Startul Festivalului Național de Teatru 2018 se dă astăzi, în noul HUB FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/startul-festivalului-national-de-teatru-2018-se-da-astazi-in-noul-hub-fnt/

Astăzi debutează la Bucureşti a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru! Deschiderea oficială are loc de la 17.30 la HUB-ul FNT, amplasat în clădirea Hanului Gabroveni (sediul ARCUB) din centrul Capitalei şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei LACOMBE: THEATRE / CINEMA, care cuprinde peste 40 de opere ale unuia dintre cele mai celebre nume ale fotografiei mondiale: Brigitte Lacombe.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2018

Evenimentul va fi marcat de prezența marii artiste – invitat special al FNT.

Așadar începând de azi, vă așteptăm, bineînțeles, în sălile de spectacole pentru a vedea producțiile teatrale invitate din țară și din străinătate, dar vă invităm să fim împreună timp de 11 zile și în HUB-ul FNT – locul care va concentra în acest an principalele evenimente care îmbogățesc cele peste 90 de reprezentații scenice programate în Festival.

HUB-ul FNT– un concept nou în programul Festivalului Național de Teatru – s-a născut din nevoia, devenită din ce în ce mai evidentă în desfășurarea ultimelor ediții, de a genera un punct zero al Festivalului.

HUB-ul a fost creat ca un loc de întâlnire artistică a creatorilor (din teatru, dar și din alte varii domenii), a teoreticienilor și specialiștilor, a programatorilor de eveniment, dar în același timp, un spațiu deschis publicului larg, care să pulseze în ritmul acestui pol coagulant pentru toamna culturală a Bucureștiului.

Este un scop urmărit, în conceptul de festival al ultimilor ani, ca programul să se deschidă și către alte arte, alegând să prezinte, pe lângă spectacolele de teatru aflate în selecție, creații care au un germene de inspirație din lumea teatrului sau care își găsesc punct de intersecție cu acesta.

În 2018, gândind acest HUB, a devenit firesc a le aduce alături, în acest loc al întâlnirilor, potențându-le astfel, prin juxtapunere, încărcătura mesajului. Acel mesaj-legătură ce de altfel a generat, împreună cu valoarea lor artistică intrinsecă, alegerea de a face parte din programul acestei ediții și care se referă la drumul pe care îl parcurge o creație, pe traseul: IMAGINARE – TRANSFORMARE – MEMORIE.

Fotografii: Lucian Muntean

Pornind de la acest concept, noul HUB cultural va găzdui: expoziții, workshop-uri de dans, proiecții de filme, concerte, lecturi performative, lansări de carte de teatru, întâlniri cu creatori și teoreticieni, conferințe, evenimente caritabile, alte întâlniri speciale.

Totodată, în aceeași idee de a face referire la MEMORIE ca loc de tezaurizare, Centenarul Marii Uniri pe care îl celebrăm în acest an va fi marcat printr-un eveniment special: prezența Coroanei Regale a României în inima festivalului, Acest simbol al tuturor românilor va putea fi admirat de pubicul larg pe întreaga durată a FNT 2018 începând de mâine, 20 octombrie, ora 13:00, odată cu ceremonia de aducere a Coroanei în Sala Memorie a HUB-ului FNT.

Astfel, HUB-ul FNT se naște ca un un spațiu multi-art, de confluență a artelor, TEATRUL fiind, în mod natural, elementul de legătură.

HUB-ul va fi găzduit de ARCUB-Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84 – 90 (Centrul Cultural al Municipiului București) și va fi deschis pe tot parcursul Festivalului Național de Teatru, între 19 – 28 octombrie.

Evenimentele vor avea loc în cinci săli ale clădirii Hanului Gabroveni de pe strada Lipscani, prin a căror denumire am încercat să sintetizăm tipul de eveniment pe care îl găzduiesc: Sala Memorie, Sala Semantic, Sala Imagine, Sala Cinetic, iar cel mai generos dintre spațiile HUB-ului este dedicat Artistului FNT 2018: Cătălina Buzoianu, sala purtând numele reputatei regizoare.

HUB-ul FNT va funcționa și ca punct de informare pentru festival, toate informațiile utile putând fi aflate la INFO POINT #fnt100.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

21
/04
/14

Am fost la “Coada”, noul spectacol regizat de Iarina Demian. De data aceasta, întîmplător, știam despre ce este vorba în “Line”, piesa lui Israel Horovitz, celebru dramaturg american contemporan, prea târziu ajuns și în fața publicului românesc.

19
/04
/14

Zece premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 500 de invitaţi din Bucureşti şi Târgu Mureş sunt aşteptaţi să petreacă o seară imperială la Palatul Culturii din Târgu Mureş în 28 aprilie. Spectacolul-eveniment ce răsplăteşte performanţa în teatrul românesc va începe la ora 21.00 şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural şi online pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro.

19
/04
/14

Marcel Iureș și George Mihăiță fac în „Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?”, la Teatrul Act din Bucureşti, un Moromete și un Cocoșilă universali.

19
/04
/14

Cristi Puiu, unul dintre realizatorii filmului colectiv „Les ponts de Sarajevo", selectat la Cannes, a declarat pentru Mediafax că a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas", cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

19
/04
/14

Paisprezece titluri semnate de Gabriel Garcia Marquez au apărut în ultimii 20 de ani în România şi s-au vândut în peste 600.000 de exemplare, au declarat pentru agenţia Mediafax reprezentanţii editurii Rao, care deţine exclusivitatea la nivel naţional pentru operele scriitorului columbian.

19
/04
/14

Spectacolul de teatru „Vocea umană“, regizat de Sanda Manu, în interpretarea actriţei Oanei Pellea, va fi prezentat, pe 19 mai, pe scena Sălii Bizantine a Palais de Béhague din Paris, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala franceză.

18
/04
/14

Indiferent de cum vor arăta filmele selecționate în competiția oficială a ediției din acest a Festivalului de la Cannes (14-25 mai), un lucru e cert după anunțarea regizorilor aruncați în lupta pentru Palme d’Or: este anul numelor cunoscute, o îmbinare între cineaști deja clasicizați, maeștri recenți și valori în ascensiune.

18
/04
/14

Gabriel García Márquez a fost, așa cum rezultă și din scurtele ferpare întocmite ad-hoc în lumile noastre virtuale, cel mai popular, cel mai iubit scriitor al timpurilor noastre.

18
/04
/14

Scriitorul Gabriel Garcia Márquez a murit, joi, în Mexic, la vârsta de 87 de ani. Márquez este laureat al premierului Nobel pentru cartea "Un veac de singurătate".

17
/04
/14

Teatrul Nottara organizează, între 23 şi 25 aprilie, la Sala George Constantin, a doua ediţie a proiectului Spectacolul începe cu o lectură, iniţiat în decembrie 2013 şi desfăşurat în parteneriat cu Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, „I.L. Caragiale” (UNATC).

17
/04
/14

MEMORIA CULTURALĂ Pe 17 aprilie 2014 se împlinesc 50 de ani de la dispariţia lui George Vraca (1896-1964). Copilul care fugea de acasă şi care era educat de nuieluşa învăţătorului îşi schimbă destinul de student la Agronomie şi devine unul dintre cei mai mari actori din România.