Street Art Muzical – o excursie sonoră în parcurile Bazilescu și Kiseleff
https://www.ziarulmetropolis.ro/street-art-muzical-o-excursie-sonora-in-parcurile-bazilescu-si-kiseleff/

Pe 26 august în parcul Kiseleff şi pe 24, 25, 27 si 28 august în parcul Bazilescu , în fiecare zi de la ora 18.00, vor avea loc cinci recitaluri extraordinare susţinute de doi artişti de talie internaţională : flautistul Ion Bogdan Stefănescu şi pianistul Horia Mihail.

Un articol de Liliana Matei|18 august 2015

Muzica clasică poate fi pe gustul tuturor atunci când este cântată cu bucurie în spaţii convenţionale sau chiar neconvenţionale, poate oferi momente de relaxare, dar, mai ales, poate educa și publicul care ajunge mai rar în sălile de concert.

Acesta este mesajul proiectului Street Art Muzical, finanțat în Programul Ești București de către Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului București – ARCUB, Primăria Municipiului București, organizat de Fundația Culturală Marconi și susținut de Primăria Sectorului 1.

Copii, părinţi şi bunici vor petrece cinci după amieze de neuitat, în care călătorii atractive prin diferite epoci și genuri muzicale le vor însoţi plimbarea sau joaca.

Spectatorii din cele două parcuri vor avea astfel prilejul extraordinar de a auzi, în aer liber și în mod gratuit, sunetul unui instrument extraordinar : Flautul de Aur Muramatsu.

ion bogdan stefanescuIon Bogdan Ştefănescu este singurul artist din România care cântă pe un instrument făurit din acest metal prețios.

Instrumentul “miraculos” este realizat de prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesionişti, încă de la începutul secolului XX. Muramatsu, astăzi un Rolls Royce al flautelor pe plan mondial, confecţionează numai instrumente de o valoare extraordinară, din argint, aur de diferite karate sau platină. Instrumentul devine o adevărată operă de artă, atât din punct de vedere estetic, cât şi din cel al performanţelor sonore, fiecare deţinător de flaut Muramatsu trecând printr-un riguros proces de selecţie al instrumentului potrivit.

Cei doi artiști, care au realizat împreună cinci ediții ale Turneului Național Flautul Fermecat, vor interpreta :

J.S.Bach – Badinerie
M. Marais – Le Basque
Fr. Handel – Arival of the Queen of Sheba
J. Haydn – Serenada
W.A.Mozart – Alla turca
Gossec – Tamburina
A. Dvorak – Humoresque
P. Ceaikovski – Serenada
Fr. Kreisler – Frumosul rozmarin
I. Ivanovici – Valurile Dunării
G. Gershwin – I got rhythm
J. Răducanu – Jocul țambalelor
H. Mancini – Penny Whistle Jig
H. Mancini – Pie in the Face Polka

Amănunte pe www.streetartmuzical.fundatiamarconi.ro, www.flautuldeaur.ro.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.