Tabloul „Catrina” semnat de Tonitza, adjudecat la 142.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/tabloul-catrina-semnat-de-tonitza-adjudecat-la-142-000-de-euro/

Tabloul „Catrina” semnat de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la licitaţia Artmark de miercuri seară la suma de 142.000 de euro, potrivit site-ului casei de licitaţii. Lucrarea, cel mai bine cotată a licitaţiei, fiind estimată la 100.000-200.000 de euro, o reprezintă pe fiica artistului într-o postură erotică. Printre tablourile vândute la preţuri ridicate la licitaţia […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

Tabloul „Catrina” semnat de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la licitaţia Artmark de miercuri seară la suma de 142.000 de euro, potrivit site-ului casei de licitaţii.

Lucrarea, cel mai bine cotată a licitaţiei, fiind estimată la 100.000-200.000 de euro, o reprezintă pe fiica artistului într-o postură erotică.

Printre tablourile vândute la preţuri ridicate la licitaţia de toamnă a Artmark – „Mari maeştri ai picturii româneşti” – s-au mai numărat: „Ţărăncuţă cu doniţă, de la izvor, prin pădure” de Nicolae Grigorescu, la 46.000 de euro, „Primăvară la Mangalia” de Ion Ţuculescu, la 38.000 de euro, „Natură statică cu borcan cu pensule, carafă şi cărţi” de Gheorghe Petraşcu, la 34.000 de euro, „Tânără în interior” de Francisc Şirato, la 30.000 de euro, „Natură statică cu narcise şi oglindă” şi „Pont du Diable” de Theodor Pallady, la 32.000 de euro, respectiv 24.000 de euro, „Peisaj din Sinaia” de Theodor Aman, la 24.000 de euro, „La zăpadă” de Max Herman Maxy, la 20.000 de euro, Pagoda din „Kiyotaki” de Samuel Mutzner, la 19.500 de euro, „Maternitate” şi „Scenă de seară – Sighişoara” de Camil Ressu, la 32.000 de euro, respectiv 18.500 de euro, „Culegătorii de scoici” de Corneliu Baba, la 16.500 de euro, „Bărci la Veneţia” de Nicolae Dărăscu, la 15.500 de euro, „Fetiţă în foişor” de Ion Theodorescu-Sion, la 15.000 de euro.

Între lucrările cumpărate la această sesiune s-a numărat şi „Natură statică cu flori, carte şi lămâi” de Alexandru Ciucurencu, adjudecată la 16.000 de euro. Aceasta provine din colecţia filosofului şi poetului Lucian Blaga, care a achiziţionat lucrarea direct din atelierul artistului, cu banii câştigaţi în urma traducerii operei „Faust”.

O altă lucrare semnată de Ciucurencu şi vândută la licitaţie a fost „Natură statică cu pere şi carte”, la 15.500 de euro.

Artmark a pus în vânzare şi o operă rarisimă, emblematică pentru istoria naţională, care provine dintr-o importantă colecţie belgiană, şi anume uleiul pe pânză intitulat „Descătuşarea României” semnat de Gheorghe Tăttărescu, ce a fost adjudecat la 9.500 de euro. Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria „tezaur naţional”. Opera este una dintre cele trei reprezentări ale „României descătuşate”, destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenenţa Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea ţării. Un alt exemplar al acestei reprezentări i-a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care de altfel a acceptat propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.

Licitaţia de toamnă a Artmark a avut vânzări totale de 1.045.000 de euro, rata de adjudecare fiind de 96,3% la cele 135 de loturi scoase la vânzare.

Următoarele sesiuni ale casei de licitaţii – Postmodernism şi Contemporană şi „Erotica” – vor avea loc pe 13 octombrie.

 

Sursa: Agerpres

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

03
/10
/14

În perioada 25 - 29 octombrie 2014, Teatrul Metropolis este invitat să participe cu trei producţii remarcabile la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru: LECŢIA DE VIOLONCEL, TARTUFFE sau IMPOSTORUL şi VOCEA UMANĂ, care se vor juca la sediul Teatrului Metropolis, din strada Mihai Eminescu nr. 89.

03
/10
/14

Ştiţi că populara serie B.D., regizată de Mircea Drăgan şi având în distribuţie actori ca: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Dumitru Furdui, nu ar fi existat dacă Lucian Pintilie nu realiza "Reconstituirea" (1968)?

03
/10
/14

Scriitorul britanic David Lodge s-a întâlnit cu publicul din România miercuri seară, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). David Lodge a vorbit şi despre traducerile cărţilor sale, spunând că el depinde foarte mult de traducătorii din ţările unde se publică volumele sale, întrucât nu cunoaşte limbile în care acestea apar.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

02
/10
/14

”America de peste pogrom”, un nou roman semnat de Cătălin Mihuleac și apărut la Editura Cartea Românească, este disponibil în librăriile din țară și în ediție digitală. Volumul apare după ”Aventurile unui gentelman bolşevic” şi ”Zece povestiri multilateral dezvoltate”, apărute în 2012, respectiv 2010, la aceeași editură.