculoasă, în 1997, cu spectacolul „Regina mamă” de Manlio Santanelli. De asemenea, spectatorii au admirat-o, în rolul Emilia din „Cimitirul păsărilor” de Antonio Gala, la Teatrul Mic. În plus, în noiembrie 2005 Olga Tudorache a apărut în faţa publicului la Theatrum Mundi – care a devenit în 1 noiembrie 2007 Teatrul Metropolis – într-o dublă ipostază: de regizor şi interpret al spectacolului „Peşte cu mazăre”.

A primit mai multe premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER): premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din spectacolul „Regina Mamă”, de Manlio Santanelli (martie, 1999), diploma de popularitate (2002).

În martie 2006, actriţa Olga Tudorache a fost decorată de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

 Sursa: Mediafax
25
/01
/17

Viitorul film din seria "Star Wars" se va numi "The Last Jedi" și va fi lansat la 15 decembrie 2017. Filmul, care va fi regizat de Rian Johnson, va prezenta noile aventuri ale lui Luke Skywalker (Mark Hamill) și Princess Leia (Carrie Fisher). Anterior filmul era cunoscut pur și simplu sub numele "Episode VIII".

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

“TONI ERDMANN”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, intră în cursa pentru trofeul OSCAR la categoria cel mai bun lungmetraj străin la cea de-a 89-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film. Evenimentul va avea loc pe 26 februarie 2017 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles.

24
/01
/17

Editura Nemira publică o selecție deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare și arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului și a SMS-ului: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, în selecția lui David H. Lowenherz. Lansarea are loc miercuri, 1 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

24
/01
/17

Homo Americanus este un spectacol one-man-show de teatru non-verbal, un perform(D)ance conceput de Paul Cimpoieru cu trei reprezentaţii în ianuarie la Teatrul LUNI de la Green Hours (11, 18 si 25 ianuarie, dar și pe 1 februarie, de la ora 19.30).

24
/01
/17

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziție de Centrul Național al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Evenimentul va avea loc la sfârșitul lunii martie, în București.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

24
/01
/17

Astăzi este ziua în care cinefilii din întreaga lume vor afla nominalizările la Premiile Oscar 2017. Printre marile favorite, la cele mai importante categorii de premii, se numără peliculele „La la Land”, „Moonlight” şi „Manchester by the sea”. Nominalizările vor putea fi urmărite în direct la Digi24, de la ora 15.15.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

22
/01
/17

Teatrul Mic deschide seria celor șase premiere din stagiunea 2016-2017 cu spectacolul „Deșteptarea Primăverii” de Frank Wedekind, în regia și scenografia lui Vlad Cristache. Primele reprezentații vor avea loc în zilele de 28 și 29 ianuarie, de la orele 19.00. Acesta este primul spectacol pus în scenă la Teatrul Mic de când conducerea acestuia a fost preluată de către regizorul și profesorul universitar Gelu Colceag.