Sun Plaza este cel de-al 82-lea loc mecanizat, în premieră pentru România, de către artistul francez Bernard Lagneau
https://www.ziarulmetropolis.ro/sun-plaza-este-cel-de-al-82-lea-loc-mecanizat-in-premiera-pentru-romania-de-catre-artistul-francez-bernard-lagneau/

În premieră absolută în România, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 29 mai – 23 iunie 2013, o expoziţie ce reuneşte o serie de sculpturi mecanizate din carton ondulat.

Un articol de Andrada Văsii|27 mai 2013

În premieră absolută în România, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 29 mai – 23 iunie 2013, o expoziţie ce reuneşte o serie de sculpturi mecanizate din carton ondulat, de dimensiuni impresionante, devenind astfel cel de-al 82-lea loc mecanizat de către artistul francez Bernard Lagneau.

Expoziția „Sun Plaza – Locul mecanizat # 82“ este o premieră deoarece artistul nu creează niciodată aceeaşi instalaţie de două ori. Acesta utilizează uneori aceleaşi elemente, însă le montează în funcție de arhitectura locului în mod diferit de fiecare dată.

Singurul material folosit de Bernard Lagneau pentru a construi mașinăriile grandioase, care fascinează publicul de fiecare dată, este cartonul ondulat, animat cu ajutorul unor electromotoare. Acestea sunt punctele de pornire ale montajului, urmând ca artistul să mecanizeze spațiul, transformându-l de la oră la oră. De aceea, cei ce vor vizita centrul comercial din sudul Capitalei, în perioada 29 mai – 23 iunie 2013 , vor avea ocazia să ia parte la un adevărat spectacol.

Sculpturile cinetice ale lui Bernard Lagneau sunt dispozitive mecanizate cu o meticulozitate inginerească, fără a avea vreo altă funcţie practică în afară de aceea de a se alimenta perpetuu pe sine. Aceste instalaţii, superproducţii artistice, sunt aflate în centrul unor discuţii filosofice existenţiale ale unei lumi post industriale cu referinţe multiple la istoria artei, de la antichitatea greacă la dadaismul lui Jean Tinguely. Spectacolul oferit de ele este prezentat acum într-o instalaţie monumentală, unică, găzduită de către centrul comercial Sun Plaza.

Cosmin Năsui,

critic de artă şi curator

O lume numai din carton

Lumea de carton pe care Lagneau o va construi la Sun Plaza va atinge o înălţime de 20 de metri, iar nu mai puţin de un km de bandă va uni cele peste 150 de rotiţe ale mecanismului – cea mai mare cu un diametru de 2 metri iar cea mai mică având un diametru de 5 cm. În final, întreaga instalaţie de carton va cântări aproximativ 2 tone.

Bernard Lagneau și-a început cariera ca designer de carte, ulterior specializându-se în crearea de instalații și sculpturi din carton. De mai bine de 40 de ani creează astfel de instalații de mari dimensiuni, care se împart în patru categorii tematice: mașinării de carton monumentale, studii de peisaj, arhitecturi efemere de interior (a construit 11 orașe mobile în incinta mai multor instituții de cultură) și arhitecturi temporare create pentru a fi expuse în aer liber.

Info:

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.sunplaza.ro şi www.facebook.com/sun.plaza.shopping.center.

Foto credit: Bernard Lagneau

31
/10
/18

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

31
/10
/18

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 - bienala timișoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.

30
/10
/18

MAD(e) in Romania, unul dintre cele mai importante evenimente de cultură și artă contemporană din Timișoara, continuă cu inaugurarea, săptămâna aceasta, a două noi expoziții de afișe activiste și sociopolitice, dar și cu o serie de discuții ale unor regizori de film cu vizionarea producțiilor lor angajate social și politic, alături de mulți alți invitați.

18
/10
/18

Walk & Shoot a reprezentat în ultimii doi ani o alternativă unică pe piața din București la workshopuri și ateliere de fotografie. Fiind gândit de o echipă cu experiență în organizare de evenimente culturale, dar aflată în afara zonei de fotografie, și în colaborare cu fotografi cunoscuți și respectați la noi, Walk & Shoot reușise să iasă din tiparul „hai să învâțăm despre diafragmă, iso și timp de expunere în timp ce stăm cu toții într-o cameră și ne uităm la un ecran de proiecție”.

12
/10
/18

Timp de o lună, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe vor participa la proiectul "Mad(e) In Romania", aflat la intersecția dintre artă, politică și dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timișoara pentru a spune cum arată arta care ține cetățenii treji și le face vocea auzită. "Mad(e) In Romania" va avea loc în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie

08
/10
/18

„Monumente în mișcare – patrimoniu dispărut” 2018, proiect produs de Nasui collection & Gallery și Muzeul Județean de Istorie Brașov, își propune promovarea patrimoniului istoric al Brașovului dispărut, prin producția și plasarea în spațiul public a două sculpturi de mari dimensiuni, contemporane, temporare și neintruzive, prin organizarea de module educaționale pentru tineri și printr-o expoziție documentară outdoor dedicată publicului larg.

06
/10
/18

Au mai rămas două săptămâni până la începutul Festivalului Național de Teatru, ediția a 28-a, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 19 – 29 octombrie. În an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 11 zile de Festival.