Tamara Buciuceanu-Botez, 86 de ani. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/tamara-buciuceanu-botez-86-de-ani-la-multi-ani/

”Doamna comediei româneşti”, una dintre reprezentantele Generaţiei de Aur a teatrului românesc, împlineşte astăzi 86 de ani. Tamara Buciuceanu-Botez a debutat în 1952, pe scena Teatrului Giuleşti (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ”Makkar Dubrava”.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2015

Născută la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929,  Tamara Buciuceanu-Botez a frecventat cursurile Institutului de Teatru ”Vasile Alecsandri” din Iași, transferându-se în anul IV la București, unde a absolvit Institutul de Teatru.

În cei 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă timp de nouă ani și a Teatrului Bulandra până la pensionare.

A colaborat cu Teatrul Național de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Național din București și cu cel din Iași.

De-a lungul timpul i-a avut alături de ea pe platourile de filmare, pe scena teatrelor sau în studiourile de televiziune pe mulți dintre marii actori români, dintre care îi amintim pe George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu, Dem Rădulescu, Ion Lucian, Puiu Călinescu, Marius Pepino, Radu Zaharescu, Nicu Constantin, Toma Caragiu, Mitică Popescu.

TVR Media a lansat, în 2006, DVD-ul ”Tamara Buciuceanu” (câştigătoare a peste 20 de premii pentru interpretare) ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În decembrie 2013, actriței i s-a decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011, desfășurată în Aula Academiei Române.

Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea și generozitatea se plătesc foarte scump. – Tamara Buciuceanu-Botez

De asemenea, actriţa a fost distinsă cu titlul onorific de Societar de onoare al Teatrului Național București (2004) și a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală (2011).

În 2003, lectorul universitar Bogdana Darie a lansat volumul ”Tamara Buciuceanu. O viață închinată scenei”, o carte ce spune povestea vieții și carierei artistei.

Anul trecut, președintele Traian Băsescu i-a acordat actriței Tamara Buciuceanu-Botez distincția Ordinul Național „Steaua României” — în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară, pentru dragostea, dăruirea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale”.

Foto: Tamara Buciuceanu-Botez – cinemagia, facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.