Pablo Picasso și încă un preț record la 50 de ani de la moarte
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-picasso-si-inca-un-pret-record-la-50-de-ani-de-la-moarte/

Anul 2023, în care s-au comemorat cincizeci de ani de la moartea celebrului pictor spaniol, a adus evenimente speciale, un scandal şi un nou preţ record pentru unul dintre tablourile sale.

Un articol de Dana Ionescu|10 noiembrie 2023

În 2023, Anul Picasso, sărbătorit în Europa și America, s-au desfășurat numeroase evenimente de ținută, multe dintre ele în Spania și în Franța, a doua patrie a pictorului, iar altele sunt în curs de desfășurare. Pe scurt, 42 de expoziții organizate la 38 de instituții, cum se anunțase încă din toamna anului precedent într-o conferință impresionantă, care a avut loc la Madrid:  16 în Spania, 12 în Franța, 7 în SUA, 2 în Germania, 2 în Elveția, 1 în Monaco, 1 în Belgia și 1 în România. Conferințe și dezbateri, studii noi și lucrări reeditate, dar mai ales creații celebre și creații puțin cunoscute, expuse după diferite concepte, i-au adus pe nenumărații admiratori ai pictorului într-o mulțime de spații ce stau anul acesta sub puternica fascinație exercitată de universul pictorului născut într-un oraș spaniol de pe malul Mediteranei.

Și, cum prezentul este intens preocupat să reconfigureze relația biografie-operă, în contextul gândirii corecte politic, Picasso nu putea rămâne necontestat în posteritate, mai ales într-o perioadă  în care opera sa este readusă în atenție la nivel internațional. Așa se face că în mai, ministrul Culturii din Spania, Miquel Iceta, s-a văzut nevoit să-și exprime refuzul, la Muzeul Picasso de la Paris, în prezența omoloagei sale din Franța și a președintelui francez Emmanuel Macron, de a-l „șterge” pe pictor din istorie. Solicitarea venea de la adepți ai mișcării #Metoo, care organizaseră mai multe manifestări ce denunțau caracterul abuziv și chiar „tiranic” al unor aspecte de viață privată, mai exact al relațiilor faimosului artist spaniol cu partenerele sale.

Săptămâna aceasta Anul Picasso a readus în atenția colecționarilor, a iubitorilor de artă, a agențiilor de știri și a presei un eveniment care confirmă încă o dată valoarea și forța de a cuceri a unei creații atât de bogate. La o licitație Sothebyʼs, desfășurată pe 8 noiembrie, la New York, „Femme à la montre”, o capodoperă semnată de Pablo Picasso în 1932, într-o perioadă în care se prefigura o schimbare de drum în traseul său artistic, a fost achiziționată pentru suma record de 139, 36 milioane de dolari.

Dar de ce ne mirăm? Aceasta a fost reacția unora dintre cunoscători, care au subliniat că cel mai scump tablou al lui Picasso rămâne „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)” din 1955, achiziționat la licitație în anul 2015, pentru suma de 179, 4 milioane de dolari și devenit cea mai scumpă operă de artă modernă care s-a vândut vreodată la licitație. În treacăt fie amintit, unul dintre pictorii moderni cu cotă de piață excepțională, dar inferioară celei a artistului spaniol, rămâne austriacul Gustav Klimt, care chiar anul acesta a stabilit un alt record: casa Sothebyʼs a vândut celebrul tablou „Doamnă cu evantai” pentru 85, 3 milioane de lire sterline, aceasta devenind cea mai scumpă lucrare care s-a vândut vreodată în Europa.

La 50 de ani, când era deja un pictor celebru, ale cărui merite erau recunoscute, Pablo Picasso mai avea mult de spus în artă. Unul dintre tablourile pictate într-o perioadă când se pregătea pentru prima sa retrospectivă de amploare la Paris, orașul consacrării sale, dar dorea cu ardoare, susțin criticii, să arate că este și un pictor al viitorului, este această capodoperă inspirată de tânăra lui iubită Marie-Thérèse Walter, și intitulată „Femme à la montre”.  „Muza de aur”, cum au denumit-o criticii și cum a rămas în istorie, a însemnat, susțin biografii, un nou avânt în universul lui Picasso, și printre lucrările foarte cunoscute în care a imortalizat-o în stilul propriu se numără „Visul” (1932), „Nud, frunze verzi și bust” (1932) sau „Femeie cu pălărie și guler de blană” (1937).

Cât despre tabloul vândut la licitație săptămâna aceasta, nu e clar ce s-a întâmplat cu el o vreme, dar se știe că în 1968 a fost cumpărat de doamna Emily Fisher Landau, importantă colecționară de artă. De atunci și până acum, după ce proprietara a murit la vârsta de 102 ani, lucrarea a stat, pur și simplu, pe un perete din apartamentul ei din New York. Așa cum alte valori din colecția ei, semnate de Henri Matisse, Georgia O’Keeffe, Piet Mondrian, Paul Klee, Mark Rothko sau Andy Warhol au stat, și ele, în spații private.

Foto: © Succession Picasso 2023 ©Sotheby’s

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.