Spectator la preselecția Galei HOP 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectator-la-preselectia-galei-hop-2014/

În perioada 15, 16, 17 iulie, la Teatrul Naţional Bucureşti au avut loc preselecţiile pentru Gala Hop, care se va desfăşura în 9-11 septembrie la Costineşti.

Un articol de Elena Simion|19 iulie 2014

Mi-am dorit să asist la preselecțiile Galei Tânărului Actor din curiozitate. Merg adesea  la spectacole studențești și astfel am urmărit parcursul multor tineri actori. Am venit să-i observ și într-un concurs național, în care unul dintre elementele distinctive  este originalitatea.

Tema concursului –„Joacă-te cu mine! Sunt om, nu personaj!”– a adus în fața juriului mulți tineri din toată țara, multă energie și talent. Rareori s-a întâmplat să nu fie toată lumea cu ochii ațintiți către scenă. Am urmărit cu încântare texte proprii de-ale participanților, frânturi de text clasic transpuse ludic  într-un melanj modern, interacțiune cu publicul și cu juriul, emoție și umor.

La prima vedere, un juriu compus din nume mari ale scenei teatrale românești, Radu Afrim Marius Manole și Mihaela Michailov, pare să intimideze. Însă, m-a bucurat să observ că i-au susținut pe tineri, i-au ajutat să-și performeze momentele, le-au apreciat talentul și chiar au fost triști când au fost nevoiți să respingă momente care nu se potriveau temei concursului.

Într-o pauză, la o discuție cu unii dintre tinerii actori, l-am auzit pe Radu Afrim manifestându-și încântarea față de concurenții de pe scenă, dintre care mulți sunt excepționali. Cred că și atitudinea părintească a acestor oameni le dă elan și încredere tinerilor, care au venit în număr mult mai mare față de anul trecut, de aceea preselecția a durat cu o zi în plus. Este o preslecție fără ascunzișuri, fără jocuri de culise, iar scopul este găsirea și promovarea tinerilor talentați.

DSC_2129-002

Au participat 179 de tineri de la facultățile din București, Iași, Cluj și Târgu-Mureș. Au fost selectate 4 spectacole la Secțiunea Grup  și 21 de actori la Secțiunea Individual, dar preselecția în sine a fost un adevărat spectacol.

Creativitatea, curajul și energia au fost trăsăturile generale pe care le-am observat la tânăra generație de actori din concurs, iar cele mai apreciate momente au fost apaludate cu încântare atât de publicul format din tineri actori, iubitori ai teatrului și presă, cât și de juriu.

Gândurile cu care am venit la preselecție au fost de participare la desfășurarea unui moment-cheie al celei mai importante gale destinate tinerilor actori, Gala Hop.

Curiozitatea a fost cea care m-a împins către Sala Pictură a TNB, iar când probele au luat sfârștit, am fost încântată că am văzut atât de mulți tineri talentați, care își cunosc și iubesc meseria, care sunt gata să facă sacrificii pentru ea și care luminează scena prin prezența lor. Nu sunt specializată în domeniul teatral, dar ceea cea am văzut cu ochiul spectatorului neavizat m-a impresionat.

Gala Hop este o mare șansă pentru promovarea tinerilor talentați, în primul rând, pentru că Radu Afrim este un regizor căruia îi place să lucreze cu noua generație de actori, dovadă că mulți dintre tinerii selectați anul trecut la Costinești sunt deja integrați în proiectele lui. Un alt avantaj al Galei Hop este faptul că reunește tineri din toată țara și le oferă posibilitatea de a se face cunoscuți.

Dacă ar fi să le dau un sfat tinerilor actori ar fi acela de a îndrăzni să își cultive talentul pentru că este destul  loc și pentru ei pe scenă, iar Gala Hop demonstrează din plin acest lucru.

02
/07
/14

După repetiția deschisă a spectacolului ActOrchestra în regia lui Horia Suru din cadrul proiectului 9G – Noua generație de creatori din data de 26 iunie, am avut senzația că s-a produs o mare deșteptare a lumii teatrale românești, un soi de înnoire și strălucire artistică prin prisma unei altfel de abordări a expresivității pe scenă – prin muzică. Pot afirma cu încredere că TNB-ul a întinerit și a înflorit. În consolidarea afirmației mele, mi-am dorit să aflu opiniile avizate ale unor oameni care au strânsă legătură cu teatrul.

19
/06
/14

Tânăra și talentata regizoare Carmen Lidia Vidu prezintă cea de-a treia sa premieră în acest an, „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase“, vineri, 20 iunie, de la ora 19.30, la Godot Cafe Teatru. Spectacolul este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.

02
/05
/14

Irina Antonie, Cătălin Babliuc, Ilinca Manolache, Istvan Teglas, Lia Bugnar, Marius Manole și Anghel Damian povestesc, în pauza dintre spectacole, despre avantajele teatrului de cafenea, despre schimbul de emoții cu publicul și despre orele atipice la care sunt programate reprezentațiile.

10
/03
/14

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Marcel Ţop este regizorul cameleon. Montează pe scena Operei Române, a Teatrului de Comedie, în ţară, sau în underground, cu aceeaşi plăcere şi dăruire, nu se repetă şi nu trece neobservat! Se reinventează cu fiecare spectacol pe care îl montează, pentru că, așa cum îi place să-l citeze pe Peter Brook „în teatru, diavolul e plictiseala!”