Start pentru Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL: program și regulament
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-pentru-festivalul-international-de-film-independent-anonimul-program-si-regulament/

ANONIMUL IIFF are loc între 12-16 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, şi reuneşte în program 26 de filme: competiţiile de scurtmetraj românesc (9 titluri) şi internaţional (10 titluri), plus şapte producţii de lungmetraj de ficţiune şi documentar.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2020

Numărul maximum de participanți pentru fiecare proiecție 400 de persoane, care își vor rezerva locurile prin intermediul platformei Eventbook.ro. 

THE FATHER, debutul în lungmetraj de ficțiune al dramaturgului francez Florian Zeller, care vorbește despre degradarea fizică și mentală ce vine odată cu înaintarea în vârstă, deschide cea de-a 17-a ediție a festivalului. Filmul a avut premiera mondială la Sundance și îi are în rolurile principale pe  Anthony Hopkins și Olivia Colman, ambii deținători a două premii Oscar. 

Filmele de lungmetraj care fac parte din programul ANONIMUL 17 sunt:

  • ACASĂ, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance și TIFF, prezintă povestea familiei care a locuit timp de 20 de ani în Delta Văcărești, până când locul a devenit zonă protejată – Parcul Natural Văcărești.
  • COLECTIV, realizat de Alexander Nanau și prezentat în premieră internațională la Festivalul de Film de la Veneția, prezintă evenimentele care au urmat incendiului din clubul Colectiv. La proiecție va participa Mirela Neag, protagonistă a filmului și jurnalist de investigație care a acoperit mai multe anchete ce au urmat dezastrului de la Colectiv. 
  • 5 MINUTE, scris și regizat de Dan Chișu, a avut premiera mondială la Festivalului Internațional de Film de la Varșovia și este inspirat din fapte reale. Un film în care se întâlnesc comunitatea LGBT, jandarmeria, mentalități vechi și noi. La proiecția filmului din cadrul ANONIMUL, vor participa regizorul Dan Chișu și actrița Diana Cavallioti.
  • IVANA CEA GROAZNICĂ, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Ivana Mladenović, recompensat cu premiul special al juriului secţiunii „Cineasti del Presente” din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, este o poveste neconvențională despre oameni și locuri, despre apartenență și dor, spusă cu umor și tandrețe.

MALMKROG, noul film al lui Cristi Puiu, care a avut premiera mondială la Berlin,  va închide ediția 2020 a ANONIMUL. O ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu).

Programul festivalului este disponibil aici – https://bit.ly/3fQOxxv

Pentru competițiile ANONIMUL de scurtmetraje românești și internaționale publicul își va putea vota favoriții prin intermediul aplicației http://vot-anonimul.ro/

Prezentatorul ediției ANONIMUL 2020 este actorul și muzicianul, Alex Ștefănescu. A descoperit chitara în liceu, a studiat actoria la London International School of Performing Arts, apoi a îmbinat ambele talente într-un one-man-show în care se vorbește despre trăiri comune oamenilor. 

Măsuri de acces

În zona de proiecție vor exista fluxuri de intrare și ieșire vizibil marcate. La intrare, se vor scana biletele, se va efectua un triaj observațional și se va verifica temperatura (non-contact). Astfel, persoanele care au temperatura mai mare de 37,3°C sau prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree), cât și cele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locație. Purtarea măștii și respectarea distanței de minimum 1,5 metri între persoane vor fi obligatorii pe tot parcursul evenimentului.

Bilete 

Accesul la proiecțiile festivalului este gratuit, însă necesită rezervare pe Eventbook.ro. Biletele cu valoare 0 pentru fiecare zi a festivalului pot fi achiziționate începând cu ora 09.00 a zilei în curs. O persoană poate rezerva maximum 3 bilete/proiecție. Accesul în zona de proiecție se va face exclusiv seara și este posibil cu 45 de minute înainte de ora de începere a primei proiecții din fiecare seară. Biletele care nu sunt utilizate cu 10 minute înainte de începerea proiecției, vor fi anulate.

Regulamentul festivalui este disponibil aici – https://bit.ly/2FdKE9u

Ne puteţi urmări pe:

Website | Facebook | Instagram

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.