Street Delivery, între 12 și 14 iunie, în 4 mari orașe
https://www.ziarulmetropolis.ro/street-delivery-intre-12-si-14-iunie-in-4-mari-orase/

Street Delivery X, un eveniment-manifest pentru un oraş mai prietenos, sărbătoreşte anul acesta zece ani de la lansare şi se va desfăşura în perioada 12-14 iunie, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2015

Street Delivery, un weekend naţional dedicat spaţiului public şi recuperării peisajului urban de către pietoni şi comunitate, va fi organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, anunță Mediafax.

„Bucureştiul a devenit o parcare imensă prin care pietonii trebuie să se strecoare ţinându-şi respiraţia. Spaţiul public e invadat de maşini în mişcare, blocate în intersecţii sau parcate pe trotuare. Monumente istorice sunt dărâmate ca să facă loc traficului, comunităţi sunt dispersate pentru a crea noi artere pentru şi mai multe maşini, pentru mai multă poluare şi mai mult zgomot. Oraşul se dezvoltă în jurul automobilelor, se extinde, se înalţă, dar pentru oameni se micşorează pe zi ce trece”, spun organizatorii Street Delivery X.

Aceştia precizează că, în ultimii zece ani, şi Street Delivery s-a aglomerat peste măsură, dovadă că nevoia de spaţiu public este stringentă. „Din păcate, proiecte şi idei fantastice au ajuns uneori să fie acoperite de zgomotul de fond”, spun aceştia, precizând că, odată cu ediţia din acest an a Street Delivery, întregul eveniment va fi regândit pentru a pune în valoare ideile care schimbă oraşul.

Pentru ediţia aniversară a Street Delivery este propusă o mutaţie reală în felul în care poate fi privit oraşul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluţii pentru diminuarea efectelor asupra mediului şi oamenilor. Reducerea producţiei de deşeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spaţiilor verzi, alternativele de transport, reducerea emisiilor de noxe şi a nivelului de praf – încep pe o stradă şi continuă în tot oraşul.

Din sute de candidaturi la apelul deschis de proiecte, juriul Street Delivery X le-a ales pe cele mai bune zece, care vor fi premiate cu 10.000 de euro. Câştigătorii urmează să fie anunţaţi joi.

Restul proiectelor găzduite respectă tema „Amprenta de Carbon” şi s-au înscris în următoarele zece categorii: artă; arhitectură şi urbanism; carte; dezbateri; junior (activităţi pentru copii); muzică; societate civilă şi mediu; sport; teatru, film, performance; transport alternativ.

La ediţia din acest an a evenimentului, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) va prezenta macheta traseului pietonal „Verona după 10 zece ani”: de unde a pornit acest proiect, ce au reuşit organizatorii să facă şi ce îşi doresc cetăţenii pentru spaţiul public. Evenimentul este inclus în programul Anualei de Arhitectură al Filialei teritoriale Bucureşti a OAR, care aduce în discuţie calitatea spaţiului public al zonei Grădina Icoanei – bulevardul Magheru.

Totodată, Street Delivery Sports va extinde evenimentul în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, unde va înlocui parcarea pentru maşini cu o competiţie internaţională de polo pe biciclete: Polo Delivery.

Tot în cadrul Street Delivery X, Red Bull BC One Cypher va aduce cultura hip-hop pe o scenă construită deasupra iazului din Grădina Icoanei. Astfel, se caută cel mai talentat B-Boy care să reprezinte România la finala regională Red Bull BC One de la Tbilisi. Totodată, Pelezinho (Brazilia), Mounir (Franţa) şi Slav (Bulgaria), trei B-Boy care au scris istorie la nivel mondial, vor veni la Bucureşti să jurizeze cea mai importantă competiţie de B-Boying, iar DJ Tyrone va veni din Olanda cu cele mai cool beat-uri pentru breaking. Mario B, tot din Olanda, va fi cel care va anima atmosfera şi îi va introduce în arenă pe B-Boy. Pe 14 noiembrie, cei mai buni B-Boy din lume se vor lupta pentru titlul suprem, în competiţia de la Roma.

Street Delivery X este organizat în parteneriat cu ArCuB în contextul unui proiect de anvergură – „Bucureşti Memoria| Explorarea| Imaginarea Oraşului” -, care lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Printre donatorii individuali care susţin ediţia aniversară a Street Delivery se numără Corina Şuteu, Andreea Esca, Ada Solomon, Elvira Lupşa, Anca Fronescu, Nicoleta Dumitru, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Dan Perjovschi, Şerban Sturdza, Şerban Ţigănaş, Claudiu Dobriţă şi Şerban Radu.

Accesul la Street Delivery X este gratuit, iar informaţii despre eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook dedicată.

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.