Start înscrieri la Concursul Internațional Jazz in the Park
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-inscrieri-la-concursul-international-jazz-in-the-park/

Trupele care cântă jazz se pot înscrie de astăzi, 6 februarie, la a patra ediţie a Concursului Internaţional Jazz in the Park, competiţie dotată cu premii totale de 5.000 de euro în bani şi servicii, plus şansa de a cânta la alte evenimente şi festivaluri din România şi din străinătate.

Un articol de Liliana Matei|6 februarie 2018

Concursul va avea loc la Cluj, în cadrul festivalului Jazz in the Park, în weekendul 22-24 iunie 2018, când formațiile finaliste vor cânta în fața unui public format din mii de persoane și în fața juriului internațional care va desemna cei mai buni muzicieni.

Competiția își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea, iar pe cele mai bune dintre ele să le susțină în activitatea lor artistică și să le dea ocazia să cânte în cadrul unui concurs festival dotat cu premii substanțiale.

Încet-încet, concursul Jazz in the Park a devenit una din cele mai importante și interesante componente din festival. Tocmai de aceea am decis ca în acest an să organizăm concursul în weekend. Ne așteptăm la trupe variante, din toate colțurile lumii, dar și la un public foarte numeros. Plaja din cartierul Grigorescu a devenit spațiu consacrat pentru acest concurs. Cred că cel mai important lucru pe care îl realizăm cu acest proiect este că dăm șansa trupelor să cânte într-o atmosferă de festival, în aer liber, în fața juriului și a unui public numeros. În plus, premiile noastre cresc mult în valoare. Pe lângă bani, oferim și multe experiențe interesante care sunt menite să contribuie la promovarea și dezvoltarea trupelor, inclusiv contracte semnat pentru festivalul de anul acesta și pentru cel de anul viitor”, afirmă directorul festivalului, Alin Vaida.

Cine se poate înscrie

Se pot înscrie în concurs muzicieni de jazz indiferent de nivelul lor de experiență, de instrumentul la care interpretează, vârstă sau naționalitate. Sunt eligibile piese din stilul generic jazz: de la acid jazz, bossa nova, cool jazz la funk, free, blues, jazz rap, jazz rock, nu jazz, punk jazz sau swing.

Muzicienii înscriși vor cânta pe scena dedicată concursului, pe malul Someșului din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului Jazz in the Park, iar câștigătorii obțin premii bani și servicii care ajung la 5.000 de euro.

Premiul I este de 9.000 lei. În plus, marele câștigător are șansa de a obține două contracte pentru a cânta anul acesta și anul viitor la festivalul Jazz in the Park.

Premiul II: 4.500 lei

Premiul III: 2.500 lei

Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 1.000 de lei. Vor mai exista două premii speciale a câte 1.000 de lei fiecare, pentru cel mai bun instrumentist și pentru cea mai bună voce, respectiv premii în aparatură muzicală și invitații la alte evenimente.

Concursul Internațional Jazz in the Park este jurizat de specialiști ai domeniului: Ștefan Vannai – profesor de jazz, Bágyi Balázs – președintele Uniunii de Jazz din Ungaria, Radu Pieloiu – membru în trupele Sebastian Spanache Trio, Monom, Helen și Alexandrina, Marius Chivu – redactor Dilema veche și Aranka Takacs – managerul Concursului Internațional Jazz in the Park.

Formațiile care vor să participe trebuie să completeze online formularul de înscriere până în data de 14 mai 2018 inclusiv.

Concursul va avea loc în perioada 22-24 iunie 2018, în cadrul festivalului Jazz in the Park, pe malul Someșului din Cluj-Napoca.

11 zile de muzică live cu trupe internaționale și românești: asta propune a șasea ediție a festivalului Jazz in the Park, care va avea loc la Cluj în 21 iunie-1 iulie 2018. Festivalul și-a anunțat primele trupe confirmate pentru ediția din 2018: Fanfare Ciocârlia, Moonlight Breakfast, A-C Leonte, JazzyBIT, Antal Gabor Trio. Concertele din cadrul festivalului vor avea loc în Parcul Central, pe Malul Someșului – scena dedicată concursului -, în săli de concerte și în alte spații publice din oraș.

Intrarea la evenimentele din spațiul public este liberă, pe bază de bilet neobligatoriu, iar pentru concertele din săli vor fi puse în vânzare abonamente.

Jazz in the Park este organizat de Fapte, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Primăria Cluj-Napoca. Parteneri: Staropramen, BAT.

Detalii găsiți pe www.jazzinthepark.ro.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.