Sufrageria-librărie „La Pisicul ghiftuit“ propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară
https://www.ziarulmetropolis.ro/sufrageria-libr%c4%83rie-%e2%80%9ela-pisicul-ghiftuit%e2%80%9c-propune-%e2%80%9eo-mic%c4%83-ghiftuial%c4%83%e2%80%9c-cultural%c4%83-lunar%c4%83/

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărţi recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecţie de titluri româneşti şi străine, pentru adulţi şi copii, animate de întâlniri cu personalităţi din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate apariţiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii şi un pubquiz.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2018

În septembrie, jurnalistul cultural Mirela Nagâț discută cu Gabriel Liiceanu despre noua sa carte, în curs de publicare la Editura Humanitas; Laura Câlțea și Lidia Bodea deschid salonul literar cu Femeia de hârtie de Rabih Alameddine (Polirom); Bianca Mereuță vine la „Sâmbăta poveștilor pentru copii“, iar Mihai-Alexandru Ilioaia pregătește întrebări pentru un quiz de duminică.

Întindem mese pentru conversații între prieteni, evenimente culturale sau întâlniri de business într-un cadru informal și așteptăm noi și noi propuneri. La evenimente pot lua parte maximum 20 de persoane, iar înscrierile se fac pe adresa [email protected].

Programul evenimentelor lunii septembrie în sufrageria culturală

Miercuri, 19 septembrie, ora 19.00

„Miercurile din Cotroceni“ cu Mirela Nagâț și invitații ei

Discuție în avanpremieră despre cartea „Ca să nu mor bou. Îndreptarul bunului muritor de Gabriel Liiceanu, în curs de apariție la Editura Humanitas.

Invitat: Gabriel Liiceanu

Duminică, 23 septembrie, ora 17.00

Pubquiz de duminică

„La Petite Bouffe“ vă invită în nou-deschisa sufragerie pentru o după-amiază de cultură competitivă. Răspundeți la întrebări din domenii cât mai diverse în cel mai nou pubquiz din București. Nu vă descălțați la intrare. Echipele pot fi formate din maximum patru persoane.

Runde: 1. Literatură, 2. Imagini, 3. Muzică tomnatică, 4. Canada, 5. Flori, 6. Potluck

Quizmaster: Mihai-Alexandru Ilioaia

Marți, 25 septembrie, ora 18.30

„Salonul literar al Pisicului ghiftuit“ cu Laura Câlțea

​Am denumit aceste întâlniri „Salon literar“ pentru că, pe lângă club de carte, ele vor mai prilejui și întâlnirea cu câte un cititor pasionat, invitat special, care să ne dezvăluie plăcerile intime ale lecturilor sale. Vă invit să pășiți în salonul nostru literar.

Carte propusă: Femeia de hârtie de Rabih Alameddine (Polirom)

Invitat: Lidia Bodea

(Toate locurile pentru prima ediție au fost ocupate, dar vă puteți înscrie la întâlnirea din 16 octombrie a „Salonul literar“, când vom discuta despre Memoriile lui Hadrian de Marguerite Yourcenar).

Sâmbătă, 29 septembrie, ora 11.30

„Sâmbăta poveștilor pentru copii“, atelier de povestit și desenat

Între cer și mare de frații Fan (Humanitas Junior)

Invitată: Bianca Mereuță, fondatoarea comunității „Ce le citim copiilor“

Vârsta recomandată: 5+

Din luna octombrie se va adăuga în program o cafenea filozofică bilunară moderată de Dana Jalobeanu, cercetător și conferențiar la Facultatea de Filozofie, Universitatea din București, și director al Institute for Research in the Humanities – departament al Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB). Întâlnirile se vor desfășura sub forma unui debate cu teză și contra-teză, urmat de o discuție generală cu publicul, iar prima ediție, din 26 octombrie, va avea tema: ”Despre miracole“.

Vineri, 26 octombrie, ora 18.00

„Cafeneaua filozofică de vineri seara“. Ediția 1: Despre miracole

Moderator: Dana Jalobeanu. Invitați: Grigore Vida și Cătălin Cioabă. O dezbatere care pornește de la următoarele texte:

– David Hume, Despre minuni, secțiunea X din Cercetare asupra intelectului omenesc, traducere de Mircea Flonta și Adrian-Paul Iliescu (Oradea: Ratio et Revelatio, 2014), pp. 171-191;

 – C.S. Lewis, Despre minuni, traducere de Sorin Mărculescu (București: Humanitas, 2001, 2007);

 – Tatiana Niculescu, „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca (București: Humanitas, 2018).

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

22
/01
/20

Albumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans“ va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

22
/01
/20

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21
/01
/20

„Gradul de încredere în pseudoştiinţă este direct proporţional cu gradul de neîncredere în ştiinţă”. E una dintre afirmațiile din noua carte a lui Alex Doppelgänger, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, „Pământul este plat!”.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

O revizitare a biografiei eminesciene prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape pe poet, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.