Sundance 2019 a debutat cu anunţul retragerii fondatorului său, Robert Redford
https://www.ziarulmetropolis.ro/sundance-2019-a-debutat-cu-anuntul-retragerii-fondatorului-sau-robert-redford/

Actriţele Julianne Moore şi Michelle Williams au lansat ediţia 2019 a Festivalului de Film de la Sundance, marcat în deschidere de retragerea anunţată de fondatorul său, Robert Redford, care îşi doreşte să se implice mai puţin în organizare

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2019

Aproape 120 de lungmetraje vor fi prezentate până pe 3 februarie la Sundance, unde sunt aşteptate numeroase vedete, printre care Emma Thompson, Hilary Swank, Viola Davis, Jake Gyllenhaal, Toni Collette, Annette Bening, Demi Moore, Keira Knightley sau Zac Efron.

În timpul tradiţionalei conferinţe de presă de deschidere, Redford, în vârstă de 82 de ani, a apărut singur pe scenă şi le-a spus jurnaliştilor: „După ce am făcut asta timp de 34 de ani, de când a fot lansat festivalul, cred că am ajuns într-un punct în care pot să am un rol diferit”.

Figură tutelară a festivalului pe care l-a creat în urmă cu peste 30 de ani din Park City, Utah, actorul din „The Sting” şi „Out of Africa” a explicat că vrea să petreacă mai mult timp cu cineaştii invitaţi la Sundance. „Am petrecut mult timp să vă prezint festivalul, dar cred că nu mai are nevoie de introducere, merge pe propriile picioare”, a adăugat el.

La festival vor fi prezentate mai multe documentare axate pe actualitate, fie că sunt despre decăderea lui Harvey Weinstein („Untouchable”), scandalul Cambridge Analytica („The Great Hack”) sau irezistibila ascensiune a Alexandriei Ocasio-Cortez, tânăra parlamentară democrată recent aleasă în Congresul american („Knock Down the House”).

Un documentar-eveniment în două părţi, „Leaving Neverland”, ar trebui să stârnească rumoare, dezvăluind mărturiile a doi tineri care îl acuză pe Michael Jackson că i-a agresat sexual pe când erau minori.

Foto: Robert Redford – facebook

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.