Tablouri de vacanță. Sau 10 recomandări de muzică clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-de-vacanta-sau-10-recomandari-de-muzica-clasica/

Cu gândul la vacanţă? Sau în drum spre oaza de linişte la care visezi de câteva luni?… Mare, ocean, lagună, vârf de munte, deal, colină, şes sau vale? Muzica bună te însoţeşte oriunde, ca un prieten de nădejde…

Un articol de Corina Dima|3 august 2015

1. Dansuri ungare – nr. 1 – Brahms

În mașină, pe autostradă. Soarele dimineții este puternic, vântul adie ușor. Nu ai mai simțit de mult timp accelerația atât de ușoară. Un sentiment de libertate îți pătrunde în toți porii…
În curând, pe plajă!…

2. Vivaldi – Anotimpurile – Vara

Șinele de tren marchează sacadat timpul. Lanurile de floarea-soarelui îți inundă privirea, cu galben, mult galben. Ai ascultat de atâtea ori Vivaldi, dar tot îi mai descoperi nuanțele, culorile, bucuria.

3. Arturo Márquez – Dans 2

Te-ai urcat pe o barca, e de fapt un catamaran cu pânze în culorile cerului… Sparge ușor valurile turcoaz. Departe, în zare, se vede insula unde o să poposești o săptămână.
Marea, valurile se mișcă în pas de dans, iar vasul îi ține isonul…
Să dansăm!

4. Edvard Grieg – Peer Gynt

La munte e răcoare. Nu mai simți arșița care te toropește, soarele dorogoritor dintre betoanele orașului. Respiri răcoarea si măreția muntelui. Îți era dor de răcoare.

5. Leonard Bernstein – West Side Story, Mambo

Barul de pe plajă. Nu te-ai decis ce ai vrea, ce te-ar răcori mai tare… un cocktail sau o bere? Privești în jur. Inspiră adânc. Vară, soare, mare, plajă… aer de vacanță!

6. Frederic Chopin – vals, mazurka și barcarolla

Deltă. Amurg. Încremenire. Ridici ochii spre cer – stele mii, ca o perdea, tapetează cerul și sunt atât de aproape de tine… Nu ai mai văzut nicicând tabloul acesta înstelat.
Pe fundal, în surdină, se croiește o plasă, ca un năvod de sunete… Și, rămâi așa, prins în imponderabilitate, între sunet și imagine.

7. P.I. Ceaikovski – baletul „Spărgătorul de nuci”

Bucurie de viață. Dans. Grație. Frumusețe. Splendoare. Iubire. Speranță.
Orice balet de Ceaikovski poate fi creionat așa. Cuvintele sunt prea mărunte, glăsuiesc mai bine muzica și dansul!

8. Johannes Brahms – Simfonia nr. 4, partea 1

Te apropii. Descoperi un sătuc mic, ascuns sus, pe o colină. Străduțe înguste, în pantă cu flori în fiecare poartă. Și oamenii din sat care te salută. Un sentiment de bunătate (un amestec de firesc, omenesc și familiariatate) îți inundă spiritul. Bucură-te de lucrurile simple!

9. Modest Musorgski  – Tablouri dintr-o expoziție

Nu, nu mă gândeam la o vacanță citadină în care explorezi tainele unui oraș nou.
Ci la tablourile pe care ți le oferă o cărare de munte, într-o drumeție de vară. Fii cu simțurile treze, la fiecare pas te așteaptă o surpriză.

10. Maurice Ravel – Bolero

Un răsărit sau un apus de soare.
Energia crește, tensiunea se acumulează cu fiecare notă. Bolero-ul vrăjește prin repetiția obsesivă și ritmul sacadat. Și totul se transformă, treptat, într-o forță năvalnică. Să ne ținem de mână, să fim ca unul!

FOTO: Facebook Mezzo

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.

12
/01
/15

Pianista română Alina Azario este câştigătoarea "discului de muzică clasică al anului 2014 în România", după ce a reuşit să strângă cele mai multe voturi în cadrul campaniei derulată pe site-ul romania-muzical.ro. Discul, apărut în 19 martie 2014, sub sigla casei A@A Records, cuprinde lucrări semnate de compozitorii Jean Philippe Rameau şi Claude Debussy.

07
/01
/15

„La traviata” a fost o curtezană fermecătoare, care a existat cu adevărat. Rossini a scris o operă în doar două săptămâni. Fără muzica lui Wagner n-ar fi existat „Stăpânul Inelelor”... Sunt doar câteva amănunte fascinante din culisele Operei.

06
/01
/15

Anul 2015 se anunţă a fi unul plin de evenimente pe scena muzicală din România, artişti internaţionali, îndrăgiţi de publicul român, urmând să concerteze în premieră la Bucureşti. André Rieu, Robbie Williams, Marc Anthony şi OneRepublic sunt doar câteva dintre numele mari anunţate până în prezent.