Tablou de Gustav Klimt, record pe piaţa de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablou-de-gustav-klimt-record-pe-piata-de-arta/

Tabloul „Bauerngarten”, de Gustav Klimt, s-a vândut miercuri seara la Sotheby’s Londra cu 48 de milioane de lire sterline, stabilind al treilea cel mai ridicat preţ pentru o operă a artistului vândută în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2017

Estimat la 45 de milioane de lire sterline, lucrarea a fost adjudecată în final cu 47.971.250 de lire sterline, la licitația dedicată impresionismului și artei moderne organizată la Londra, scrie News.ro.

Reprezentanții casei de licitație au spus că tabloul de la 1907, „Bauerngarten”, este una dintre cele mai remarcabile lucrări ale artistului care a apărut pe piață.

Klimt este unul dintre cei 10 artiști a cărei operă a depășit la licitații suma de 100 de milioane de dolari, următorii artiști în top fiind Gaugain, Cezanne, Rothko, Picasso, Modigliani, Bacon, Giacometti, Pollock și De Kooning.

La aceeași licitație, tabloul lui Pablo Picasso, „Plant de tomates”, a fost vândut pentru suma de 17 milioane de lire sterline. Tabloul a fost pictat de Pablo Picasso în Paris, în timpul ocupației naziste și prezintă o plantă de roșii ce a crescut pe pervazul ferestrei sale, fiind estimată la un preț de aproximativ 15 milioane de lire sterline.

Pablo Picasso a pictat tabloul în vara anului 1944, cu câteva săptămâni înainte ca orașul să fie eliberat. Inclus pe lista neagră a naziștilor, artistului i-a fost interzis să își expună lucrările din timpul războiului.

Klimt, Bauerngarten blumengarten, 1905c

Klimt, Bauerngarten blumengarten, 1905c

Licitația pentru tabloul „Femme nue assise”, semnat tot Picasso, s-a oprit la 13,6 milioane de lire sterline, iar pentru „Femme assise dans un fauteuil sur fond blanc”, la 12 milioane de lire sterline.

Un alt lot semnat Picasso, „Nu couche et tete d’homme”, a fost cumpărat de un colecționar cu suma de 7,9 milioane de lire sterline, o sumă mai mică decât estimarea.

„Portrait de Baranowski”, de Amedeo Modigliani, a atins în aceeași seară suma de 16,1 milioane de lire sterline, iar „Effet de neige a Louvenciennes”, de Alfred Sisley, a fost adjudecat pentru 7,3 milioane de lire sterline.

Paul Gaugain, cu „Te arii vahine – La femme aux mangos (II)”, s-a vândut cu 8,3 milioane de lire sterline.

„Les quatre saisons (L’hiver, Le printemps, L’ete, L’automne), de Camille Pissarro, a fost vândut cu 7,6 milioane de lire sterline, estimarea fiind între 8 și 12 milioane de lire sterline. Și Edgar Degas a avut succes la Londra. Tabloul „Femme nue, de dos, se coiffant (Femme se peignant)” a fost adjudecat pentru 5,4 milioane de lire sterline.

Totalul vânzărilor la licitația de artă „Impressionist & Modern Art”, organizată la început de martie de Sotheby’s, a fost de 177 de milioane de lire sterline.

(Sursa: News.ro)

Foto: Tablou de Gustav Klimt – facebook

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.

13
/03
/18

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (CNR UNESCO), Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FEACCU) organizează expoziția „Dăruire”, la un an de la dispariția unuia dintre cele mai importante nume ale artei contemporane - pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.

05
/03
/18

Astazi, de la ora 20.00, va avea loc la ARCUB, cea de a doua ediție Microistoria. Povești adevărate spuse pe viu. Proiectul arhivează povești ale oamenilor obișnuiți, spuse live chiar de ei, și capabile să-i inspire și pe alții.