Suedia, Ungaria, Rusia și Chile pe lista scurtă pentru o nominalizare la Oscar 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/suedia-ungaria-rusia-si-chile-pe-lista-scurta-pentru-o-nominalizare-la-oscar-2018/

Pelicule din Suedia, Ungaria, Rusia şi Chile se află pe lista scurtă a Academiei de Film Americane pentru o nominalizare la Oscar 2018 la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”. Printre acestea se numără „The Square”, premiat anul acesta cu Palme d’Or, „On Body and Soul”, recompensat cu Ursul de Aur, aclamatul „Loveless”, premiat de juriul Festivalului de la Cannes, şi „Una mujer fantástica”, premiat pentru scenariu la Berlinala 2017.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2017

Academia de Film Americană a anunţat joi seară lista scurtă a filmelor: Chile, „Una mujer fantastica”, de Sebastián Lelio; Germania, „In the Fade”, de Fatih Akin; Ungaria, „On Body and Soul”, de Ildikó Enyedi; Israel, „Foxtrot”, de Samuel Maoz; Liban, „The Insult”, de Ziad Doueiri; Rusia, „Loveless”, de Andrey Zvyagintsev; Senegal, „Félicité”, de Alain Gomis; Africa de Sud, „The Wound”, de John Trengove; Suedia, „The Square”, de Ruben Östlund.

Între marile absenţe, din punctul de vedere al criticilor, se numără „120 Battements par minute”, de Robin Campillo, propunerea Franţei, care a câştigat Marele Premiu la Cannes, şi „First They Killed My Father” al Angelinei Jolie, care reprezenta Cambodgia, film ce a primit câteva nominalizări la premiile Globurile de Aur.

Propunerea de anul acesta a României a fost „Fixeur”, al cincilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru.

Lista scurtă a fost întocmită după ce 92 de ţări şi-au înscris propunerile. Filmele selectate vor fi prezentate comitetelor la New York, Los Angeles şi Londra, care vor vota nominalizaţii ce vor fi anunţaţi pe 23 ianuarie.

Cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 4 martie, la Los Angeles.

Foto: On Body and Soul, Oscar 2018 – facebook

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.