Tablou de Gustav Klimt, record pe piaţa de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablou-de-gustav-klimt-record-pe-piata-de-arta/

Tabloul „Bauerngarten”, de Gustav Klimt, s-a vândut miercuri seara la Sotheby’s Londra cu 48 de milioane de lire sterline, stabilind al treilea cel mai ridicat preţ pentru o operă a artistului vândută în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2017

Estimat la 45 de milioane de lire sterline, lucrarea a fost adjudecată în final cu 47.971.250 de lire sterline, la licitația dedicată impresionismului și artei moderne organizată la Londra, scrie News.ro.

Reprezentanții casei de licitație au spus că tabloul de la 1907, „Bauerngarten”, este una dintre cele mai remarcabile lucrări ale artistului care a apărut pe piață.

Klimt este unul dintre cei 10 artiști a cărei operă a depășit la licitații suma de 100 de milioane de dolari, următorii artiști în top fiind Gaugain, Cezanne, Rothko, Picasso, Modigliani, Bacon, Giacometti, Pollock și De Kooning.

La aceeași licitație, tabloul lui Pablo Picasso, „Plant de tomates”, a fost vândut pentru suma de 17 milioane de lire sterline. Tabloul a fost pictat de Pablo Picasso în Paris, în timpul ocupației naziste și prezintă o plantă de roșii ce a crescut pe pervazul ferestrei sale, fiind estimată la un preț de aproximativ 15 milioane de lire sterline.

Pablo Picasso a pictat tabloul în vara anului 1944, cu câteva săptămâni înainte ca orașul să fie eliberat. Inclus pe lista neagră a naziștilor, artistului i-a fost interzis să își expună lucrările din timpul războiului.

Klimt, Bauerngarten blumengarten, 1905c

Klimt, Bauerngarten blumengarten, 1905c

Licitația pentru tabloul „Femme nue assise”, semnat tot Picasso, s-a oprit la 13,6 milioane de lire sterline, iar pentru „Femme assise dans un fauteuil sur fond blanc”, la 12 milioane de lire sterline.

Un alt lot semnat Picasso, „Nu couche et tete d’homme”, a fost cumpărat de un colecționar cu suma de 7,9 milioane de lire sterline, o sumă mai mică decât estimarea.

„Portrait de Baranowski”, de Amedeo Modigliani, a atins în aceeași seară suma de 16,1 milioane de lire sterline, iar „Effet de neige a Louvenciennes”, de Alfred Sisley, a fost adjudecat pentru 7,3 milioane de lire sterline.

Paul Gaugain, cu „Te arii vahine – La femme aux mangos (II)”, s-a vândut cu 8,3 milioane de lire sterline.

„Les quatre saisons (L’hiver, Le printemps, L’ete, L’automne), de Camille Pissarro, a fost vândut cu 7,6 milioane de lire sterline, estimarea fiind între 8 și 12 milioane de lire sterline. Și Edgar Degas a avut succes la Londra. Tabloul „Femme nue, de dos, se coiffant (Femme se peignant)” a fost adjudecat pentru 5,4 milioane de lire sterline.

Totalul vânzărilor la licitația de artă „Impressionist & Modern Art”, organizată la început de martie de Sotheby’s, a fost de 177 de milioane de lire sterline.

(Sursa: News.ro)

Foto: Tablou de Gustav Klimt – facebook

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.