Tablou de Gustav Klimt, record pe piaţa de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablou-de-gustav-klimt-record-pe-piata-de-arta/

Tabloul „Bauerngarten”, de Gustav Klimt, s-a vândut miercuri seara la Sotheby’s Londra cu 48 de milioane de lire sterline, stabilind al treilea cel mai ridicat preţ pentru o operă a artistului vândută în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2017

Estimat la 45 de milioane de lire sterline, lucrarea a fost adjudecată în final cu 47.971.250 de lire sterline, la licitația dedicată impresionismului și artei moderne organizată la Londra, scrie News.ro.

Reprezentanții casei de licitație au spus că tabloul de la 1907, „Bauerngarten”, este una dintre cele mai remarcabile lucrări ale artistului care a apărut pe piață.

Klimt este unul dintre cei 10 artiști a cărei operă a depășit la licitații suma de 100 de milioane de dolari, următorii artiști în top fiind Gaugain, Cezanne, Rothko, Picasso, Modigliani, Bacon, Giacometti, Pollock și De Kooning.

La aceeași licitație, tabloul lui Pablo Picasso, „Plant de tomates”, a fost vândut pentru suma de 17 milioane de lire sterline. Tabloul a fost pictat de Pablo Picasso în Paris, în timpul ocupației naziste și prezintă o plantă de roșii ce a crescut pe pervazul ferestrei sale, fiind estimată la un preț de aproximativ 15 milioane de lire sterline.

Pablo Picasso a pictat tabloul în vara anului 1944, cu câteva săptămâni înainte ca orașul să fie eliberat. Inclus pe lista neagră a naziștilor, artistului i-a fost interzis să își expună lucrările din timpul războiului.

Klimt, Bauerngarten blumengarten, 1905c

Klimt, Bauerngarten blumengarten, 1905c

Licitația pentru tabloul „Femme nue assise”, semnat tot Picasso, s-a oprit la 13,6 milioane de lire sterline, iar pentru „Femme assise dans un fauteuil sur fond blanc”, la 12 milioane de lire sterline.

Un alt lot semnat Picasso, „Nu couche et tete d’homme”, a fost cumpărat de un colecționar cu suma de 7,9 milioane de lire sterline, o sumă mai mică decât estimarea.

„Portrait de Baranowski”, de Amedeo Modigliani, a atins în aceeași seară suma de 16,1 milioane de lire sterline, iar „Effet de neige a Louvenciennes”, de Alfred Sisley, a fost adjudecat pentru 7,3 milioane de lire sterline.

Paul Gaugain, cu „Te arii vahine – La femme aux mangos (II)”, s-a vândut cu 8,3 milioane de lire sterline.

„Les quatre saisons (L’hiver, Le printemps, L’ete, L’automne), de Camille Pissarro, a fost vândut cu 7,6 milioane de lire sterline, estimarea fiind între 8 și 12 milioane de lire sterline. Și Edgar Degas a avut succes la Londra. Tabloul „Femme nue, de dos, se coiffant (Femme se peignant)” a fost adjudecat pentru 5,4 milioane de lire sterline.

Totalul vânzărilor la licitația de artă „Impressionist & Modern Art”, organizată la început de martie de Sotheby’s, a fost de 177 de milioane de lire sterline.

(Sursa: News.ro)

Foto: Tablou de Gustav Klimt – facebook

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

10
/03
/23

Muzeului Național de Artă Contemporană celebrează joi, 16 martie, începând cu ora 17:00, fenomenul culturii vizuale contemporane din România prin „decontul vizual” al celor 192 de noutăți din colecția muzeului, dar și printr-o dezbatere cu invitați internaționali, care deschide seria de conferințe publice MNAC International Academy.

07
/03
/23

AnnArt Gallery găzduiește, în perioada 28 februarie - 25 martie 2023, expoziția „Treasury of forgotten places”, născută în urma unei rezidențe de artă în județul Bihor, initiață de creatorul de modă Dorin Negrău și care are ca scop principal conservarea patrimoniului unei lumi arhaice, ilustrând astfel firescul vieții simple.