Străfulgerări. Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/strafulgerari-ion-creanga/

„N-ar fi rău să fie bine-n ţara asta.” – Ion Creangă

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2018

Ion Creangă avea 1,85 m și 120 kg când era slim. Cum masa de lemn din mica sa bucătărie era prea mică, se așeza pe laviță și nevastă-sa îi punea masa în brațe.

Masa cuprindea adesea sarmale, ardei umpluți, plăcinte poale-n brâu. Credea despre cei mai mulți invitați ai săi că numai se fac că mănâncă. El era pentru el însuși un etalon de om care mănâncă.

(via Arthur Suciu)

Foto: Ion Creangă – Muzeul Literaturii Române Iași

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.