StarT LA  METROPOLIS! Concurs de proiecte şi bază de date pentru tinerii absolvenți de teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-la-metropolis-concurs-de-proiecte-si-baza-de-date-pentru-tinerii-absolventi-de-teatru/

La împlinirea a 15 ani de existenţă, Teatrul Metropolis din Bucureşti lansează, joi, 15 septembrie, programul  “StarT”, dedicat tinerilor creatori de teatru, absolvenţi ai facultăţilor de profil (actori şi regizori).

Un articol de Ziarul Metropolis|15 septembrie 2022

Programul “StarT” urmărește atât organizarea unui concurs de proiecte destinat absolvenţilor de Regie Teatru, cât și realizarea unei baze de date destinate absolvenților de Arta Actorului (actori și actriţe)  și are menirea de a susţine şi promova tinerii absolvenți de teatru, misiune care stă la baza înființării acestei instituții.

Programul “StarT” este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, și al Consiliului General al Municipiului București, având ca scop realizarea de oferte culturale cu tineri, în vederea stimulării creativităţii acestora în peisajul cultural bucureştean.

1. Realizarea unui concurs de proiecte destinat absolvenţilor de Regie Teatru

 Condiţii de participare:

Pot participa la concurs absolvenți ai facultăților de profil, specializarea Regie Teatru, provenind din toate centrele universitare din țară, care și-au finalizat studiile de Licență și/sau Master în anii 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 (fără limită de vârstă).

Textele propuse pot aparține dramaturgiei clasice sau contemporane, obținând un punctaj mai mare proiectele care au incluse momente muzicale și/sau coregrafice.

Regizorii ale căror proiecte vor câștiga concursul vor selecta actori și actriţe din baza de date constituită de teatru.

Calendarul programului:

Perioada de înscriere la concurs: 15 septembrie – 14 octombrie 2022

Anunțarea câștigătorilor: 20 octombrie 2022

 

Materiale necesare înscrierii:

  • CV Regizor;
  • Textul proiectului în limba română, cu posibilitatea de a pune la dispoziţia comisiei de validare textul original (în cazul în care se prezintă o adaptare scenică sau un scenariu dramaturgic/dramatizare);
  • Prezentarea conceptului regizoral – 2 pagini;
  • Propunere privind echipa artistică, mai puţin actori şi actriţe care urmează să fie selectaţi din baza de date a teatrului;
  • Propuneri privind schițe de decor și costume pentru Sala Olga Tudorache/ Sala Centenar;
  • Deviz estimativ;
  • Necesități tehnice ale spectacolului;
  • Durata spectacolului nu trebuie să depășească 2 h;
  • Materialele se vor trimite în format digital, la adresa regizori@teatrulmetropolis.ro.

 

Comisia de selecţie a proiectelor absolvenților de Regie Teatru este compusă din următorii membri: Andrei Huțuleac – actor și regizor, Andreea Vulpe – regizor și profesor, Raluca Moisan – teatrolog, Cristian Moțiu – actor, Viorel Păunescu – manager interimar al Teatrului Metropolis și reprezentantul Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București.

 

Proiectele câştigătoare vor face parte din stagiunea Teatrului Metropolis 2022-2023.

Informaţiile privind caracteristicile tehnice pot fi regăsite la următorul link.

 

2. Realizarea unei baze de date destinate absolvenților de Arta Actorului,  actori și actriţe

Condiţii de înscriere:

Se pot înscrie în baza de date absolvenți ai facultăților de profil, specializarea Arta Actorului, care și-au finalizat studiile de Licență și/sau Masterat în anii 2018, 2019, 2020, 2021 şi 2022 (fără limită de vârstă), provenind din toate centrele universitare din țară. Astfel, se oferă tuturor celor înscriși șanse egale de a putea fi selectați în proiectele câștigătoare ale tinerilor absolvenți de Regie Teatru.

Calendarul programului:

Perioada de înscriere în baza de date: 15 septembrie – 24 octombrie 2022

 

Materiale necesare înscrierii:

– 3 fotografii (portret, plan mediu şi plan întreg), maximum 1Mb/fotografie;

– CV;

– link-ul către o înregistrare video recentă de pe canalul YouTube, reprezentativă pentru calităţile artistice, de maximum 3 minute (poate fi şi unlisted);

– materialele se vor trimite în format digital, la adresa actori@teatrulmetropolis.ro.

 

Click pe acest link pentru a vedea Regulamentul de organizare și funcționare

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

06
/10
/22

Organizatorii proiectului „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului” lansează un apel către toți brașovenii care doresc să contribuie la construirea unei hărți emoționale a orașului, alcătuită din imagini din arhivele lor personale.

05
/10
/22

Unul dintre cele mai așteptate festivaluri de artă vizuală în aer liber din București, Spotlight revine între 14 şi 16 octombrie cu o ediţie dedicată în întregime artiştilor din România.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

04
/10
/22

Spectacolul „Aproape”, titlu original „Almost, Maine”, de John Cariani, va avea premiera pe 7, 8, 9 octombrie 2022, de la ora 19:00, la Teatrul Excelsior, în regia lui Eugen Gyemant.