Suport pentru Ucraina, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC)
https://www.ziarulmetropolis.ro/suport-pentru-ucraina-la-muzeul-national-de-arta-contemporana-mnac/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană se alătură eforturilor susţinute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spaţiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaţilor câteva momente de linişte, centre cu activităţi pentru copii şi donaţii, locuri de întâlnire cu cei apropiaţi şi propun chiar şi oportunităţi profesionale. 

Un articol de Ziarul Metropolis|23 martie 2022

Publicul nostru poate vizita în continuare toate expozițiile din sezonul curent la sediul muzeului, de miercuri până duminică, între orele 11:00 – 18:00. 

Sprijinul MNAC pentru cei care se refugiază din calea conflictului din Ucraina ia mai multe forme.

CAFENEAUA MNAC, SPAȚIU COMUNITAR

De regulă, cei care ne trec pragul se relaxează la cafeneaua muzeului între două ture prin expoziții. În aceste vremuri dramatice, refugiații din Ucraina se pot relaxa aici între două decizii importante pentru viața lor: am transformat Cafeneaua MNAC în spațiu comunitar, cu acces la internet, băuturi calde și gustări gratuite. 

Un detaliu esențial: oricine ajunge la muzeu îi poate însenina ziua celui care vine aici în urma lui. Fiecare vizitator care se bucură de produsele din cafenea este încurajat să contribuie, la rândul său, cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiți, ciocolată, snack-uri.

Spațiul comunitar MNAC funcționează între orele de vizitare ale muzeului, de miercuri-duminică, între 11:00-18:00.

Accesul refugiaților în muzeu este gratuit. 

MNAC CENTRU DE COLECTARE A AJUTOARELOR

MNAC susține inițiativa umanitară Ordinul Arhitecților din România Filiala București #Haicuautocarul. Muzeul a amenajat în spațiile sale un centru de colectare a ajutoarelor umanitare. Acestea pot fi lăsate la sediul nostru luni-marți în intervalul 9:00-16:30 și de miercuri-duminică între 11:00-17:30.

Donațiile sunt redirecționate către autocarele OAR, care pleacă încărcate cu ajutoare și apoi transportă refugiați de la punctele de trecere a frontierei, tabere de refugiați, centre de triere și tranzit. O parte din echipa MNAC, cu experiență în interacțiunea cu copiii, îi însoțește pe voluntarii OAR la graniță.

Donatorii vor beneficia de intrare gratuită la muzeu, de miercuri până duminică, inclusiv.

SPRIJIN PROFESIONAL PENTRU COMUNITATEA ARTISTICĂ DIN UCRAINA

Artiștii, curatorii, muzeografii și conservatorii interesați de o experiență profesională în România vor găsi la noi resurse logistice, sprijin uman și un spațiu de lucru.

Oferim suport pentru  transfer de la oricare punct de trecere a frontierei și găzduire pentru obiecte și colecții de artă de la instituții de stat sau private (în baza documentelor doveditoare necesare) și contracte de muncă temporare pentru cercetători, arhivari, conservatori, experți în restaurare, custozi, pe baza CV-ului.

MNAC HUB PENTRU MUNCĂ ȘI RELAXARE

MNAC devine un mediu prietenos pentru muncă și întâlniri în spațiul bibliotecii noastre și al Centrului de Cercetare. Muzeul oferă facilități colaborative pentru muncă, puncte de întâlnire pentru reuniuni de familie și prieteni, spații de educație și relaxare pentru copii. Asigurăm mobilier, wi-fi, asistență pentru stabilirea de contacte, băuturi calde și gustări.

Programele de creativitate prin artă vor fi susținute în limbile română și engleză, iar educatorii și lucrătorii noștri sociali sunt gata să lucreze cu copiii și adulții din Ucraina.

ECHIPA MOBILĂ MNAC SPRIJINĂ EDUCAȚIA

În cadrul unui parteneriat MNAC cu Fundația Estuar generat de contextul actual, Adrian Socol, psihoterapeut și formator în cadrul Institutului SPER, a discutat cu echipa muzeului, pe care a consiliat-o în materie de situații de criză și gestionarea interacțiunilor cu grupurile de refugiați din Ucraina.

MNAC iese din muzeu si merge către copiii refugiaților, pentru a le îmblânzi experiența traumatizantă. Echipa mobilă de educatori muzeali MNAC este pregătită să ofere sprijin, cu ateliere pentru copii, inițiativelor societății civile care îi ajută pe refugiați.

MNAC UN SPAȚIU DE REFUGIU PENTRU SENIORI

„Ne dorim ca muzeul să se transforme și într-un punct de întâlnire pentru persoanele în vârstă care ajung la București. Transmitem către inițiativele umanitare care intră în contact cu vârstnicii faptul că putem oferi un spațiu de întâlnire sigur la MNAC. De asemenea, putem crea un program special pentru ei la MNAC, oferindu-le un loc în care să-și petreacă mai suportabil timpul”, ,mai transmit reprezentanții muzeului.



17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

09
/06
/18

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iunie, ora 17.00.

06
/06
/18

creart și Formare Culturală organizează pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale. Offline: Sala Teatrelli: theatre, music and more din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București. Online live și ulterior: Contul de Youtube Modernism.ro

31
/05
/18

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar si proaspăt absolventă de master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc la teatrul Unteatru, sub forma unei expoziții cu 19 ținute, colecția intitulându-se Jellyfish on Pluto.